Search

Κρίμα στον κόπο και το λάδι τους…

 

Προτού καν βγουν στα κτήματα για να μαζέψουν τη σοδειά τους, οι ελαιοπαραγωγοί της Λέσβου θρηνούν προκαταβολικά τη φετινή παραγωγή.

«Μια από τις χειρότερες χρονιές», λένε και με απαισιοδοξία βλέπουν τις λιγοστές ελιές στα δέντρα να μαρτυρούν μια φτωχή χρονιά, εκφράζοντας έντονα τον προβληματισμό τους για τα αίτια της καταστροφής αλλά και το τι μέλλει γενέσθαι υπολογίζοντας αφενός την πενιχρή ποσότητα που θα συγκεντρώσουν και αφετέρου τα κόστη των ελαιοτριβείων και την απώλεια εισοδήματος, που είναι κάτι παραπάνω από βέβαιη.

Τον ίδιο προβληματισμό εκφράζει και η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας Λέσβου, η οποία εγκαίρως αποφάσισε να δράσει αποστέλλοντας έγγραφο στο αρμόδιο Υπουργείο για ενίσχυση του εισοδήματος των ελαιοπαραγωγών.

Όπως μας είπε τόσο ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου κ. Γιώργος Λαγουτάρης, όσο και ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης κ. Κώστας Αδαμίδης, η φετινή χρονιά θεωρείται «χαμένη εκ των προτέρων».

Ζητούν αποζημιώσεις και διεκδικούν …«αντικίνητρα»

Στα αρμόδια Υπουργεία εστάλησαν όχι ένα αλλά δυο έγγραφα από την αρμόδια Διεύθυνση, το περιεχόμενο των οποίων είναι παρόμοιο, καθώς το ένα αφορά στην απώλεια του εισοδήματος για την ελαιοσυλλογή και το δεύτερο στην απώλεια εισοδήματος για την κτηνοτροφία.

Όπως μας είπε ο κ. Αδαμίδης «αγρότες και κτηνοτρόφοι βρίσκονται σε δεινή θέση λόγω της διπλής απώλειας, σε τέτοιο βαθμό που η διεκδίκηση αποζημιώσεων φαντάζει μονόδρομος!

Αναλυτικά το περιεχόμενο της πρώτης επιστολής, που απευθύνεται στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σταύρο Αραχωβίτη και στον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ Θεοφάνη Κουρεμπέ έχει ως εξής:

«Η πρωτοφανής καρπόπτωση στο λεσβιακό ελαιώνα και η απώλεια αρκετών εκατομμυρίων από τα προσδοκώμενα έσοδα των ελαιοπαραγωγών, δημιουργεί απογοήτευση και σχεδόν καθημερινές λαϊκές συνελεύσεις στα χωριά καθώς και δημιουργία επιτροπών για να αντιμετωπιστεί η καταστροφή.

Ο ρόλος των προϊόντων της ελιάς στην οικονομία ειδικά της Λέσβου, είναι ιδιαίτερα σημαντικός, δεδομένου ότι, ειδικά με την προσφυγική κρίση έχει περιοριστεί η δυνατότητα ενίσχυσης των εισοδημάτων από άλλες δραστηριότητες, ώστε η κάλυψη της απώλειας εισοδήματος να είναι περίπου μονόδρομος για την επιβίωση των κατοίκων της Λέσβου.

Πιστεύουμε ότι πρέπει να βρεθεί άμεσα τρόπος στήριξης των ελαιοπαραγωγών, ειδικά της Λέσβου»

Στο ίδιο μήκος κύματος και η δεύτερη επιστολή που απευθύνεται στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σταύρο Αραχωβίτη, με το ακόλουθο περιεχόμενο: «Σε δεινή θέση βρίσκονται οι κτηνοτρόφοι των νησιών της Περιφέρειάς μας , δεδομένων των χαμηλών τιμών γάλακτος και του προβλήματος διάθεσης που δημιουργεί η νησιωτικότητα.

Ειδικά στη Λέσβο μέχρι 31/07/2018 υπήρχε«καραντίνα» λόγω επιδημίας της ευλογιάς.

Η ασθένεια κατέστρεψε κτηνοτροφικές μονάδες (σφαγές ζώων), ενώ για ολόκληρο το νησί υπήρξαν περιορισμοί στη διάθεση κρέατος με αποτέλεσμα τις ευτελείς τιμές στις πωλήσεις κρέατος από τον παραγωγό.

Για τα νησιά μας η κτηνοτροφία αποτελεί σημαντικό παράγοντα της Τοπικής Οικονομίας.

Η πολύπαθη Λέσβος με τα περίπου 400.000 πρόβατα, εξαρτάται περισσότερο από την κτηνοτροφική παραγωγή.

Για να μπορέσουν οι κτηνοτρόφοι να συνεχίσουν να ζουν και να παράγουν στον τόπο τους είναι ανάγκη να στηριχθούν οικονομικά άμεσα. Ο χειμώνας έρχεται και οι κτηνοτρόφοι αδυνατούν να προμηθευτούν τουλάχιστον ζωοτροφές.

Παρακαλούμε λοιπόν,, για την έκτακτη οικονομική στήριξη των κτηνοτρόφων».

Ήταν στραβό… το κλίμα….!

Αυτό που ξεκαθάρισε πάντως στα «Π» ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Αδαμίδης ,είναι ότι η βασική αιτία της φετινής απώλειας στην ελαιοπαραγωγή έχει να κάνει με την έξαρση του δάκου λόγω των μεγάλων αλλαγών στις κλιματολογικές συνθήκες.

«Η έντονη ξηρασία και ο δάκος που θέρισε τις καλλιέργειες οδήγησαν σε μεγάλες απώλειες για τη φετινή χρονιά. Το πλήγμα στην κτηνοτροφία με την καραντίνα της ευλογιάς, έχει συνεχιζόμενες προεκτάσεις που τις διαπιστώνουμε καθημερινά».

Το θέμα έχει ήδη αναφερθεί από την Περιφέρεια μας και την κ. Καλογήρου τόσο στον κ. Κασίμη όσο και στον κ. Αντώνογλου, ώστε να γνωρίζουν τις ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν στα νησιά μας και ιδιαίτερα στη Λέσβο, στους τομείς της ελαιοκομίας και της κτηνοτροφίας.

«Είναι οι βασικοί πυλώνες που στηρίζουν τη Λεσβιακή οικονομία, τόνισε ο κ. Αδαμίδης, νομίζω ότι οι όποιες απώλειες υπάρχουν με δεδομένες τις συνθήκες που επικρατούν είναι το λιγότερο που μπορούμε να διεκδικήσουμε από τα αρμόδια υπουργεία», είπε.

Νυν πάντων η επιμόρφωση

Από την πλευρά της πάντως η Περιφέρεια Β. Αιγαίου με διοργανώτρια την αρμόδια Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας Λέσβου, πραγματοποίησε συνάντηση ενημέρωσης την Παρασκευή με θέμα τη Βιώσιμη Διαχείριση της Ελαιοκαλλιέργειας .

Στελέχη του Ινστιτούτου Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου και καθηγητές-ερευνητές, ενημέρωσαν τους παραγωγούς για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, την ορθολογική λίπανση, τις κλασικές και αναδυόμενες ασθένειες της ελιάς, τους εντομολογικούς εχθρούς και τις σύγχρονες πρακτικές αντιμετώπισής τους, τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του λεσβιακού ελαιολάδου και στο ολοκληρωμένο Πληροφορικό Σύστημα παρακολούθησης του δάκου στη Σάμο και την Ικαρία.

«Επενδύοντας στην ενημέρωση μπορούμε να βελτιωθούμε και να προστατέψουμε τη λεσβιακή παραγωγή, παρά τις αντίξοες γι’ αυτήν καιρικές συνθήκες, είπε στα «Π» ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου κ. Γιώργος Λαγουτάρης.

«Είναι ορατή η ζημιά στην περιοχή ιδιαίτερα του Πλωμαρίου, όπου η κολοβή, ντόπια ποικιλία, επλήγη πολύ περισσότερο από την αδραμυτιανή που ευδοκιμεί επίσης στη Λέσβο, είπε ο κ. Λαγουτάρης.

Με όποιους τρόπους κι αν γίνεται η δακοκτονία, σίγουρα πάντα επιδέχεται βελτίωσης, αλλά στην υπόθεση αυτή πρέπει επιτέλους να εμπλακούν και οι παραγωγοί, γιατί η προστασία της παραγωγής τους αφορά οπωσδήποτε και τους ίδιους και δεν πρέπει να μένουν αμέτοχοι», επεσήμανε ο κ. Λαγουτάρης.