Search

Μυτιλήνη: συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης για την Τουρκία – Πρωτοβουλία από το Εργατικό Κέντρο

Με θλίψη και με αγωνία παρακολουθούμε από νωρίς το πρωί τις εικόνες από τον καταστροφικό σεισμό που σημειώθηκε στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας.

Για μια ακόμα φορά, γινόμαστε μάρτυρες, πως τα φυσικά φαινόμενα έχουν θύμα τον φτωχό λαό, που χάνει τα σπίτια του και το βιός του.

Ο λεσβιακός λαός έχει πικρή πείρα, από τον σεισμό του 2017 στη Βρίσα με δεκάδες οικογένειες να μένουν άστεγες και από την πυρκαγιά πέρυσι το καλοκαίρι στην περιοχή του Πολιχνίτου, που κάηκαν χιλιάδες στρέμματα κτημάτων και δάσους.

Καλούμε τα σωματεία, τους φορείς, το λαό της Λέσβου, να σταθούν αλληλέγγυοι στους γειτονικούς λαούς και να στηρίξουν την πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου Λέσβου, για την συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης στα γραφεία του στη Χρυσομαλλούσα (Βαλαωρίτου και Δαβάκη γωνία) από Δευτέρα έως Παρασκευή και τις ώρες 8 το πρωί με 2 το μεσημέρι. 

 

 

Τα  είδη πρώτης ανάγκης για τα θύματα του σεισμού στην Τουρκία που συγκεντρώνουμε, είναι:

Κουβέρτες

Πάνες ενηλίκων/μωρών

Ορούς

Γάζες

Χανζαπλάστ

Είδη ατομικής υγιεινής

Γάλα σε σκόνη

Τρόφιμα-ξηρές τροφές

Με 2.921 νεκρούς στην Τουρκία και 1.389 στη Συρία, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από τα διεθνή ΜΜΕ, ο συνολικός αριθμός των 4.310 ανθρώπινων απωλειών που αυξάνεται διαρκώς επιβεβαιώνει τις πιο δυσοίωνες των προβλέψεων σχετικά με τα θύματα του τελευταίου κύματος σεισμών στη νότια Ανατολία.

Ο σεισμός των 7,8 Ρίχτερ ο οποίος σημειώθηκε τα ξημερώματα της Δευτέρας 6 Φεβρουαρίου 2023 στην περιοχή του Καχραμάνμαρας, στο νοτιοανατολικό τμήμα της Τουρκίας και κοντά στα σύνορα με τη Συρία, ήταν κατά την Γεωλογική Υπηρεσία των ΗΠΑ ο ισχυρότερος παγκοσμίως από τον Αύγουστο του 2021.

Από την πλευρά της, η τουρκική υπηρεσία Αντιμετώπισης Καταστροφών και Εκτάκτων Συμβάντων (AFAD) χαρακτηρίζει τον σεισμό της 6/2/2023 σαν τον πλέον φονικό, από το 1999. Τότε, ένας σεισμός παρόμοιου μεγέθους με επίκεντρο το ανατολικό τμήμα της θάλασσας του Μαρμαρά, κοντά στην Κωνσταντινούπολη, είχε προκαλέσει το θάνατο σε περισσότερους από 17.000 ανθρώπους.
Οι εικόνες που μεταδίδονται σε όλο τον κόσμο μέσω των ΜΜΕ αλλά και των social media, αποτυπώνουν την απεραντοσύνη της τραγωδίας. Ολόκληρες πόλεις έχουν ισοπεδωθεί στην τουρκική πλευρά. Στη συριακή, όμως, τα πράγματα θα πρέπει να είναι ακόμη χειρότερα, παρά την έλλειψη δημοσιογραφικής κάλυψης λόγω του εν εξελίξει πολέμου: Περίπου 4,1 εκατ. άνθρωποι, όπως υποστηρίζει ο ΟΗΕ, βρίσκονταν ήδη σε κατάσταση εξαθλίωσης. Άστεγοι, εκτεθειμένοι στις ακραίες κλιματικές συνθήκες με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, με μια επιδημία χολέρας να μεταδίδεται τάχιστα, οι ξεριζωμένοι πρόσφυγες δέχονται ένα επιπλέον πλήγμα εξαιτίας των σεισμών.

Η έντονη σεισμική δραστηριότητα εκδηλώθηκε σε ένα επίμηκες τμήμα γης, έκτασης 100-200 χλμ., το οποίο κατά τους γεωλόγους συμπίπτει με το υποκείμενο Ανατολικό Ρήγμα της Ανατολίας. Ωστόσο, ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί το εστιακό βάθος του πρώτου και μεγαλύτερου σεισμού, σε συνάρτηση με την έντασή του. Υπολογίζεται ότι το γεωλογικό γεγονός εξελίχθηκε 18.000 μ. κάτω από την επιφάνεια της Γης, κάτι που θεωρείται μεγάλο βάθος. Παρόλ’ αυτά, οι επιπτώσεις του ήταν σαρωτικές.

Φωτογραφια GETTY