Search

Ο Άγιος Γεώργιος ο Πασγιάνος από το Πλωμάρι

 

Στον αντίποδα των εορτασμών του Αγίου Βαλεντίνου, η ορθοδοξία τιμά την ίδια μέρα το δικό της άγιο, που κατάγεται από το Πλωμάρι.

Πρόκειται για τον Άγιο Γεώργιο τον επονομαζόμενο Πασγιάνο…

Αναφορές για τον Άγιο υπάρχουν στο «Νέο Μαρτυρολόγιο», όπως επίσης τον αναφέρει και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Χρυσόστομος Παπαδόπουλος, στο βιβλίο του «Νεομάρτυρες».

Κυριότερα, υπάρχουν αναφορές στην προφορική παράδοση, τόσο στο Άγιο Όρος όσο και στην περιοχή του Πλωμαρίου της Λέσβου, καθώς ο Άγιος τιμάται πανηγυρικά καθώς έλκει την καταγωγή του από την κοινότητα της Πλαγιάς και μάλιστα υπάρχει και ναϊδριο αφιερωμένο σε κείνον, το οποίο βρίσκεται ακριβώς δίπλα στον ενοριακό ναό της Αγίας Τριάδας.

Πριν από λίγα χρόνια λειτουργούντος του π. Κυρίλλου Συκή είχε παρευρεθεί στα επίσημα εγκαίνια της αποκατάστασης του ναού ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. κ. Βαρθολομαίος. Απότμημα του Ιερού Λειψάνου του Αγίου βρίσκεται στη Μονή Λειμώνος.

Στο χωριό κάθε χρόνο τελούνται διήμερες εκδηλώσεις προς τιμήν του, καθώς την παραμονή τελείται εσπερινός με αρτοκλασία και ανήμερα της εορτής του Πανηγυρική Θεία Λειτουργία με αρτοκλασία, στη συνέχεια λιτάνευση της εικόνας στην πλατεία και διανομή παραδοσιακού φαγητού.

Ποιος ήταν ο Άγιος Γεώργιος ο Πασγιάνος

Σύμφωνα με την παράδοση, ο Άγιος Γεώργιος Παϊζάνος ή Πασγιάνος (απαντάται και με τα δύο ονόματα) που καταγόταν από την Πλαγιά της περιφέρειας Πλωμαρίου, ήταν ράπτης στο επάγγελμα και μαρτύρησε στην Κωνσταντινούπολη στις 14 Φεβρουαρίου του έτους 1683, σε πολύ νεαρή ηλικία επειδή αρνήθηκε να αλλαξοπιστήσει. Δεν υπάρχουν πληροφορίες για την ακριβή ημερομηνία γέννησης του.

Πολλές οικογένειες της περιφέρειας Πλωμαρίου φέρουν το επίθετο «Πασγιάνου», ορισμένες μάλιστα εξ αυτών έχουν κάνει σημαντικές δωρεές προκειμένου τα πιο παλιά χρόνια να ανεγερθεί ο ναός που φέρει το όνομά του και είναι ιδιαίτερα σπάνιος.

ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΙΚΙΟ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ

Η πληθύς των Λεσβίων τέρπον και χόρευε

και την πάμφωτον μνήμην τον νεομάρτυρος

Γεωργίου του στερρού οπλίτον τίμησον,

ότι εν χρόνοις χαλεποίς

εναθλήσας καρτερώς,

ενίκησε τον Βελίαρ

και νυν εν πόλω πρεσβεύει

υπέρ των πίστει γεραιρόντων αυτόν