Search

Μέλι από τον τόπο σου: Μελισσοκομικός Συνεταιρισμός Λέσβου

Ο Μελισσοκομικός Συνεταιρισμός Λέσβου ιδρύθηκε το 1982 και έκτοτε έχει διαρκή παρουσία και δράση καθώς έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη του καταναλωτικού κοινού. Εδρεύει στα Αλυφαντά Μυτιλήνης, αποτελείται από 110 μικρούς και μεσαίους μελισσοκόμους απo όλο το νησί της Λέσβου ενώ τυποποιεί και διανέμει αποκλειστικά και μόνο μέλι και προϊόντα μέλισσας των συνεταίρων. Από την ένταξή μας στο πρόγραμμά LEADER plus (1998) και έπειτα παρουσιάζουμε διαρκή ανάπτυξη και σε οικονομικό επίπεδο είμαστε από τους ελάχιστους υγιείς συνεταιρισμούς ως απόρροια της καλής οργάνωσης και διοίκησης της επιχείρησης. Στόχος μας είναι να φτάσει αδιαμεσολάβητα ένα ασφαλές και ποιοτικά ανώτερο προϊόν στο καταναλωτή αφήνοντας παράλληλα ένα δίκαιο κέρδος στο μελισσοκόμο.

Εδρεύουμε σε ιδιόκτητο κτήριο 500τμ. στο οποίο στεγάζονται τμήμα κατασκευής και εμπορίας μελισσοκομικών εφοδίων, το Κέντρο μελισσοκομίας Βορείου Αιγαίου και καθετοποιημένη μονάδα τυποποίησης μελιού με δυναμικότητα συσκευασίας 1500Kg/h.Το γενικής ανθοφορίας μέλι μας προέρχεται αποκλειστικά από ανθοφορίες της Λεσβιακής υπαίθρου (κυρίως λυγαριά, άγρια λεβάντα, θυμάρι, ρίγανη, φασκόμηλο και διάφορά άλλα αγριολούλουδα). Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι στο νησί δεν υπάρχουν εντατικές καλλιέργειές γεγονός που σημαίνει ότι ελαχιστοποιείται η πιθανότητα παρουσίας επιβλαβών φυτοπροστατευτικών ουσιών στο μέλι.Ο Μελισσοκομικός Συνεταιρισμός Λέσβου συλλέγει και τυποποιεί την παραπάνω κατηγορία μελιού( Μέλι από Αγριολούλουδα και Θυμάρι ) σε οποιαδήποτε συσκευασία μας ζητηθεί (250gr-2kg).Στα πλαίσια της εφαρμογής του προτύπου ISO 22.000 γίνονται αναλύσεις γεωγραφικής προέλευσης, νοθείας ,σακχάρων, παρουσίας αντιβιοτικών και φυτοπροστατευτικών ουσιών σε όλες τις παρτίδες μελιού που παραλαμβάνουμε και λειτουργεί σύστημα ιχνηλασιμότητας σε επίπεδο παραγωγού.

 

ΓΕΩΡΓΡΑΦΙΚΗ: Στο συνεταιρισμό συμμετέχουν πάνω από 100 μελισσοκόμοι από όλα τα χωριά της Λέσβου αλλά και από τη πολη της Μυτιλήνης. Yπάρχει τουλάχιστον ένας μελισσοκόμος από κάθε χωριό και έτσι  το μέλι μας να είναι αντιπροσωπευτικό του τόπο μας. Υπάρχουν βέβαια και χωριά τα οποία λόγο της ιδιαίτερης μελισσοκομικής χλωρίδας διατηρούν μεγάλους πληθυσμούς μελισσών ( Στύψη , Πλωμάρι).

 

ΒΟΤΑΝΙΚΗ: Οι περίπου 10,000 κυψέλες των μελών μας καλύπτουν σε τεράστιο ποσοστό όλη την έκταση του Νησιού με αποτέλεσμα να υπάρχουν ελάχιστες ανθοφορίες που μένουν ανεκμετάλλευτες. Τα κύρια μελισσοκομικά φυτά είναι η λυγαριά , η ρίγανη ,το θυμάρι , ο αβαγιαννός ( άγρια λεβάντα) και δευτερευόντως διαφορά μικρά ετήσια ή πολυετή  λουλούδια όπως ο ασφόδελος ( ασφούρδουλας / Asphodelus albus ) το αγριοτρύφυλλο , η λαδανιά ( αξίστης /Cistus creticus) ,η παπαρούνα κ.α. Η λυγαριά είναι το φυτό εκείνο που κυριαρχεί στη μελισσοκομική χλωρίδα της Λέσβου και αποτελεί τη κυρίαρχη γύρη στη πλειοψηφία των μελιών της Λέσβου. Είναι φυτό ιδιαίτερα ανθεκτικό που φύεται σε όλο σχεδόν το νησί , είναι δε τυπικό φυτό που βλέπουμε σε όλη την έκταση του Λεσβιακού ελαιώνα. Το βρίσκουμε στο Λεσβιακό μέλι σε ποσοστά 15-40% ανάλογα τη χρόνια και την εποχή και δίνει στο μέλι καστανό χρώμα , δυνατό άρωμα και παχιά υφή.

 

ΓΙΑΤΙ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ;

  • Γιατί έτσι προωθείται μια άλλου τύπου λειτουργία της αγροτικής παράγωγης.
  • Γιατί είναι προϊόντα που παράγονται στο τόπο μας ,επεξεργάζονται , τυποποιούνται και καταναλώνονται σε αυτόν.
  • Γιατί είναι ποιοτικά ανώτερα λόγο των παραδοσιακών πρακτικών παραγωγής και επεξεργασίας που εφαρμόζονται .

Μέλι από αγριολούλουδα & θυμάρι

Μέλι Λέσβου

Προέρχεται από μια σειρά  αγριολούλουδων και άγριων βοτάνων που αφθονούν στη Λεσβιακή ύπαιθρο. Κυριαρχούν τα  διάφορα φυτά της οικογένειας  Lamiaceae. Πιο έντονη παρουσία έχουν οι λυγαριά που αφθονεί στο νησί αλλά και η ρίγανη το θυμάρι και η άγρια λεβάντα. Η  δυνατή γεύση του και η παχιά υφή το κάνουν να ξεχωρίζει έναντι άλλων μελιών. Το μέλι συλλέγεται από τα μέλη μας ,παραλαμβάνεται από το συνεταιρισμό μας και τυποποιείται σύμφωνα με το πρότυπο  διασφάλισης ποιότητας και ασφάλειας ISSO:22 000 .

Μέλι ερείκης από το πευκόδασος της Λέσβου

Μέλι Ερείκης Λέσβου

Προέρχεται από το φυτό ερείκη/ σουσούρα (ereica manipuliflora ) .Είναι ένα εξαιρετικό μέλι πολύ έντονης και χαρακτηριστικής γεύσης και χρώματος. Παράγεται μόνο το φθινόπωρο στη περιοχή του πευκοδάσους. Κρυσταλλώνει γρήγορα και παίρνει ένα λευκό έως μπεζ χρώμα ενώ η υφή του είναι έντονα βουτυρώδες κάτι που το κάνει ιδιαίτερα ελκυστικό.

Tο μέλι, σύμφωνα με τον Κώδικα Τροφίμων (Codex Alimentarius) του Διεθνούς Οργανισμού Τροφίμων (F.A.O.) είναι το φυσικό προϊόν που παράγεται από τις μέλισσες από το νέκταρ των φυτών ή από εκκρίσεις ζώντων μερών φυτών ή εκκρίσεις εντόμων από ζωντανά μέρη φυτών (μελίτωμα), τα οποία οι μέλισσες συλλέγουν, μετατρέπουν -αναμειγνύοντας με ειδικές ύλες του σώματός τους-, αφυδατώνουν και αποθηκεύουν στις κηρήθρες τους προκειμένου να ωριμάσουν.

 

Η βιολογική αξία του μελιού έγκειται τόσο στη διαιτητική αξία που έχει για τον ανθρώπινο οργανισμό, όσο και στην αντιβακτηριακή, στη μυκοστατική και την αντιοξειδωτική του δράση.Το μέλι περιέχει πληθώρα συστατικών, όπως σάκχαρα, μεταλλικά στοιχεία, ένζυμα, πρωτεΐνες, αμινοξέα, βιταμίνες και οργανικά οξέα που είναι ευεργετικά για τον άνθρωπο.

 

Πιο αναλυτικά:τα κυριότερα σάκχαρα του μελιού, η φρουκτόζη και η γλυκόζη, αφομοιώνονται εύκολα και γρήγορα από τον ανθρώπινο οργανισμό χωρίς να παράγουν ιδιαίτερο μεταβολικό στρες, δίνοντας ενέργεια, σωματική και πνευματική αντοχή. Η φρουκτόζη αποθηκεύεται στο συκώτι με την μορφή γλυκογόνου, ως ενεργειακό απόθεμα και μας βοηθά να ανταποκρινόμαστε καλύτερα στο άγχος και το στρες, η δε, γλυκόζη είναι η μόνη μορφή σακχάρου που μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τους μυς, γι’ αυτό το μέλι αποτελεί άριστη πηγή ενέργειας και είναι ιδανικό για παιδιά και αθλητές.

 

Τα μεταλλικά στοιχεία και ιχνοστοιχεία που περιέχονται σε αφθονία το μέλι, παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της ισορροπίας του ανθρώπινου οργανισμού, καθώς βοηθούν στη λειτουργία των κυττάρων, στη διατήρηση της υγείας των οστών και των δοντιών και στη πήξη του αίματος. Τα κυριότερα είναι Κάλιο (Κ), Θείο (S), Χλώριο (Cl), Ασβέστιο (Ca), Φώσφορος (P), ενώ τα υπόλοιπα ανόργανα συστατικά του μελιού Νάτριο (Na), Σίδηρος (Fe), Μαγνήσιο (Mg), Μαγγάνιο (Μn), Χαλκός (Cu), και Πυρίτιο (Si) βρίσκονται σε μικρότερες ποσότητες.

 

Συνήθως τα σκουρόχρωμα μέλια και τα μέλια μελιτωμάτων έχουν μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε μεταλλικά στοιχεία και ιχνοστοιχεία από τα ανοιχτόχρωμα μέλια. Ιχνοστοιχεία που ανιχνεύονται στο μέλι είναι: Χρώμιο, Λίθιο, Νικέλιο, Μόλυβδος, Κασσίτερος, Ψευδάργυρος, Όσμιο, Βηρύλλιο, Βανάδιο, Ζιρκόνιο κ.α.τα ένζυμα του μελιού (διαστάση, καταλάση, γλυκοξειδάση, ιμβερτάση, οξική φωσφατάση) είναι καταλύτες σε πολλές αντιδράσεις του οργανισμού και έχουν ως αποτέλεσμα τη διάσπαση ελεύθερων ριζών που είναι επιβλαβείς για τον άνθρωπο.

 

Τα ένζυμα είναι από τα σημαντικότερα συστατικά του μελιού, προέρχονται από την μέλισσα, τη γύρη, το νέκταρ αλλά και από παράγοντες ζύμωσης και μικροοργανισμούς. Ακόμη και όταν το μέλι είναι ώριμο, κάποια από τα ένζυμα αυτά συνεχίζουν τη ζύμωση. Οι πρωτεΐνες και τα αμινοξέα, είναι συστατικά που ανιχνεύονται σε μικρές συγκεντρώσεις, αλλά έχουν ιδιαίτερη θεραπευτική αξία για τον ανθρώπινο οργανισμό, ενώ αποτελούν δομικά στοιχεία για διάφορες βιοχημικές αντιδράσεις στον ανθρώπινο οργανισμό.

 

Το μέλι διαθέτει περίπου 20 πρωτεΐνες και 18 αμινοξέα.οι βιταμίνες Β1, Β2, Β3, Β6, C, φολικό οξύ  κ.ά. οι οποίες αν και βρίσκονται σε μικρή ποσότητα συμβάλλουν στην απορρόφηση των σακχάρων από τον οργανισμό. Tα οργανικά οξέα, όπως μυρμηγκικό, γλουκονικό, οξικό, κιτρικό, φωσφορικό οξύ κ.α, η σημασία των οποίων στη διατροφή είναι εξίσου σημαντική όπως των βιταμινών. Το μέλι περιέχει τουλάχιστον 18 οργανικά οξέα.

Πηγή: United States Department of Agriculture (USDA)