Search

Λουκέτο σε 10 πρακτορεία ΟΠΑΠ στη Μυτιλήνη- Πάνω από 30 οικογένειες στο δρόμο

Αναστάτωση και οριστικό κλείσιμο πρακτορείων, προκάλεσε η σύμβαση που πρότεινε ο ΟΠΑΠ στους ιδιοκτήτες πρακτορείων. Η νέα σύμβαση διαφοροποιεί καθολικά τη σχέση των δύο πλευρών. Οι ιδιοκτήτες παραμένουν επαγγελματίες μόνο σε ότι αφορά τις υποχρεώσεις τους και μετατρέπονται σε υπαλλήλους αναφορικά με τα δικαιώματά τους.

Συγκεκριμένα η διοίκηση του ΟΠΑΠ μπορεί πλέον να προχωρά σε ολοκληρωτική αναδιάταξη των πρακτορείων, στην αφαίρεση αδειών από επαγγελματίες και στη χορήγηση νέων αδειών όπου επιθυμεί. Από την άλλη πλευρά υπάρχει η απαίτηση οι επαγγελματίες να αναλάβουν όλα τα λειτουργικά έξοδα καθώς και τις επενδύσεις που πρόκειται να γίνουν στα πρακτορεία. Η διορία υπογραφής της σύμβασης λήγει στις 7 Μαρτίου. Η θέση των πρακτόρων είναι ιδιαίτερα δύσκολη, καθώς όσοι δεν υπογράψουν οδηγούνται στην ανεργία. Η υπογραφή της σύμβασης βέβαια, δεν αποτελεί εγγύηση καθώς ο ΟΠΑΠ διατηρεί τη δυνατότητα αφαίρεσης της άδειας λειτουργίας.

Οι όροι της νέας σύμβασης

Οι πράκτορες που θα υπογράψουν τη νέα σύμβαση αποδέχονται πως ο ΟΠΑΠ θα μπορεί να παίρνει αποφάσεις για τα πρακτορεία, θα καθορίζει τους στόχους και θα αποφασίζει για το ποιος θα έχει άδεια ή όχι. Ο ΟΠΑΠ μπορεί να προχωρήσει σε καταγγελία σύμβασης:

  • Χωρίς σπουδαίο λόγο, με ενημέρωση του πράκτορα 6 μήνες νωρίτερα
  • Με σπουδαίο λόγο και χωρίς ενημέρωση
  • Αν αποφασιστεί μετεγκατάσταση πρακτορείου και δεν συμφωνήσει ο πράκτορας
  • Αν δεν προσαρμοστεί το πρακτορείο στους δείκτες απόδοσης και τους στόχους όπως καθορίζει η εμπορική πολιτική
  • Αν αρνηθεί να παρέχει όποια υπηρεσία τρίτων επιλέξει ο ΟΠΑΠ.
  • Αν δεν συμμετέχει στα εκπαιδευτικά σεμινάρια του ΟΠΑΠ
  • Αν το πρακτορείο παραμείνει κλειστό περισσότερο από 30 ημέρες. Στο διάστημα αυτό δεν περιλαμβάνεται η ετήσια άδεια του πράκτορα.

Ιδιαίτερα αυστηροί είναι και οι όροι μετεγκατάστασης και αποζημίωσης. Ο ΟΠΑΠ έχει ήδη δημιουργήσει ένα πλάνο, σύμφωνα με το οποίο θα πραγματοποιηθούν μετεγκαταστάσεις και ανακαινίσεις πρακτορείων. Σε κάθε περίπτωση οι πράκτορες θα πρέπει να αναλάβουν πλήρως τα έξοδα, ενώ ο ΟΠΑΠ αναλαμβάνει τα έξοδα ασφάλισης του ιδιοκτήτη.

Όσον αφορά τις μεταβιβάσεις πρακτορείων σε τρίτο πρόσωπο, μπορούν να πραγματοποιηθούν μόνο με τη σύμφωνη του ΟΠΑΠ. Τέλος, με την υπογραφή της σύμβασης, οι ιδιοκτήτες παραιτούνται από κάθε διεκδίκηση αποζημίωσης από παλαιότερες συμβάσεις ή συμφωνίες με τον Οργανισμό.

Η νέα σύμβαση προκάλεσε το κλείσιμο πολλών πρακτορείων σε όλη την Ελλάδα.

Η κατάσταση στη Λέσβο 

 

Δέκα πρακτορεία έκλεισαν στη Μυτιλήνη και ένα στον Πολυχνίτο που έχουν προσφύγει αυτή τη στιγμή στο ΣΤΕ όπου και ζητούν να κριθεί αντισυνταγματικός ο νέος κανονισμός ρύθμισης των παιγνίων που εξέδωσε η επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου και πάνω στον οποίο βασίστηκε ο ΟΠΑΠ για τις νέες συμβάσεις. Επ’ αυτού αναμένεται απόφαση που επίσης μπορεί να δρομολογήσει εξελίξεις στις 30 Μαρτίου.

Απορρίφθηκαν τα προσωρινά ασφαλιστικά μέτρα

Τα 10 πρακτορεία του νομού μας που δεν υπέγραψαν τη νέα σύμβαση με τον ΟΠΑΠ προσέφυγαν στα δικαστήρια και κατέθεσαν αίτηση προσωρινών ασφαλιστικών μέτρων ζητώντας να συνεχίσουν την λειτουργία τους, τουλάχιστον μέχρι την εκδίκαση των κύριων ασφαλιστικών μέτρων. Το δικαστήριο όμως απέρριψε την προσφυγή και έτσι τα πρακτορεία έβαλαν λουκέτο.