Search

“Me goal!”! Στο πρώτο τουρνουά ποδοσφαίρου ανηλίκων προσφύγων στη Λέσβο

Οι καραβολίδες επιτρέπονται. Όπως και τα ξερόμυτα. Μόνο που τα τέρματα δεν είναι νοητά όπως στις αλάνες που παίζαμε μικροί αλλά κανονικά τέρματα ενός γηπέδου 8Χ8.  Η πιτσιρικαρία ξεχύνεται και το πρώτο σφύριγμα του αγώνα βρίσκει την Kara Tepe United να έχει στην κατοχή της την μπάλα. Ο Μωχάμετ τρέχει, ο Χουσέιν κάνει κεφαλιά κι ο Μπιλάλ…αχ ο Μπιλάλ είναι σε όλα του ένας σταρ! Η ομάδα της METAδρασης πήρε το προβάδισμα όμως η πειθαρχία των “άσπρων” που καθοδηγούνται από τους Ιρλανδούς πρωτοπόρους του “Football for Refugees”, κατάφερε να αποσπάσει την ισοπαλία…

Μόλις “παρακολουθήσατε” ένα στιγμιότυπο από το τουρνουά ποδοσφαίρου ανήλικων προσφύγων της Λέσβου που πραγματοποιήθηκε από τις 2 ως τις 6 Ιανουαρίου στα γήπεδα Spanos Mini Football Club της Παναγιούδας που συνεργάζεται με την ΠΑΕ Ολυμπιακός. Μάλιστα πριν από λίγο καιρό τα παιδιά της “Kara Tepe United” έπαιξαν έναν φιλικό αγώνα με τα παιδιά της Ακαδημίας ενώ πάνω από 70 ανήλικοι ασυνόδευτοι πρόσφυγες πήραν μέρος στο πρώτο τουρνουά της χρονιάς που διοργάνωσε η ιρλανδική ΜΚΟ “Football for refugees”.

 

“Από την περσινή χρονιά ξεκινήσαμε ένα μίνι τουρνουά στο Καρά Τεπέ σε συνεργασία με τον Σταύρο Μυρογιάννη. Θέλαμε να βρούμε κάτι να απασχολούμε όλα αυτά τα παιδιά που ζουν εδώ εγκλωβισμένα για μήνες ολόκληρους. Είδαμε με πόσο μεγάλο ενθουσιασμό παίζουν αυτά τα παιδιά μπάλα και αποφασίσαμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να τους το εξασφαλίσουμε αυτό το δικαίωμα τους.Το ποδόσφαιρο είναι ένα άθλημα που ενώνει” μου λέει ο Άλμπερτ από την οργάνωση που δραστηριοποιείται εδώ και ένα χρόνο στο νησί.  Στο φετινό οργανωμένο τουρνουά πήραν μέρος ανήλικοι ασυνόδευτοι πρόσφυγες από την ΜΕΤΑδραση, την Praxis, η Moria Teenagers United, η ομάδα της Caritas και της Ηλιαχτίδας.

Η μπάλα ξανά στο αντίπαλο τέρμα κι όλοι εμείς απέξω, πίσω από την πλεκτή περίφραξη να κοιτάμε με αγωνία.Ποδόσφαιρο από τα παλιά, ποδόσφαιρο με ψυχή όπου τα χαμόγελα είναι πλατιά και το πάθος για νίκη άσβεστο.Στο διπλανό γηπεδάκι 5Χ5 στο πρωτάθλημα ηλικίας κάτω από 11 χρονών ένας πιτσιρικάς φωνάζει μετά τον άθλο του “Me goal!-Me goal” και είναι η πιο συγκινητική στιγμή της νέας χρονιάς που μπήκε βίαια,  όπως αυτή που έφυγε…

Το ποδόσφαιρο, μια πανανθρώπινη γλώσσα με την οποία οι «Μέσι» και Ρονάλντο» του δρόμου «συνομιλούν» ξεχνώντας για λίγο τις έγνοιες τους περικλείει μέσα του κάτι πολύ σημαντικό και ουσιώδες. Η κοινωνική του διάσταση, θεραπευτική και λυτρωτική δίνει στους πρόσφυγες την ευκαιρία να ξεφύγουν από το στερεότυπο της απόγνωσης που τους ακολουθεί αλλά και τη δυνατότητα να “υπάρξουν” διαφορετικά πετώντας τα ρούχα του πρόσφυγα και φορώντας για λίγο την φανέλα της ομάδα τους.

 

To ποδόσφαιρο που ενώνει(πηγή στοιχείων: inside story)

-Οι μεγάλοι σύλλογοι της Ευρώπης, όπως η Μπαγερν Μονάχου και η Ρεάλ, ανακοίνωσαν πρωτοβουλίες οικονομικής ενίσχυσης των προσφύγων.

-Η Μπαρτσελόνα μέσω τους ιδρύματός της στηρίζει την καμπάνια για την ένταξη των προσφύγων στις ευρωπαϊκές κοινωνίες και οι βετεράνοι της βρέθηκαν τον Νοέμβριο δίπλα στους πρόσφυγες των Ιωαννίνων.

-Η δημιουργία της «Αθλητικής Ελπίδας Προσφύγων», το αποτέλεσμα της συνεργασίας της Οργάνωσης Γη με τον ΟΠΑΝ (Οργανισμός Πολιτισμού Αθλητισμού Νεολαίας Δήμου Πειραιά),  τελεί υπό την αιγίδα της UEFA.

-Στα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος και το Διεθνές Ινστιτούτο Αθλητισμού Πύρρος Δήμας ανακοίνωσαν τη συγκρότηση της Εθνικής Ομάδας Προσφύγων Ποδοσφαίρου.

-Η Cosmos FC της Λέσβου, η ομάδα ενηλίκων της Μόριας που αποτελείται από 29 άτομα αλλά και άλλες “τοπικές” ομάδες πρσφύγων που συγκροτούνται στους καταυλισμούς σε όλη την Ελλάδα αναδεικνύει την θεραπευτική πλευρά του ποδοσφαίρου αλλά και την κοινωνική του διάσταση ως μέσω ενσωμάτωσης.

-Η Λάρισα, που παρά την απαγόρευση της Super League έπαιξε με το σύνθημα «τα προσφυγόπουλα είναι παιδιά μας» στη φανέλα της

-η FC Lampedusa που δημιουργήθηκε με τη βοήθεια της γνωστής για την αντιρατσιστική και αντιφασιστική της φυσιογνωμία St Pauli.

-Η Εθνική Αστέγων τον Οκτώβρη έπαιξε μπάλα στη Θεσσαλονίκη με τους πρόσφυγες που φιλοξενούνται στη Softex. -Ο κοινωνικός χώρος Micropolis στη Θεσσαλονίκη διοργανώνει αυθόρμητα παιχνίδια στο αυτοσχέδιο γηπεδάκι που έχουν φτιάξει οι πρόσφυγες στο hot spot στο Δερβένι, με σύνθημα «Παίζουμε μαζί, ζούμε μαζί».

-Στο Βόλο λειτουργεί σε πρώιμο επίπεδο μια ομάδα προσφύγων με απώτερο στόχο να συγκροτηθεί ένα μικρό εσωτερικό πρωτάθλημα.

-Η Γερμανική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία απηύθυνε έκκληση στους συλλόγους να εντάξουν τους πρόσφυγες στις ομάδες τους. Το Αμβούργο ενσωμάτωσε στους κόλπους του στον 18χρονο Μπακερί Ζάτα και η Βέρντερ Βρέμης τον 19χρονο Ουσμάν Μανέ.