Search

Μια γιορτή γεμάτη χρώμα και φαντασία: Με την υπογραφή της δημοσιογραφικής ομάδας γυναικών προσφύγων της εφημερίδας “Πολιτικά”

Η  Fatima Mahammad από την Ερυθραία, η Yasmin Elhaj Yousif από το Σουδάν και οι Mariam Yaqubee,  Shahira Attash και Alia Alizade από το Αφγανιστάv, είναι προσφύγισσες γυναίκες που ζουν στα κάμπ της Μόριας και του Καρατεπέ. Οι πέντε γυναίκες συναντιούνται εβδομαδιαία σε ένα newsroom και αποφασίζουν ποιο θα είναι το επόμενο θέμα που θα στείλουν στην εφημερίδα μας! Αυτή τη φορά τα κορίτσια έκαναν ρεπορτάζ στο γιορττινό μπαζάρ του Mosaik. Το κείμενο των κοριτσιών δημοσιεύτηκε στο πρώτο φύλλο του νέου χρόνου της εφημερίδας Πολιτικά.Ευχαριστούμε πολύ τη Φατίμα, τη Γιασμίν, η Μαριάμ, τη Σαχίρα και την Αλία για την εμπιστοσύνη στην ομάδα μας.

“Το Κέντρο στήριξης προσφύγων και ντόπιων Mosaik, αποχαιρέτησε το 2019, διοργανώνοντας και φέτος το καθιερωμένο πια Xριστουγεννιάτικο bazaar στις 13 Δεκεμβρίου 2019. Το Μοζαίκ λειτουργεί υπό την σκέπη της τοπικής Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Οργάνωσης Αλληλεγγύη Λέσβου από το 2016, προκειμένου να ανταποκριθεί στις εκπαιδευτικές, και όχι μόνο, ανάγκες του προσφυγικού και ντόπιου πληθυσμού στη Μυτιλήνη. Η ιδέα πίσω από το bazaar ήταν να περάσουν όμορφα και να έρθουν κοντά άνθρωποι από διαφορετικές χώρες και κουλτούρες.

«Το Mosaik δεν είναι μόνο ένας χώρος που στοχεύει στην εκπαίδευση. Το σημαντικό είναι να βρίσκονται μαζί οι ντόπιοι και οι πρόσφυγες, αλλά και το να δίνεται η δυνατότητα στους ανθρώπους που ζουν στο καμπ της Μόριας να βρεθούν στη πόλη, όπου δηλαδή είναι η αληθινή ζωή και έτσι οι άνθρωποι να αποκτήσουν κάποιου είδους κανονικότητας», αναφέρει ο Κώστας, καθηγητής ελληνικών και υπεύθυνος εκπαίδευσης του Mosaik.

Όπως εξήγησε ο Saeed, που εργάζεται στη ρεσεψιόν του Mosaik, αυτή τη στιγμή παραδίδονται μαθήματα ελληνικών, αγγλικών και ηλεκτρονικών υπολογιστών, αλλά το πρόγραμμα συχνά εμπλουτίζεται και με άλλα μαθήματα. Ο κάθε κύκλος μαθημάτων διαρκεί τρείς μήνες και τα μαθήματα παραδίδονται δύο φορές την εβδομάδα για 1,5 ώρα.

Εκτός όμως από τα μαθήματα το Mosaik φιλοξενεί και εκπαιδευτικά και επαγγελματικά εργαστήρια. Το εργαστήριο safe passage είναι ένα από αυτά. Οι άνθρωποι της Αλληλεγγύης Λέσβου αναγνώρισαν μία διπλή πρόκληση. Από τη μία, πρόσφυγες και ντόπιοι χρειάζονται θέσεις εργασίας. Από την άλλη, ο όγκος σωσιβίων που συσσωρεύεται στο νησί από τους ανθρώπους που καταφτάνουν από την Τουρκία επιβαρύνει σημαντικά το νησί σε περιβαλλοντικό επίπεδο. Έτσι δημιουργήθηκε το εργαστήρι που απασχολεί πρόσφυγες και ντόπιους όπου πρωτότυπες τσάντες κατασκευάζονται από τα υλικά των σωσιβίων. Όταν οι τσάντες ταξιδεύουν εκτός του νησιού ευαισθητοποιείται ο κόσμος για την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά παράλληλα υπενθυμίζεται τι συμβαίνει στο νησί!

Ένα ακόμη δημιουργικό εργαστήριο που φιλοξενείται στο Mosaik είναι το εργαστήριο επαναχρησιμοποίησης υλικών Ηumade, το οποίο διοργανώνεται από τη Γιούλα, τα τελευταία δύο χρόνια. «To ζήτημα είναι να σκεφτούμε δημιουργικά και με φαντασία», λέει η Γιούλα. Χάρτες, μπολ, κολιέ, σκουλαρίκια, καθρέφτες, τσάντες, χαλάκια από παλία ρούχα είναι κάποια από τα χειροτεχνήματα που δημιουργούνται στο εργαστήριο και όλα αυτά από «σκουπίδια». «Δεν χρειάζεται να πετάμε τίποτα, μπορούμε να επαναχρησιμοποιήσουμε τα πάντα και να φτιάξουμε απίστευτα πράγματα», αναφέρει η Γιούλα. Το εργαστήριο όμως είναι και τόπος συνάντησης προσφύγων και ντόπιων, όπου οι άνθρωποι συνεργάζονται, μοιράζονται και μαθαίνουν ο ένας από τον άλλο. Με αυτό το τρόπο οι συμμετέχοντες ενδυναμώνονται και επανακτούν τη χαμένη τους αυτοπεποίθηση. Το εργαστήριο είναι ανοιχτό σε όλους καθημερινά εκτός Παρασκευής από τις 11.00 εώς τις 17.00.

Τη μέρα του bazaar είδαμε τι φτιάχνουν στα δημιουργικά εργαστήρια του Mosaik και ο κόσμος αγόραζε τα όμορφα χειροτεχνήματα. Σε μία από τις αίθουσες βρίσκονταν ρούχα από «δεύτερο χέρι» που μπορούσε να πάρει κανείς. Πεντανόστιμα γλυκά προσφέρονταν στους καλεσμένους. Πολύς κόσμος επισκέφτηκε το bazaar, από διάφορες χώρες του κόσμου. Πριν το τέλος της βραδιάς, απολαύσαμε τη διαπολιτισμική παιδική χορωδία Polyphonica, αλλά και άλλους ταλαντούχους μουσικούς.

Τι όμορφη βραδιά είναι αυτή! Ανυπομονώ για την επόμενη εκδήλωση, για να γιορτάσουμε ξανά όλοι μαζί, είπε μία επισκέπτρια του bazzar”.