Search

Ο-Live! Το βραβευμένο σνακ του Τμήματος Επιστημών Τροφίμων του Παν. Αγαίουυ

Το αργυρό-2ο βραβείο στον Ευρωπαϊκό διαγωνισμό καινοτόμων οικολογικών προϊόντων ECOTROPHELIA EUROPE 2020 έλαβε το Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων & Διατροφής του Πανεπιστημίου Αιγαίου εκπροσωπώντας την Ελλάδα με το προϊόν O-LIVE, το οποίο δημιουργήθηκε από την ομάδα φοιτητών Τολιόπουλο Χρήστο, Καβανόζη Νικολέτα, Μπουσδούνη Πανωραία, Κοκονόζη Ζαχαρούλα και Ηλία Κωνσταντίνο, με Επιβλέποντα-Συντονιστή τον Επίκουρο Καθηγητή Διατροφής του Ανθρώπου Κουτελιδάκη Αντώνιο και υποστήριξη από την Υποψήφια Διδακτωρ Κωνσταντινίδη Μελίνα και την απόφοιτη Καπόλου Κατερίνα. Το προϊόν δημιουργήθηκε σε συνεργασία με την εταιρεία «Ε.Ι.Παπαδόπουλος Α.Ε.–Βιομηχανία Μπισκότων και Ειδών Διατροφής».

Ο διαγωνισμός διεξήχθη διαδικτυακά στις 18/10/2020 με συμμετοχή 13 ομάδων από 13 Ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες είχαν λάβει το πρώτο βραβείο στους αντίστοιχους εθνικούς διαγωνισμούς που διενεργήθηκαν σε κάθε χώρα τον προηγούμενο μήνα. Στην Ελλάδα ο Διαγωνισμός πραγματοποιείται κάθε χρόνο από τον Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων– ΣΕΒΤ, με την συμμετοχή φοιτητικών ομάδων από όλα τα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα της χώρας.

Το προιόν O-LIVE, σε πέντε γεύσεις: Φράουλα-λωτός-αρώνια, Παντζάρι-κολοκυθόσπορος, Σπανάκι-κολοκυθάκι, Ταχίνι-φουντούκι-χαρουπόμελο, Γιαούρτι-πορτοκάλι-κυνόροδο

Το “O-live” είναι ένα καινοτόμο κριτσίνι με γέμιση, που περιλαμβάνεται στην κατηγορία έτοιμων προς κατανάλωση σνακ. Η καινοτομία του προϊόντος έγκειται στην παρουσία του αλεύρου από σπόρο/πομάσα ελιάς, το οποίο είναι παραπροϊόν της βιομηχανίας ελαιολάδου. Η εκμετάλλευση ενός παραπροϊόντος με περίπου 200.000 τόνους παραγωγής μόνο στην Ελλάδα αντικατοπτρίζει το οικολογικό προφίλ του προϊόντος, το οποίο ενισχύεται ιδιαίτερα από τη χάρτινη βιοδιασπόμενη συσκευασία. Το αλεύρι που παράγεται από τα παραπροϊόντα αυτά έχει υψηλή θρεπτική αξία και μεγάλη περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικές φαινολικές ουσίες, με ενδεχόμενες βιολειτουργικές ιδιότητες. Εκτός από τη χρήση ενός μίγματος αλεύρων με υψηλή

θρεπτική αξία (αλεύρι από πομάσα ελιάς, δίκοκκο σιτάρι κ.α.), η μοναδικότητα του προϊόντος έγκειται στο ότι αποτελεί το πρώτο κριτσίνι με γέμιση, παράγεται με τεχνολογία rolling, αξιοποιεί την τεχνολογία της λυοφιλίωσης, και συνδυάζει 5 γεύσεις από 100% ελληνικής προέλευσης παραδοσιακά προϊόντα, εμπνευσμένες από τη Μεσογειακή διατροφή (Φράουλα-λωτός-αρώνια, Παντζάρι-κολοκυθόσπορος, Σπανάκι-κολοκυθάκι, Ταχίνι-φουντούκι-χαρουπόμελο, Γιαούρτι-πορτοκάλι-κυνόροδο).

Η ομάδα φοιτητών/τριών που δημιούργησαν το προϊόν “O-live”, από αριστερά, Τολιόπουλος Χρήστος, Καβανόζη Νικολέτα, Μπουσδούνη Πανωραία, Κοκονόζη Ζαχαρούλα και Ηλίας Κωνσταντίνος με τον Επιβλέποντα – Συντονιστή, Επίκουρο καθηγητή κ. Αντώνιο Κουτελιδάκη