Search

Μεσοχειμωνιάτικες καταγραφές πουλιών στους υγροτόπους της Λέσβου

Ολοκληρώθηκαν το Σαββατοκύριακο 22 και 23 Ιανουαρίου οι Μεσοχειμωνιάτικες Καταμετρήσεις Υδρόβιων Πουλιών (ΜΕΚΥΠ) 2022 στη Λέσβο. Το διάστημα καταγραφής είναι δύο εβδομάδες στα μέσα Ιανουαρίου κάθε χρόνο. Μάλιστα πρόκειται για το μακροβιότερο και μεγαλύτερης κλίμακας πρόγραμμα καταγραφής βιοποικιλότητας στον κόσμο, καθώς διενεργείται τα τελευταία 35 χρόνια σε πάνω από 140 χώρες του κόσμου! Οι ΜΕΚΥΠ συντονίζονται για την Ελλάδα από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία (εταίρο του Birdlife στη χώρα μας) του και σε αυτές καταγράφουν τόσο εθελοντές μέλη της όσο και κατά τόπους επιστημονικό προσωπικό φορέων διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών, κέντρων ενημέρωσης κ.ά.

Οι περιοχές που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα στη Λέσβο κάθε χρόνο είναι οι Κόλποι Καλλονής και Γέρας: τόσο η θάλασσα όσο και οι χερσαίοι υγρότοποι που βρίσκονται περιμετρικά στα παράλιά τους. Επίσης, κάποιοι εσωτερικοί υγρότοποι, όπως η λίμνη Μετοχίου και η λιμνοδεξαμενή Κεραμίου, που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση και οι πληθυσμοί των πουλιών τους σαφώς μετακινούνται μεταξύ αυτών και άλλων υγροτόπων του Κόλπου Καλλονής.

Πολυπληθέστερο είδος πουλιού ανακηρύχθηκε και φέτος το Φλαμίνγκο με 1900 άτομα (τα 1730 στην Αλυκή Καλλονής!) και ακόλουθα ο Ασημόγλαρος με 400. Άλλα πολυάριθμα είδη ήταν πάπιες όπως το Σφυριχτάρι, το Κιρκίρι, η Καστανόπαπια, κ.ά., αν και οι πληθυσμοί κάποιων ειδών (Βαρβάρα, Πρασινοκέφαλη) ήταν φέτος πολύ μικρότεροι από το συνηθισμένο λόγω των ήπιων καιρικών συνθηκών που δεν τα εξανάγκασαν να κατέβουν τόσο νότια όσο η περιοχή μας.

Στόχος των μεσοχειμωνιάτικων καταγραφών είναι να καταμετρηθούν τα πουλιά σε όλους τους τύπους υγροτόπων (ποτάμια, λίμνες, λιμνοδεξαμενές, κλειστές θάλασσες, έλη, ορυζώνες κ.ά.). Όλα αυτά τα είδη είναι ευκολότερο να καταμετρηθούν τώρα το χειμώνα στις νότιες περιοχές της Ευρώπης παρά την άνοιξη όταν θα ανέβουν (κάποια) τόσο βόρεια όσο η Σιβηρία και θα διασκορπιστούν για να αναπαραχθούν. Τα συνολικά δεδομένα αποστέλλονται από όλες τις συμμετέχουσες χώρες στην κεντρική βάση δεδομένων του προγράμματος.

Όλα τα παραπάνω είδη μπορείτε να τα γνωρίσετε συμμετέχοντας σε μια από τις εξορμήσεις του Κέντρου Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Καλλονής! Η επόμενή μας εξόρμηση θα πραγματοποιηθεί στην Αλυκή Καλλονής την Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2022 κατά τις ώρες 11:00-13:00. Στόχος μας θα είναι να δούμε 5-8 είδη πάπιας και φυσικά αρκετά άλλα είδη υδρόβιων και παρυδάτιων πουλιών (Φλαμίνγκο, Αργυροπελεκάνους, ερωδιούς, κ.ά.). Παράλληλα θα γνωρίσουμε ξανά τον σημαντικότερο υγρότοπό του νησιού μας καθώς οι βροχοπτώσεις τον έχουν μεταμορφώσει και επεκτείνοντας τις πλημμυρισμένες του εκτάσεις (σχηματισμός των μεσογειακών εποχικών τελμάτων).

Οι συμμετέχοντες στην εξόρμηση δεν είναι απαραίτητο να έχουν πρότερη εμπειρία στην παρατήρηση πουλιών. Η ομάδα με την οποίες θα γίνει η παρατήρηση πουλιών δεν θα υπερβαίνει τα 12 άτομα (για την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων του Covid-19) και σε αυτή θα πρέπει να έχει προηγηθεί δήλωση συμμετοχής. Η δραστηριότητα της παρατήρησης πουλιών προσφέρεται για ενήλικες και παιδιά (8 ετών και άνω) και είναι δωρεάν.

Για δηλώσεις συμμετοχής μπορείτε να επικοινωνείτε στο τηλέφωνο: 22510-47033.

Περισσότερα για τα πουλιά και τις προστατευόμενες περιοχές της Λέσβου στον ιστότοπο του Κέντρου Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Καλλονής: www.lesvosbirds.gr και τη σελίδα του στο Facebook.

 

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε τους ιστοτόπους του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και του Γεωπάρκου Λέσβου www.lesvosmuseum.gr, www.petrifiedforest.gr, www.lesvosgeopark.gr και τις σελίδες τους στο Facebook. Τηλέφωνα επικοινωνίας 22510-47033, 22530-54434 και e-mail: lesvospf@otenet.gr.