Search

Νερά – διαμάντι στους κόλπους Καλλονής και Γέρας

Σημαντική ανάλυση που έγινε στο πανεπιστήμιο της Λειψίας, επιβεβαιώνει την άριστη ποιότητα των υδάτων στους κόλπους του νησιού

Την ποιότητα των νερών στους δύο κόλπους της Λέσβου επιβεβαιώνουν αναλύσεις νερού που έγιναν στο Αναλυτικό Εργαστήριο του Χημικού Τμήματος του Πανεπιστημίου της Λειψίας, στη Γερμανία. Τα αποτελέσματα ανακοίνωσε ο καθηγητής του Ινστιτούτου Οργανικής Χημείας του Πανεπιστημίου της Λειψίας, Δρ. Αθανάσιος Γιάννης, επισημαίνοντας ότι ούτε καν εντοπίζονται ίχνη χρωμίου στα νερά των Κόλπων Καλλονής και Γέρας.

Η λήψη των δειγμάτων έγινε με πρωτοβουλία του καθηγητή Αθανάσιου Γιάννη, μετά από συζητήσεις που είχε με φίλους του στη Λέσβο, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο νησί τον Οκτώβριο. “Η λήψη των δειγμάτων πραγματοποιήθηκε στις 21/10/2016 από εμένα προσωπικά. Οι μετρήσεις έγιναν στο Αναλυτικό Εργαστήριο του Χημικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Λειψίας, στη Γερμανία”, δήλωσε ο Δρ. Αθανάσιος Γιάννης, προσθέτοντας : “τα δείγματα ούτε καν περιέχουν ίχνη χρωμίου. Αν περιέχουν, αυτά είναι κάτω από το όριο ανίχνευσης, δηλαδή κάτω από 0,005 mg ανά λίτρο ύδατος ( <0.005mg /L, limit of determination)” !

“Επισκέφθηκα πρόσφατα για πρώτη φορά τη Λέσβο, όπου έμαθα ότι μέχρι το 1990 υπήρχε βυρσοδεψεία και άκουσα εκεί από διάφορους κατοίκους του νησιού ότι υπήρχε παλαιότερα περιβαλλοντικό πρόβλημα λόγω χρωμίου. Με δική μου απόφαση πήρα δείγματα θαλασσινού νερού από τους Κόλπους Καλλονής και Γέρας”, δήλωσε ο Δρ. Αθανάσιος Γιάννης στα Πολιτικά.

Όπως μας εξήγησε ο καθηγητής, το εξασθενές χρώμιο που χρησιμοποιείται στη βυρσοδεψεία έχει καρκινογόνο δράση, αλλά μετατρέπεται εν καιρό στο τρισθενές χρώμιο στη μορφή του υδροξειδίου του χρωμίου Cr(OH)3, το οποίο είναι αδιάλυτο στο νερό και έτσι δεν μπαίνει στην τροφική αλυσίδα.

Το αποτέλεσμα της ανάλυσης αυτής αποκτά ιδιαίτερη σημασία για το νησί, δεδομένου ότι έγινε σε γερμανικό εργαστήριο και μάλιστα σε ένα από τα πιο σημαντικά της Ευρώπης και θα μπορούσε να γίνει “σημαία” από τους φορείς που προωθούν το τουριστικό προφίλ της Λέσβου στις ευρωπαϊκές αγορές.

Ο καθηγητής Αθανάσιος Γιάννης έχει γεννηθεί και έχει μεγαλώσει στη Δράμα και ζει στη Γερμανία όπου διαγράφει μία λαμπρή ακαδημαϊκή καριέρα. Με την σύζυγό του, Σαμπίνε, επισκέπτονται τακτικά την Ελλάδα, αλλά στη Λέσβο ήρθαν για πρώτη φορά τον περασμένο Οκτώβριο και έμειναν ενθουσιασμένοι από τους ανθρώπους και το τοπίο, δίνοντας την υπόσχεση ότι θα επιστρέψουν