Search

Επιτέλους να αναλάβουν τις ευθύνες τους οι αρμόδιοι

Με 4ο υπόμνημα  η επιτροπή Κατοίκων και επαγγελματικών Μακρύ Γιαλού καταγγέλλει τις αρμόδιες αρχές

μαζί με το υπόμνημά τους παραθέτουν και  ειδικό παράρτημα  που  περιλαμβάνει  το σχέδιο ενεργειών το οποίο αν υπήρχε και εφαρμοζόταν- όπως οι ίδιοι τονίζουν- τα προβλήματα αυτά θα είχαν λυθεί εδώ και πολλά χρόνια”

Το 4ο  στη σειρά  υπόμνημά της  απέστειλε η επιτροπή κατοίκων και επαγγελματιών της ευρύτερης περιοχής του Μακρύ – Γιαλού Μυτιλήνης στον Αντιπεριφερειάρχη  Θ. Βαλσαμίδη, αρμόδιο θεμάτων Περιβάλλοντος Περιφέρειας. Β. Αιγαίου, στον Διευθυντή Δημόσιας Υγείας Περιφερείας Β. Αιγαίου, στον Διευθυντή Περιβάλλοντος Περιφέρειας Β. Αιγαίου, στο Κλιμάκιο Ελέγχου Περιβάλλοντος Περιφέρειας Β. Αιγαίου, στον  Λιμενάρχη Λέσβου, στον Διευθυντή Περιβαλλοντικής Πολιτικής Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, στον  Διευθυντή Υγειονομικής-Περιβάλλοντος Υπουργείου Υγείας, στο Σώμα Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, στο Σώμα επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης, ενώ το κοινοποίησαν  στους Υπουργούς   Εσωτερικών και  Τουρισμού αλλά και στον   Πρόεδρο και στα μέλη του  Διοικητικού Συμβουλίου ΔΕΥΑΛ, στην Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου και στην Εταιρεία F.F. Group  προκειμένου να δρομολογηθεί οριστική – συνολική λύση στο οξύτατο αποχετευτικό πρόβλημα που συνεχίζει να ταλανίζει την περιοχή εδώ και 13 χρόνια μετά την λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού.

Παράλληλα μαζί με το υπόμνημά τους παραθέτουν και  ειδικό παράρτημα  που  περιλαμβάνει  το σχέδιο ενεργειών το οποίο αν υπήρχε και εφαρμοζόταν- όπως οι ίδιοι τονίζουν- τα προβλήματα αυτά θα είχαν λυθεί εδώ και πολλά χρόνια. Σύμφωνα λοιπόν με το παράρτημα οι ενέργειες που θα έπρεπε να δρομολογηθούν είναι οι εξής:

 

  1. Ολοκλήρωση έργου περιοχής Χαλίκων Καλλιθέας.
  • Άμεση παραλαβή-έγκριση ΟΡΙΣΤΙΚΉΣ ΜΕΛΕΤΗΣ (έπρεπε να έχει γίνει πριν οκτώ μήνες),
  • Ολοκλήρωση υποστηρικτικών μελετών ώστε να είναι απόλυτα ώριμο για ένταξη.
  • Ένταξη σε συγκεκριμένο πρόγραμμα για χρηματοδότηση, στο άμεσο μέλλον, γιατί σε μερικούς μήνες θα καλυφτούν οι αντίστοιχοι πόροι του Κ.Π.Σ, που έτσι κι αλλιώς είναι περιορισμένοι.

 

  1. Ένταξη εκτέλεση αγωγών περιοχής Γηπέδου – Σκαμανδρίου.

Το έργο πρέπει να δημοπρατηθεί σύντομα αφού είναι ενταγμένο στο  Τεχνικό Πρόγραμμα της ΔΕΥΑΛ του 2015.

  1. Τμήματα της ευρύτερης περιοχής Μακρύ Γιαλού που δεν έχουν αποχετευτικό δίκτυο.

Επιβάλλεται η σύνταξη ή επικαιροποίηση της μελέτης για περιοχές που ΔΕΝ έχουν χωριστά αποχετευτικά δίκτυα. Στις περιοχές αυτές πρέπει να ενταχθούν και ακάλυπτες περιοχές που βρίσκονται στην Νότια Πόλη και που οι αγωγοί των όμβριων με λύματα εκβάλουν στον Μακρύ Γιαλό.

  1. Διακοπή παράνομων συνδέσεων.

Έχει σταματήσει ο έλεγχος παράνομων συνδέσεων με τη βοήθεια χρωματισμένου υγρού. Στο παρελθόν ο έλεγχος αυτός είχε εντοπίσει πολυκατοικίες και οικίες που δεν είχαν κάνει συνδέσεις στο υπάρχον δίκτυο και έριχναν τα λύματα στο δίκτυο των όμβριων που καταλήγουν στον Μακρύ Γιαλό.

  1. Ξεχείλισμα Βόθρων

Έλεγχος παράνομων συνδέσεων που αντί για κανονική κλειστή σύνδεση με το χωριστό αποχετευτικό δίκτυο, ρίχνουν το ξενέρισμα των βόθρων και δημιουργούν μεγάλη δυσοσμία αφού στους βόθρους τα λύματα βρίσκονται σε σήψη.

  1. Πρόγραμμα για λυματολάσπη προλιμένα.

Πρόγραμμα για αντιμετώπιση της δυσοσμίας που οφείλεται στην λυματολάσπη που συγκεντρώνεται στον προλιμένα.

  1. Αποσμητικά – ένζυμα κλπ.

Η χρήση των αποσμητικών μηχανισμών να μπει σε ένα τακτικό πρόγραμμα ώστε να απαλύνεται το φαινόμενο της δυσοσμίας.

  1. Καθαρισμός φρεατίων όμβριων στην κάτω ζώνη του Μακρύ Γιαλού.

Τακτικός καθαρισμός των φρεατίων της κάτω ζώνης του Μακρύ Γιαλού για να μην μπλοκάρουν τα λύματα με τα φερτά των όμβριων, και γίνονται μόνιμες πηγές βρώμας.

  1. Λήψη οποιονδήποτε άλλων αναγκαίων μέτρων.

 

 

 

Το τέταρτο υπόμνημα

Οι κάτοικοι και επαγγελματίες του Μακρύ Γιαλού Μυτιλήνης στο υπόμνημά τους  κάνουν λόγο για τις ευθύνες των ελεγκτικών αρχών  για τα αποχετευτικά προβλήματα της ευρύτερης περιοχής  ενώ ξεκαθαρίζουν ότι δεν έχουν καμία προσωπική αντίθεση με κανέναν αλλά ζητούν οριστική λύση στο χρονίζων αυτό πρόβλημα που έχει υποβαθμίσει τόσο την περιοχή όσο και τη ζωή των κατοίκων της. Αναλυτικά στο υπόμνημά τους   αναφέρουν μεταξύ άλλων  τα εξής:

«Εδώ και δεκαέξι μήνες απευθύνουμε τεκμηριωμένα υπομνήματα προς το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΥΑ Λέσβου, τις αυτοδιοικητικές αρχές, τις ελεγκτικές υπηρεσίες και αρχές, τις Κυβερνητικές αρχές και τους φορείς της Λέσβου, με αγωνιώδη αιτήματα για να δρομολογηθούν λύσεις (άμεσες ή βραχυπρόθεσμες) στα οξύτατα αποχετευτικά προβλήματα της περιοχής μας, που έχουν ως αποτέλεσμα την παράνομη διοχέτευση αστικών λυμάτων στον Μακρύ – Γιαλό (ακριβώς δίπλα στις περιφράξεις της ΜΑΡΙΝΑΣ και στον ιστορικό Ναυτικό Όμιλο Μυτιλήνης όπου προπονούνται και έφηβοι και παιδιά), καθώς και την παράνομη διοχέτευση αστικών λυμάτων στους αγωγούς όμβριων.

Από το ξεκίνημα της προσπάθειάς μας το 2013, διευκρινίσαμε ότι δεν επιθυμούμε διωκτικά μέτρα ενάντια στην Διοίκηση της ΔΕΥΑΛ, αλλά επιθυμούμε μόνο σοβαρή προώθηση λύσεων.

Οι διοικούντες την ΔΕΥΑΛ ανέθεσαν την σύνταξη μελέτης αγωγών της περιοχής Χαλίκων, παράλληλα με κάποιες αποσμητικές παρεμβάσεις για να μετριάσουν την ανυπόφορη δυσοσμία που υποβαθμίζει την ζωή μας αρκετές μέρες τον χρόνο. Αρνούνται όμως να κατανοήσουν και να προωθήσουν άμεσα ένα ιεραρχημένο και χρονολογημένο πρόγραμμα ενεργειών, μελετών και έργων, ώστε στο ορατό μέλλον να δοθεί συνολική οριστική λύση και να λήξει η θλιβερή αυτή κατάσταση 13 χρόνια μετά την λειτουργία του Βιολογικού Καθαρισμού στην πόλη μας. Γνωρίζουμε ότι οι λύσεις απαιτούν χρόνο, αλλά η αδράνεια ή τα μεμονωμένα μέτρα διαιωνίζουν τα προβλήματα.

Σ’ αυτήν την απαράδεκτη κατάσταση που θέτει την υγεία μας σε κινδύνους, υποβαθμίζει την ζωή των κατοίκων και τις επιχειρήσεις της περιοχής, συνυπεύθυνες είναι και οι αρμόδιες ελεγκτικές αρχές που δεν ελέγχουν και δεν καθοδηγούν την ΔΕΥΑΛ στις απαιτούμενες ενέργειες για την απολύτως αναγκαία δρομολόγηση συνολικής – οριστικής λύσης.

Σας έχουμε κοινοποιήσει όλα τα υπομνήματα και τις προτάσεις μας, αλλά πέρα από την ανταλλαγή κάποιων εγγράφων (πιθανόν και για μετάθεση ευθυνών) δεν ασκήσατε μέχρι σήμερα τις εκ του Νόμου επιβαλλόμενες αρμοδιότητες σας.

Άραγε ποια αρμόδια υπηρεσία έλεγξε μέχρι σήμερα  με χημική και μικροβιολογική ανάλυση, και ποιο είναι το αποτέλεσμα του ελέγχου αυτού, δηλαδή της σύνθεσης των λυμάτων που καταλήγουν στους αγωγούς όμβριων και δια αυτών στον Μακρύ-Γιαλό παραδίπλα από τα σκάφη αναψυχής της Μαρίνας Μυτιλήνης, από καταστήματα και κατοικίες; Ενώ συντάσσαμε τούτο το τέταρτο υπόμνημά μας, πληροφορηθήκαμε την πρώτη εδώ και 13 χρόνια αυτοψία του Λιμεναρχείου Μυτιλήνης στις 27/3/2015, προφανώς μετά από ατομική καταγγελία ενδιαφερομένου.

Πότε ελέγχθηκαν οι παράνομες συνδέσεις σε περιοχές όπου έχουν κατασκευαστεί χωριστά αποχετευτικά δίκτυα, όπως επιβάλλει η ισχύουσα νομοθεσία και ποια είναι τα αποτελέσματα των ελέγχων αυτών;

Διερωτάται κανείς, γιατί όλες οι ανωτέρω θεσμοθετημένες από τον Νόμο υπηρεσίες για τον έλεγχο αυτό, ενώ εφαρμόζουν τα προβλεπόμενα που άπτονται των αρμοδιοτήτων τους για αντίστοιχες περιπτώσεις στις πιο απομακρυσμένες περιοχές του Νησιού, εντούτοις εδώ, μέσα στα μάτια τους, δεν ενεργοποιούνται!

Δεν πιστεύουμε ότι  οι αρμόδιοι αιρετοί ή Υπεύθυνοι Υπηρεσιών δεν αντιλαμβάνονται ή δεν οσμίζονται τα αποτελέσματα της μη ολοκλήρωσης των αποχετευτικών δικτύων, που είναι μεν πιο αισθητά στο Μακρύ Γιαλό αλλά υπάρχουν και στο Λιμάνι και στην Επάνω Σκάλα.

Δεν έχουμε προσωπική αντίθεση με κανέναν, ζητούμε σοβαρή  δρομολόγηση συνολικής – οριστικής λύσης ως στοιχειώδες δικαίωμα μας.

Αρκετοί κάτοικοι και επαγγελματίες της περιοχής απέφυγαν μέχρι σήμερα να κινηθούν δικαστικά, αν και  έχουν έννομο συμφέρον αλλά και ανθρώπινο δικαίωμα, όπως πρόσφατα (μετά από αντίστοιχες προσφυγές), έχει αποφανθεί και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Έχουμε αναμείνει να εισακουσθούν οι ιεραρχημένες προτάσεις της επιτροπής αλλά η υπομονή μας εξαντλείται, αφού και το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΥΑΛ δεν προχωράει στις αναγκαίες ενέργειες, η δε Δημοτική αρχή με πρόσφατο δελτίο τύπου ουσιαστικά παραπέμπει το πρόβλημα στο αόριστο μέλλον. Δηλαδή όλοι οι αρμόδιοι παραβιάζουν τις υποχρεώσεις τους σε σχέση με την τήρηση όσων ισχύουν για το περιβάλλον».

Τέλος η επιτροπή  κλείνοντας το υπόμνημα αυτό  αναφέρει ότι πρέπει επιτέλους ο καθένας από τους αρμόδιους φορείς να αναλάβει τις ευθύνες του εδώ και τώρα για την οριστική λύση του προβλήματος αυτού.