Search

Με drones ενάντια στο πλαστικό των θαλασσών- Plastic Litter Project από το Παν. Αιγαίου!

Το Plastic Litter Project αποτελεί ένα πείραμα εντοπισμού (τεχνητών) πλαστικών στόχων στην επιφάνεια της θάλασσας με τη χρήση ΣμηΕΑ (drone) και δορυφορικών εικόνων. Το πείραμα διεξάγεται από ομάδα προπτυχιακών φοιτητών και ακαδημαϊκών του πανεπιστημίου Αιγαίου που ασχολούνται με την παρακολούθηση πλαστικών απορριμμάτων στο θαλάσσιο περιβάλλον.

Τα θαλάσσια απορρίμματα αποτελούν ένα πρόβλημα που πλήττει όλους τους ωκεανούς. Εκατομμύρια πλαστικών καταλήγουν στις θάλασσες και επηρεάζουν με δυσμενή τρόπο τα θαλάσσια οικοσυστήματα. Διάφορες πρωτοβουλίες έχουν πραγματοποιηθεί από φορείς για τον εντοπισμό, την παρακολούθηση και την απομάκρυνση των πλαστικών απορριμμάτων από τους υδάτινους αποδέκτες. Σύγχρονες μέθοδοι και τεχνικές απαιτούνται για τον εντοπισμός και την ποσοτικοποίηση των απορριμμάτων. Τα ΣμηΕΑ (drones) και οι δορυφόροι μπορούν να χρησιμοποιηθούν για αυτό το σκοπό. Ήδη, η διεθνή επιστημονική κοινότητα και οι διαστημικές υπηρεσίες εργάζονται για τις προδιαγραφές των αισθητήρων ανίχνευσης και ποσοτικοποίησης των θαλάσσιων πλαστικών απορριμμάτων.

Στο συγκεκριμένο πείραμα, θα χρησιμοποιηθούν τεχνητοί στόχοι πλαστικών (πλατφόρμες απορριμμάτων) που θα ανιχνευθούν από τους ευρωπαϊκούς δορυφόρους Sentinel-1 και Sentinel-2. Επίσης, τα ΣμηΕΑ θα χρησιμοποιηθούν για τον εντοπισμό και την ποσοτικοποίηση του όγκου των απορριμμάτων στην επιφάνεια της θάλασσας με εξειδικευμένες κάμερες. Με την σύγκριση των δεδομένων, που θα συλλεχθούν από τους δορυφόρους και τα ΣμηΕ, θα αναδειχθούν τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των δύο μεθόδων ανίχνευσης.

 


Οι πλατφόρμες “στόχοι”:

Θα κατασκευαστούν τρεις “στόχοι” μεγέθους 10 x 10 m που θα περιέχουν α) πλαστικά μπουκάλια, β) πλαστικές σακούλες και γ) αλιευτικά δίχτυα. Αρχικά, θα δημιουργηθεί το πλαίσιο των στόχων με σωλήνες PVC 20 ιντσών και στη συνέχεια θα καλυφθούν με πλαστικό δίχτυ. Τα πλαστικά – στόχοι που θα περιέχονται μέσα σε κάθε πλαίσιο θα στερεοποιηθούν πάνω στο πλαστικό δίχτυ. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό πρόκειται να χρησιμοποιηθούν γύρω στα 3700 πλαστικά μπουκάλια, τουλάχιστον 138 πλαστικές σακούλες και 200 m^2 αλιευτικού διχτυού. Οι στόχοι θα δημιουργηθούν από προπτυχιακούς φοιτητές από το Τμήμα επιστημών της Θάλασσας του Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Το πείραμα είναι αφιερωμένο στην Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος (5 Ιουνίου).

Μέθοδος συλλογής δεδομένων:

Για την καταγραφή των πλαστικών θα χρησιμοποιηθούν τουλάχιστον 3 ΣμηΕΑ, τα οποία θα είναι εξοπλισμένα με κάμερες στο ορατό φάσμα (RGB), πολύ-φασματικές και στο θερμικό φάσμα. Οι ημερομηνία του πειράματος θα επιλεχθεί ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες και την χρονική στιγμή κάλυψης από τους δορυφόρους Sentinel-1 / Sentinel-2.

Αναμενόμενα αποτελέσματα:

Θα εξεταστεί η ικανότητα των δορυφορικών δεδομένων και των ΣμηΕΑ στον εντοπισμό των πλαστικών απορριμμάτων στην επιφάνεια της θάλασσας μέσω ανάλυσης εικόνων και αλγορίθμων επεξεργασίας εικόνας.

Πλεονέκτημα της χρήσης νέων τεχνολογιών:

Το πείραμα θα συμβάλλει στην ανάδειξη της χρησιμότητας της τεχνολογίας των ΣμηΕΑ στη θάλασσας ως προς τη:

Συλλογή δεδομένων σε απομακρυσμένες και δυσπρόσιτες περιοχές,
Δημιουργία χαρτών με χαμηλό κόστος και υψηλή χωρική ανάλυση (μερικά εκατοστά ανά εικονοστοιχείο),
Δημιουργία τρισδιάστατων μοντέλων επιφανείας σε πραγματική κλίμακα για την μέτρηση αποστάσεων, πάχους και όγκου πλαστικών,
Παρατήρηση και καταγραφή πλαστικών απορριμμάτων από πιο την ευνοϊκή θέση.

Βασικές πληροφορίες για την δράση:

Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Τμήμα Επιστημών της Θάλασσας, Ομάδα θαλάσσιας Τηλεπισκόπησης (Marine Remote Sensing Group)
Θεματική περιοχή: Πλαστικά στο θαλάσσιο περιβάλλον
Ημερομηνία: Ιούνιος 2018
Τεχνητοί στόχοι πλαστικών: 3 στόχοι-πλατφόρμες 10 x 10 m με διαφορετικά πλαστικά
Εξοπλισμός: Συστήματα μη επανδρωμένων Εναέριων Αεροσκαφών (ΣμηΕΑ), εξειδικευμένες κάμερες καταγραφής σε μήκη κύματος όμοια με τα δορυφορικά δεδομένα
Δορυφόροι: Ευρωπαϊκοί δορυφόροι Sentinel-1 & 2