Search

Νέο καμπ Καρά Τεπέ: Η άνιση μάχη με τον covid- Καταγγελία για fast track συνεντεύξεις μέσα στο lockdown

Τη στιγμή που η Ελλάδα, κλειδωμένη, αντιμετωπίζει το δεύτερο πιο ισχυρό επιδημιολογικό κύμα του covid-19 οι εγκλωβισμένοι στο προσωρινό ΚΥΤ στον Καρά Τεπέ της Λέσβου δίνουν μια άνιση μάχη απέναντι στην πανδημία. Εκτεθειμένοι σε σφοδρούς ανέμους που πλήττουν αυτή την περίοδο τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, στερούμενοι τα βασικά αγαθά όπως το τρεχούμενο νερό και με τα δικαιώματά τους να συρρικνώνονται κάθε ημέρα που περνάει όλο και περισσότερο, οι 7.334 κάτοικοι του προσωρινού ΚΥΤ φοβούνται το χειρότερο σενάριο. Περίπου 500 άτομα τη μέρα βγαίνουν σε δύο ομάδες από τις 8 το πρωί ως τις 8 το βράδυ και για τέσσερις ώρες μέσα στις οποίες προσπαθούν να ψωνίσουν και να χειριστούν τις υποθέσεις τους ενώ ένα γκρουπ επιτρέπεται να βγαίνει έξω το Σάββατο.

 

Ο Ζαν Πιερ 30 χρονών από το Καμερούν είναι απελπισμένος: «Βγαίνουμε από το καμπ μια φορά μόνο την εβδομάδα συγκεκριμένη για λίγες ώρες και μέσα σε αυτές προσπαθούμε να κάνουμε τα πάντα. Μέσα στο καμπ επικρατεί ο τρόμος. Φοβάμαι τον κορονοιό γιατί σκοτώνει. Εδώ οι συνθήκες είναι δύσκολες δεν υπάρχουν τουαλέτες και ντουζ για όλους, το φαγητό είναι απαίσιο, κοιμόμαστε στο χώμα, ο αέρας φυσάει συνέχεια δυνατά κι έχει κρύο. με την ελπίδα . Όπου υπάρχει ζωή υπάρχει και ελπίδα». (δηλώσεις του φιλοξενήθηκαν στο AFP) (https://information.tv5monde.com/info/lesbos-les-refugies-tres-eprouves-l-approche-de-l-hiver-384974)

-Ο Αρεζού (Arezoo) 15 χρονών από το Αφγανιστάν, βρίσκεται ήδη έναν χρόνο στο νησί.  «Οι τουαλέτες καθαρίζονται μόνο το πρωί και μέσα σε δύο ώρες είναι απλησίαστες. Δεν υπάρχει νερό στις ντουζιέρες και οι άνθρωποι κουβαλούν το νερό από τις σκηνές τους σε μπουκάλια ή πλένονται στη θάλασσα. Επειδή οι σκηνές είναι μακριά έχουν αρχίσει να φτιάχνουν μόνοι τους παραπήγματα, τουαλέτες με κουβέρτες πανιά και ξύλα. Ρεύμα έχουμε δύο ώρες το πρωί, δύο ώρες το μεσημέρι και το βράδυ για 7 ώρες αλλά έρχεται και φεύγει. Δεν έχουμε wifi για να δούμε τα mail μας και έτσι οι υποθέσεις μας δεν προχωράνε. Βγαίνουμε έξω μόνο τέσσερις ώρες την εβδομάδα. Το χειρότερο εδώ είναι πως δεν έχει τίποτα να κάνεις. Για τα παιδιά οργανώνονται σχολεία αυτοσχέδια μέσα σε σκηνές. Οι οργανώσεις προσπαθούν να βοηθήσουν όπως μπορούν.

 

Η Sylvine, είναι ελληνογαλλίδα που κατοικεί 22 χρόνια στη Λέσβο και είναι μέλος της ομάδας εθελοντών «Συνύπαρξη κι επικοινωνία στο Αιγαίο» που από τη δεκαετία του 90 ασχολείται με τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη: « Για τους εθελοντές είναι πολύ δύσκολη η διανομή αγαθών αυτή τη στιγμή στο νέο ΚΥΤ γιατί απαγορεύεται η είσοδός μας ακόμη και πριν το lockdown. Έτσι ο,τι κάνουμε το κάνουμε παράνομα. Το μεγαλύτερο μέρος των ανθρώπων αυτή τη στιγμή είναι χωρίς ρούχα για τον χειμώνα που έχει μπει στο νησί. Είμαι σοκαρισμένη με αυτό που συμβαίνει. Δεν υπάρχει ζεστό νερό για κανέναν και στις λιγοστές ντουζιέρες που μπήκαν δεν λειτουργεί το ντουζ, είμαι απλά πλαστικά κουτιά,  έτσι οι άνθρωποι πηγαίνουν με τον κουβά τους ή με το μπουκάλι τους για να κάνουν μπάνιο με κρύο νερό. Πριν από λίγες μέρες δεν υπήρχαν καν αυτά τα πλαστικά κουτιά και έτσι πολλές γυναίκες ξυπνούσαν στις 3 τα ξημερώματα για να κάνουν μπάνιο ώστε να μην τις βλέπουν οι υπόλοιποι και μαζί τους έπαιρναν και τις φίλες τους ώστε να τις φυλάνε. Φριχτά πράγματα».

Τι καταγγέλλουν οι νομικές οργανώσεις 

O κορονοιός αποτελεί πρόσχημα ευτελισμού της διαδικασίας και στέρησης των ενδιαφερόμενων από το θεμελιώδες δικαίωμα της νομικής συμπαράστασης καταγγέλλουν μέλη νομικών οργανώσεων και πρόσφυγες.

«Από την 9 Σεπτεμβρίου, όταν κάηκε η Μόρια έως σήμερα δεν έχουμε στα χέρια μας  επίσημη απόφαση του Υπουργείου, αλλά ούτε και του ΠΓΑ Λέσβου (περιφερειακού Γραφείου Ασύλου) που να μας ενημερώνει για το πως θα γίνεται η διαχείριση των νομικών υποθέσεων των προσφύγων, τη στιγμή που πολλοί έχασαν τα έγγραφά τους στη φωτιά και δεν γνωρίζουν σε ποιο στάδιο της διαδικασίας βρίσκονται. Δεν υπάρχει επίσης καμία επίσημη απόφαση περί δέσμευσης για αναστολή των προθεσμιών που αφορούν στις υποχρεώσεις των αιτούντων αναφορικά με τις αιτήσεις τους οι οποίες εξαιτίας του lockdown είναι αδύνατον να ολοκληρωθούν. Πως γίνεται να μην μπορεί κανείς να βγει από το σπίτι του να πάει στο σούπερ μάρκερτ και ο πρόσφυγας να υποχρεούται να δώσει συνέντευξη χωρίς προετοιμασία και ουσιαστική νομική κάλυψη;», καταγγέλλουν δικηγόροι που δρουν στο νησί.

Συνεντεύξεις παρωδία στα γραφεία του ΠΓΑ στην Παγανή

«Υπήρχαν περιπτώσεις όπου η επίδοση για το ραντεβού έγινε την ίδια μέρα ενώ παρατηρούμε μια τεράστια βιασύνη για τη διενέργεια των συνεντεύξεων όσων ζουν στο νέο ΚΥΤ με αποτέλεσμα πολλές φορές η προετοιμασία να γίνεται μέσα σε μια μέρα με τον κίνδυνο να μην είναι αποτελεσματική η νομική συνδρομή, επιπλέον η συνέντευξη διεξάγεται από απόσταση μέσω τηλεδιάσκεψης  με τους χειριστές να βρίσκονται στην άλλη μεριά της οθόνης, τους διερμηνείς σε άλλο δωμάτιο χωρίς να τηρείται η αρχή της εμπιστευτικότητας, μεσούσης παρασίτων και με πολλές διακοπές ενώ οι άνθρωποι κατά την αναμονή της συνέντευξής τους μένουν πολλές ώρες χωρίς νερό και φαγητό».

Εκτεθειμένοι και σε άλλους υγειονομικούς κινδύνους:

Κίνδυνος για μόλυνση από Μόλυβδο

Έρευνα διεξάγει η human right watch για τη μόλυνση του εδάφους από μόλυβδο:

«Ανησυχούμε ότι τα άτομα που ζουν και εργάζονται στο νέο στρατόπεδο ενδέχεται να έχουν εκτεθεί σε τοξικό μόλυβδο, γι ‘αυτό διεξάγουμε αυτήν την περίοδο έρευνα προς αυτή την κατεύθυνση. Η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει ακόμη αποδείξει ότι διεξήγαγε δοκιμές εδάφους πριν στεγάσει τους πρόσφυγες στο πρώην πεδίο βολής, μια περιοχή που θα μπορούσε να είναι μολυσμένη  από μόλυβδο», λέει η Katharina Rall, ερευνήτρια περιβάλλοντος της «Human Rights Watch»

Ανήλικοι ασυνόδευτοι-Ειδικές συμβουλές για αυτοπροστασία από τον covid.

Περίπου 3000 ανήλικοι ζουν με τις οικογένειές τους μέσα στο προσωρινό ΚΥΤ σε ειδικό τομέα που χωρίζεται από αυτόν των ενήλικων ανδρών. «Προσπαθούμε να παρέχουμε ψυχοκοινωνική βοήθεια στα παιδιά ενώ παράλληλα υπενθυμίζουμε τους βασικούς κανόνες υγιεινής και προσπαθούμε να τους εκπαιδεύσουμε ώστε να προστατεύσουν τους εαυτούς τους σε αυτή τη δύσκολη συνθήκη», εξηγεί η  Ηλέκτρα Βρυώνη project manager της οργάνωσης Praksis για τα νησιά του Βορειανατολικού Αιγαίου. «Σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία child protection desk μέσα στο ΚΥΤ για την ασφάλεια των παιδιών ενώ η ομάδα μας συνεργάζεται με τον ΕΟΔΥ και με την εισαγγελέα όπου κριθεί απαραίτητο».

 Φωτογραφίες : Arezoo , 15 χρονών Αφγανιστάν