Search

Μ. Κομνηνάκα: «Κάθε άνθρωπος που νιώθει προοδευτικός, να φροντίσει να μη χαθεί η έδρα του ΚΚΕ στο νομό….»

  

Οργανώθηκε στην ΚΝΕ από τα πρώτα χρόνια του Πανεπιστημίου  στη Νομική.

Η ίδια θυμάται: « Ήταν το Νοέμβρη τις μέρες που ήμασταν μέσα στο Πολυτεχνείο για τον τριήμερο αγωνιστικό εορτασμό. Ίσως έπαιξε κάποιο ρόλο ότι σε όλη μου την εφηβεία άκουγα τις ιστορίες του πατέρα μου, όταν ο ίδιος ως φοιτητής βρέθηκε στην εξέγερση του Πολυτεχνείου το ’73 και νωρίτερα στην κατάληψη της ταράτσας της Νομικής…»

Ήδη απ’ το σχολείο  είχε μια πρώτη επαφή με μέλη της ΚΝΕ που ερχόντουσαν στις κινητοποιήσεις που έκαναν τότε ενάντια στον πόλεμο στο Ιράκ και την “γοήτευε” η ιδέα της οργανωμένης πάλης. Η αλήθεια είναι ότι από πολύ μικρή δε συμβιβαζόταν εύκολα με το άδικο. Αυτό άλλωστε της το  είχαν μάθει κι από το σπίτι. «Ακόμα κι αν δεν πρόλαβα τους γονείς μου οργανωμένους στο ΚΚΕ, ίσως και κατά καιρούς κάπως πιο απομακρυσμένους, μεγάλωσα με μια βαθιά εκτίμηση για την αγωνιστική στάση ζωής και ήξερα ότι οι κομμουνιστές είναι καλοί άνθρωποι. Ήταν εξάλλου παιδικό μου βίωμα, να μας φέρνουν στο σπίτι το ριζοσπάστη, αγαπημένοι άνθρωποι, που πολύ αργότερα τους συνάντησα ως συντρόφους μου στο Κόμμα» μας λέει  και θυμάται ότι και στο Λύκειο τον καθηγητή της στη Λογοτεχνία, τον Δημήτρη Πατίλα, να “φλογίζεται” όταν τους δίδασκε το Ρίτσο, αλλά και τη μητέρα της που όταν διάβαζε ιστορία της έλεγε για εκείνα τα κεφάλαια της Εθνικής Αντίστασης που ήταν “εκτός ύλης” και της τραγούδαγε “μαλλιά σγουρά μαλλιά κοράκου χρώμα” μιλώντας της για το Βελουχιώτη.

«Σίγουρα εκεί που έγινε και κατά κάποιο τρόπο η πρώτη μου πολιτική ωρίμανση, ήταν στα χρόνια των σπουδών, μια περίοδο που σχεδόν σε όλη της τη διάρκεια σημαδεύτηκε από μεγάλες φοιτητικές κινητοποιήσεις, μαζικές γενικές συνελεύσεις στα αμφιθέατρα, αλλά και μεγάλες απεργιακές συγκεντρώσεις, εργατικές λαϊκές κινητοποιήσεις στα επόμενα χρόνια της κρίσης» τονίζει η Μαρία  χαρακτηριστικά.

Στη Λέσβο γύρισε το 2013 και ξεκίνησε τη δικηγορία. Εντάχθηκε στην κομματική οργάνωση της Λέσβου, μεταξύ άλλων συμμετείχε στην Επιτροπή Ειρήνης Λέσβου της ΕΕΔΥΕ και πρώτη φορά προτάθηκε ως υποψήφια βουλευτής από το Κόμμα το 2015.

 

 

Ως βουλευτής ποια ήταν τα θέματα που βάλατε ως προτεραιότητα στη θητεία σας;

          Η ανάληψη της ομολογουμένως μεγάλης ευθύνης της θέσης του βουλευτή του ΚΚΕ, που είναι εξαρχής τοποθετημένη από τη μεριά της υπεράσπισης των λαϊκών συμφερόντων, είναι και αυτή που καθορίζει αντικειμενικά τις προτεραιότητες στη δράση.

Πρώτης προτεραιότητας ζήτημα ήταν και παραμένουν τα θέματα της υγείας. Είναι χαρακτηριστικό της κατάστασης το γεγονός ότι σ’ αυτή τη θητεία οι βουλευτές του ΚΚΕ καταθέσαμε γύρω στις 630 ερωτήσεις μόνο για τα ζητήματα που αφορούν τον τομέα της υγείας. Όπως ήταν φυσικό η πανδημία διόγκωσε τα προβλήματα, που όμως προϋπήρχαν και δυστυχώς συνεχίζουν να υπάρχουν, αν δεν επιδεινώνονται κιόλας.

Με επανειλημμένες κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις, αλλά και με τη συμμετοχή και τη στήριξη αγωνιστικών κινητοποιήσεων διεκδικήσαμε λύσεις για τις μεγάλες ελλείψεις σε όλες της δημόσιες δομές υγείας, όπως οι παρεμβάσεις για την Ψυχιατρική Μονάδα του Νοσοκομείου, τη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, το Αιμοδυναμικό κ.α, καθώς και για το Νοσοκομείο της Λήμνου – όπου δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι πρόκειται για εγκληματικές ελλείψεις, δε θα μας έφτανε ο ολόκληρη η εφημερίδα να απαριθμήσουμε τις σχετικές παρεμβάσεις.  Τα θέματα της διαλυμένης πρωτοβάθμιας και των Κέντρων Υγείας, που με τραγικό τρόπο επιβεβαιώθηκαν στα πρόσφατα περιστατικά του Πολιχνίτου.

Από το επίκεντρο των παρεμβάσεων δεν έλειψαν ποτέ τα ζητήματα που αφορούν τις συνέπειες του προσφυγικού και την επιμονή της κυβέρνησης να επιβάλει, δια πυρός και σιδήρου, τις αποφάσεις της ΕΕ για μετατροπή του νησιού μας σε φυλακή των ξεριζωμένων. Είμαστε εξάλλου το μόνο κόμμα που δεν επιλέξαμε τη βολική διγλωσσία, αλλά με σταθερότητα υπερασπιστήκαμε τη θέση μας που δίνει λύση τόσο για τους πρόσφυγες και μετανάστες όσο και για τους κατοίκους των νησιών, αναδεικνύοντας τον πραγματικό ένοχο.

Ακόμα, εκατοντάδες κυριολεκτικά ήταν οι κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις, για τα ζητήματα προστασίας του εισοδήματος, προτείνοντας πολύ συγκεκριμένες και άμεσες λύσεις για μέτρα ανακούφισης από την ακρίβεια, όπως η κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, όπως και του ΕΦΚ στην ενέργεια και τα καύσιμα – πέρα από το πάγιο αίτημα για επαναφορά των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε όλα τα νησιά –  μέτρα για την μείωση του κόστους παραγωγής και συνολικά στήριξης των αγροτών και αλιέων. Την ώρα που οι εκπρόσωποι των άλλων κομμάτων στη Βουλή ψήφιζαν τη μονιμοποίηση του ΕΦΚ στην ενέργεια, τα καύσιμα κ.α και τις παχυλές επιδοτήσεις για τους εφοπλιστές, η παρέμβαση του ΚΚΕ στη Βουλή αφορούσε τη μείωση του κόστους των πανάκριβων ακτοπλοϊκών και αεροπορικών εισιτηρίων αλλά και τη διεκδίκηση ασφαλών και γρήγορων συνδέσεων των νησιών μας, όπως επιτρέπει η σημερινή εποχή και όχι αυτή των ταξιδιών του Οδυσσέα… όπως μας έχουν καταδικάσει!

Στα θέματα ακόμα στελέχωσης κρίσιμων υπηρεσιών, όπως η Πυροσβεστική, στα ζητήματα της σχολικής στέγης, της αποκατάστασης των σεισμόπληκτων, της προστασίας του  μοναδικής αξίας φυσικού μας πλούτου, όπως το Αφεντέλι στην παραλία της Ερεσού, του Κόλπου Καλλονής κλπ, εκεί θα βρει κανείς κατατεθειμένη τη συνεισφορά της βουλευτή του ΚΚΕ του νομού, διεκδικώντας λύσεις μέσα και έξω απ’ τη Βουλή.

 

Ποιό παραμένει δυσεπίλυτο θέμα στα νησιά του Αιγαίου κατά την άποψή σας;

         

          Θα έλεγα ότι μια από τις δύσκολες «πίστες» που έχει να ξεπεράσει κανείς για να μπορέσει να ζήσει στα νησιά, είναι το ζήτημα της ανεργίας, που «σπάει κόκαλα» και στην πόλη, πολύ περισσότερο στην ύπαιθρο. Οι επιλογές μεταξύ των διαφόρων ολιγόμηνων και κακοπληρωμένων συμβάσεων εργασίας ή της δουλειάς ήλιο με ήλιο στα χωράφια, που δεν εξασφαλίζει πολλές φορές ούτε το κόστος παραγωγής, πόσο μάλλον την αξιοπρεπή διαβίωση, δεν φαντάζει και η πιο ειδυλλιακή συνθήκη για να αποφασίσει ένας νέος εργαζόμενος να μείνει, να φτιάξει την οικογένειά του και να ζήσει σε ένα νησί, όσο κι αν σε τραβάει η ομορφιά του. Πολύ περισσότερο, όταν αυτό συνδυάζεται με όλες αυτές τις ελλείψεις που υπάρχουν σε βασικές υποδομές υγείας, άλλες αναγκαίες υπηρεσίες κλπ και την απόσταση από την πρόσβαση σ’ αυτές να μεγαλώνει από την κακή και ακριβή σύνδεση των νησιών μας μεταξύ τους και με την ηπειρωτική χώρα

Βέβαια, δεν ξέρω αν όλα τα παραπάνω τελικά θα τα χαρακτήριζα ως δυσεπίλυτα θέματα ή αν η λύση τους είναι εφικτή, αλλά απαιτεί μια εντελώς διαφορετική οργάνωση της κοινωνίας, που στο δίλημμα «τα κέρδη τους ή οι ζωές μας», θα δίνει απάντηση υπέρ των λαϊκών αναγκών, άρα υπέρ της ζωής των πολλών…

Αυτό μάλλον πρέπει να το σκεφτεί και να το απαντήσει ο καθένας και η καθεμιά μας, διαμορφώνοντας το ανάλογο κριτήριο, όχι μόνο για την ψήφο του αλλά κυρίως και για να δυναμώσει με τη συμμετοχή του την αγωνιστική διεκδίκηση αυτού του άλλου δρόμου ανάπτυξης της κοινωνίας, που είναι και ο μόνος πραγματικά ελπιδοφόρος και αισιόδοξος δρόμος για τη νέα γενιά.

         

 

Βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για τις κάλπες .Γιατί να επιλέξουμε το ΚΚΕ; 

         

Το ΚΚΕ αποτελεί εγγύηση και στήριγμα για το λαό, όπως το απέδειξε τα προηγούμενα χρόνια μέσα και έξω απ’ τη Βουλή.

Πολύ περισσότερος κόσμος πλέον αναγνωρίζει ότι όση δύναμη έχει το ΚΚΕ, την καταθέτει στο πολλαπλάσιο στους αγώνες για να πάρει ανάσες ο λαός. Γι’ αυτό και στις δημοσκοπήσεις το ΚΚΕ καταγράφεται ως το πιο αξιόπιστο κόμμα.

Αυτή λοιπόν η εκτίμηση αυτή τη φορά μπορεί και πρέπει να αποτυπωθεί και στην κάλπη. Γιατί το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα που μπορεί να αποτελέσει το πραγματικό αντίπαλο δέος απέναντι στην επόμενη κυβέρνηση. Εξάλλου και αυτά τα 4 χρόνια όσο εμείς δίναμε μάχη να αποκρούσουμε την πολιτική της ΝΔ και του Μητσοτάκη, οι άλλοι ψήφιζαν μαζί του τον ορυμαγδό τον νομοσχεδίων, το 50% ψηφίστηκε και από το ΣΥΡΙΖΑ και πάνω από 70% από το ΠΑΣΟΚ.

Χρειάζεται λοιπόν πολύ πιο δυνατό ΚΚΕ, για να δώσει από καλύτερες θέσεις ο λαός τη μάχη απέναντι στην επόμενη κυβέρνηση που θα είναι από χέρι αντιλαϊκή, με όποια σύνθεση και χρώμα κι αν αυτή προκύψει. Αυτό το προεξοφλούν οι δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει όλα τα κόμματα που διεκδικούν τις κυβερνητικές καρέκλες.

 

          Ειδικά για τη Λέσβο, έχει ακόμα ένα λόγο, ιδίως κάθε άνθρωπός που νιώθει προοδευτικός, να φροντίσει να μη χαθεί η έδρα του ΚΚΕ στο νομό. Γιατί δεν έχει ανάγκη ακόμα έναν κυβερνητικό βουλευτή που θα νομοθετεί εις βάρος του. Γιατί αυτό θα συμβεί αν το ΠΑΣΟΚ πάρει την τρίτη έδρα, για να την προσφέρει «προίκα» είτε στη ΝΔ είτε στο ΣΥΡΙΖΑ με τους οποίους δηλώνουν πρόθυμοι να συγκυβερνήσουν, αρκεί να αλλάξει ο πρωταγωνιστής του σίριαλ…

Γι’ αυτό απέναντι στο στημένο παιχνίδι τους η μόνη ψήφος που δεν πάει χαμένη, που τη βρίσκεις δίπλα σου και όχι απέναντί σου είναι η ψήφος στο ΚΚΕ

 

Ανανέωση με νέα πρόσωπα- και κυρίως γυναικεία – βλέπουμε τα τελευταία χρόνια στο χώρο του ΚΚΕ

Αυτό σημαίνει ότι  ακολουθείτε μια νέα στρατηγική διαδρομή ή είναι κάτι άλλο; 

          Νομίζω ότι για το Κόμμα μας δεν μπορεί κανείς να αμφισβητήσει ότι έχει διαχρονικά στον προσανατολισμό του τη συμμετοχή των γυναικών στον αγώνα. Έχει μακρά ιστορική συνεισφορά στον αγώνα για τη χειραφέτηση της γυναίκας. Εξάλλου είμαστε και το πρώτο κόμμα που είχαμε γυναίκα Γενική Γραμματέα επί σειρά ετών, πέρα από πολλά άλλα γυναικεία στελέχη με μακρά δράση και προσφορά στο κόμμα και στο κίνημα, όπως και κομμουνίστριες που ξεχώρισαν για τη μαχητικότητά τους, πολλές απ’ αυτές θυσιάστηκαν, ήδη από τα πρώτα χρόνια λειτουργίας του Κόμματός μας.  Αυτός βέβαια ο σταθερός προσανατολισμός του ΚΚΕ, δεν έχει καμία σχέση με αυτή τη λογική των αστικών κομμάτων περί ποσόστωσης στη συμμετοχή των γυναικών ή τα διάφορα περί συμμετοχής των γυναικών στα κέντρα λήψης αποφάσεων κλπ ως κριτήριο δήθεν προοδευτισμού, χωρίς να μιλάνε για το τι ρόλο καλούνται να παίξουν αυτές οι γυναίκες στα διάφορα «κέντρα εξουσίας». Για παράδειγμα ένας αντιλαϊκός νόμος δε γίνεται λιγότερο επώδυνος αν υπογραφεί από γυναικείο χέρι…

Όπως βέβαια και συνολικά η ανανέωση στα ψηφοδέλτια μας και αλλού, νομίζω αποτυπώνει μια ευρύτερη απήχηση που έχει το Κόμμα μας στη νεολαία μέσα από τη συμμετοχή του στους αγώνες στους χώρους σπουδών, στα σωματεία, στους συλλόγους, στις γειτονιές. Μέσα από εκεί αναδεικνύονται και πρωτοπόροι αγωνιστές, που εμπνέονται από τη συλλογικότητα, την ομορφιά της οργανωμένης πάλης και θέτουν τον εαυτό τους στη διάθεση του Κόμματος, για όποιο πόστο και σκοπό αποφασιστεί ότι μπορούν να βοηθήσουν καλύτερα. Ένα από τα προεκλογικά σποτ της ΚΝΕ, που έχει μάλιστα και σκηνές από το καλοκαίρι του 2021, που «πλημμύρισε» η πόλη μας με αυτή την αγωνιστικότητα και την αισιοδοξία νέων παιδιών απ’ όλη την Ελλάδα, έχει ένα τραγούδι των Κοινών Θνητών που ανάμεσα στους στίχους του λέει «Είμαι απ’ τα παιδιά που δεν κάθονται καλά….Δεν κάνω τσιμουδιά όσο πέφτουνε κορμιά, ήμουν και θα είμαι από κείνα τα παιδιά». Απ’ αυτά τα παιδιά φιλοδοξούμε να είμαστε και να ανανεώνουμε τις δυνάμεις του ΚΚΕ.

 

Δείξατε δυναμικό παρόν τα τελευταία 4 χρόνια. Τι αποκομίσατε ως Βουλευτής, τι θα ξανακάνατε και τι όχι

 

Η ευθύνη να συνεχίσεις, ειδικά εδώ στη Λέσβο, την παράδοση τόσων κομμουνιστών βουλευτών που μέχρι σήμερα αναγνωρίζονται για τη συνεισφορά και την πρωτοπόρα δράση τους, νομίζω δεν σου αφήνει άλλη επιλογή από το να προσπαθήσεις να συνεχίσεις αυτό το δυναμικό παρόν.

Ήταν η αλήθεια πρωτόγνωρη η ευθύνη για μένα, να αποτελείς τη «φωνή» του εργαζόμενου, του αγρότη, του επαγγελματία, της γυναίκας, των νέων της λαϊκής οικογένειας, για τόσα διαφορετικά ζητήματα που καθημερινά προκύπτουν, για τα οποία πρέπει να διεκδικείς λύσεις σε ένα εντελώς εχθρικό «γήπεδο» και να αντιπαρατεθείς με εκπροσώπους των ακριβώς αντίθετων συμφερόντων.

Νομίζω έχοντας αυτή την εμπειρία, στην επόμενη θητεία, θα είμαι καλύτερα προετοιμασμένη για τους όρους με τους οποίους δίνεται η μάχη σε ένα τέτοιο εχθρικό πεδίο…