Search

Ο χορός των κορμοράνων: Η μάχη του…μεζέ!

Ένα απίστευτο στιγμιότυπο αιχμαλώτισε ο Στρατής Μακροδούλης πριν από λίγες μέρες στην Σκάλα Πολιχνίτου. Όπως μας είπε όταν αντιλήφθηκε την “ψαρομαχία” των κορμοράνων ήταν μεσημέρι και ήταν καθισμένος μαζί με έναν φίλο του για το συνηθισμένο μεζέ με ούζο.

“Η μηχανή όμως είναι πάντα επάνω μου όπως ο φαντάρος το όπλο του”.Έτσι λοιπόν όταν οι δύο κορμοράνοι ανακάλυψαν τον …θαλάσσιο μεζέ και άρχισαν να μονομαχούν εκείνος ρίχτηκε στη μάχη της φωτογράφισης! Τους είδα με την άκρη του ματιού μου στο λιμάνι και πέτυχα απλά όλη τη σκηνή με το άλλο δίπλα του να το κυνηγάει για να του πάρει τη ψάρι από το στόμα”.

Λίγα λόγια για τους Κορμοράνους!

Κορμοράνος (Phalacrocorax carbo):
Κοινό (μη απειλούμενο) είδος πουλιού που εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο!
Στη Λέσβο εκατοντάδες μέχρι και (κάποιες χρονιές) λίγες χιλιάδες άτομα ξεχειμωνιάζουν κάθε χρόνο, ιδιαίτερα στον Κόλπο Καλλονής.

Ψαρεύουν ομαδικά στη θάλασσα του Κόλπου ή και σε μικρότερες ομάδες σε μεγάλους υγρότοπους όπως η Αλυκή Καλλονής, ο υγρότοπος Μέσων και αυτός στις Εννιά Καμάρες (Σκάλα Καλλονής). Συχνά βλέπουμε μερικές δεκάδες άτομα σε λιμάνια, χερσονήσους και στάνταρ όλο το χειμώνα 1-2 πουλιά στο λιμάνι της Μυτιλήνης (κίτρινη σημαδούρα στο μέσον του λιμανιού) ή στα απομεινάρια του αρχαίου λιμανιού της πόλης (Επάνω Σκάλα).

Την άνοιξη εγκαταλείπουν τη Λέσβο για βορειότερες περιοχές όπου αναπαράγονται- από τη βόρεια Ελλάδα και πάνω- ενώ κάποια άτομα μπορεί να καταγράφονται και το καλοκαίρι (ανώριμα).

Τρέφεται κυρίως με ψάρια που συλλαμβάνει καταδυόμενο αρκετά βαθιά, ανάλογα με το πόσο καθαρά είναι τα νερά (ορατότητα).

Το πουλί στη φωτογραφία έχει αρχίσει και αποκτά τα λευκά στο κεφάλι και πίσω από τα πόδια των ενήλικων πουλιών πριν την αναπαραγωγή (άνοιξη γαρ!)

Στην Κίνα (εδώ και 2200 χρόνια!) εξημερωμένα πουλιά με ειδικό δαχτυλίδι στο λαιμό ψαρεύουν και φέρνουν τη λεία τους στους ψαράδες.
Είναι ξάδερφος του πολύ παρόμοιου αλλά μικρότερου σε μέγεθος Θαλασσοκόρακα (Phalacrocorax aristotelis) που απαντάται στο νησί όλο το χρόνο και αναπαράγεται σε βραχονησίδες.

 

 

Και ο νικητής της μάχης!