Search

Κοτόπουλο zιgni από την Ερυθραία, αφγανικό καμπούλι και ψάρι α λα kejeik από το Σουδάν!

 

Αυτή τη φορά η δημοσιογραφική μας ομάδα αποφάσισε να μας ταξιδέψει στις γεύσεις των τόπων καταγωγής τους. Οι γυναίκες της ομάδας έστησαν μια στήλη φαγητού που θα τη ζήλευε και ο Γαστρονόμος! Συνταγές από το Αφγανιστάν, το Σουδάν και την Ερυθραία μαζί με τις οδηγίες εκτέλεσής του θα βρείτε παρακάτω! Θα δείτε ότι πέρα από κάποια μπαχαρικά οι κουζίνες μας έχουν πολλά κοινά αν και τα κορίτσια  διάλεξαν εύκολες συνταγές με υλικά που βρίσκεις και στην Ελλάδα!  Η Fatima Mahammad από την Ερυθραία, η Yasmin Elhaj Yousif από το Σουδάν και οι Mariam Yaqubee, Shahira Attash και Alia Alizade από το Αφγανιστάv, είναι προσφύγισσες γυναίκες που ζουν στα κάμπ της Μόριας και του Καρατεπέ. Οι πέντε γυναίκες συναντιούνται εβδομαδιαία σε ένα newsroom και αποφασίζουν ποιο θα είναι το επόμενο θέμα που θα στείλουν στην εφημερίδα μας! Σήμερα οι μυρωδιές στέλνουν νοητά τα κορίτσια πίσω στις πατρίδες τους όπου μεγάλωσαν και από όπου αναγκάστηκαν να ξεριζωθούν…

 

Σουδάν -Kejeik

«To φαγητό είναι ένας τρόπος να γνωρίσουμε διαφορετικές κουλτούρες και να εκτιμήσουμε τις διαφορές και τις ομοιότητές μας. Στο Σουδάν οι άνθρωποι τρώνε αυτό που τους δίνει ο τόπος τους. Καθώς το Σουδάν βρίσκεται κοντά στη θάλασσα η κατανάλωση ψαριού μετά από επεξεργασία πάστωσης είναι πολύ συχνή έτσι ώστε να διατηρούνται τα προιόντα. Αντί να χρησιμοποιήσουμε kejeik αυτό που χρησιμοποιείται στο Σουδάν, εδώ θα χρησιμοποιήσουμε μπακαλιάρο.

 

Υλικά

500 γραμμάρια μπακαλιάρος αρμυρισμένος

χυμός από 4 ντομάτες

1 κουταλιά πάστα ντομάτας

100 ml καλαμποκέλαιο

3 κρεμμύδια

1 πράσινη πιπεριά (καυτερή ή όχι ανάλογα με τα γούστα)

1 φύλλο δάφνης

2 λεμόνια

100 γραμμάρια φυστικοβούτυρο

1 κουταλιά του γλυκού γλυκιά πάπρικα

1 κουταλιά του γλυκού αποξηραμένος κόλιανδρος

1 κουταλιά του γλυκού τριμμένο σκόρδο

 

Βήματα:

Βάζουμε το λάδι στο τηγάνι και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο που έχουμε ψιλοκόψει σε υψηλή θερμοκρασία.

Χαμηλώνουμε το μάτι σε μέτρια θερμοκρασία. Προσθέτουμε το φυστικοβούτυρο στο τηγάνι και όταν λιώσει προσθέτουμε τα φιλέτα μπακαλιάρου τα οποία έχουμε ξαρμυρίσει. Ψήνουμε για 20 λεπτά.

Έπειτα προσθέτουμε τον χυμό ντομάτας και την πάστα ντομάτας, την δάφνη, τον κόλιανδρο, την πάπρικα, το τριμμένο σκόρδο και το χυμό από ένα λεμόνι. Καπακώνουμε και αφήνουμε το φαγητό να βράσει για 5 λεπτά.

Τέλος λιώνουμε το υπόλοιπο φυστικοβούτυεο μαζί με το χυμό από το δεύτερο λεμόνι και μισή κούπα βραστό νερό.

Περιχύνουμε με το μείγμα, και προσθέτουμε την ψιλοκομμένη πιπεριά. Αφήνουμε ανοιχτό το τηγάνι για 5 λεπτά.

Το ψάρι μας είναι έτοιμο.

 

Το Αφγανικό “καμπούλι” είναι ένα πιάτο που συνήθως τρώει κανείς σε γιορτές ή τις Κυριακές όταν όλη η οικογένεια συγκεντρώνεται. Συνήθως σερβίρεται ως δείπνο. Αν και δεν είναι ένα απλό φαί τα υλικά που απαιτούνται είναι εύκολο να τα βρει κανείς και είναι σχετικά οικονομικό φαγητό.

 

Υλικά

2 λίτρα νερό

1 κιλό ρύζι τύπου μπασμάτικο

1 κιλό μοσχαρίσιο κρέας αντίστοιχο με αυτό που αγοράζει κανείς για κοκκινιστό

Λάδι τόσο όσο να καλύπτει εντελώς τον πάτο της κατσαρόλας

2 κρεμμύδια

500 γρ καρότα

200 γρ μαύρη σταφίδα

4 κουταλακια του γλυκού αλάτι

2 κουταλάκια του γλυκού πιπέρι

 

Βήματα:

Πλένουμε το ρύζι και το αφήνουμε μέσα σε νερό για 2 ώρες

Πλένουμε το κρέας και το βάζουμε να βράζει σε ζεστό νερό μαζί με το κρεμμύδι  που έχουμε ψιλοκόψει για όσο χρόνο απαιτείται μέχρι να μαλακώσει το κρέας. Ξαφρίζουμε όταν χρειάζεται

Κόβουμε τα καρότα σε σχήμα ζιλιέν και τα σοτάρουμε στο λάδι σε ένα τηγάνι.

Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το κρέας που έχει γίνει αφού το κόψουμε σε μερίδες και σωτάρουμε. Προσθέτουμε τα δύο κουταλάκια αλάτι όταν το κρέας έχει ροδοκοκκινίσει

Αφαιρούμε το κρέας από το τηγάνι και προσθέτουμε το ρύζι και ένα δάχτυλο ζεστό νερό. Χαμηλώνουμε σε μέτρια θερμοκρασία. Προσθέτουμε το υπόλοιπο αλάτι και ανακατεύουμε.

Όταν το νερό εξατμιστεί χαμηλώνουμε κι άλλο την θερμοκρασία, κάνουμε μία τρύπα στη μέση του τηγανιού με το ρύζι σαν φωλίτσα και τοποθετούμε εκεί το κρέας, τα καρότα, το κρεμμύδι και τις σταφίδες. Καλύπτουμε από πάνω με ρύζι και αφήνουμε να μαγειρευτεί για 15 λεπτά καλυμμένο με καπάκι.

Στο τέλος ανακατεύουμε και σερβίρουμε.

H κουζίνα της Ερυθραίας έχει επιρροές λόγω των συναναστροφών με τις γύρω χώρες, τόσο με την Αιθιοπία όσο και με άλλες Αφρικανικές χώρες. Εδώμια συνταγή για το πιο νόστιμο κοτόπουλο της Ερυθράιας το λεγόμενο Zigni .

Υλικά:

4 ψιλοκομμένα κρεμμύδια

5 κουταλιές βούτυρο

4 κουταλιές καυτερή πάπρικα

χυμός από 3 ντομάτες

1 κοτόπουλο ολόκληρο κομμένο σε μερίδες

5 βρασμένα αυγά

 

Οδηγίες:

Λιώνουμε το βούτυρο σε μία κατσαρόλα και σοτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να ροδίσει

Προσθέτουμε την πάπρικα και ανακατεύουμε για περίπου 5 λεπτά μέχρι το χρώμα να σκουρύνει κι άλλο

Ρίχουμε τη θερμοκρασία σε μέτρια και προσθέτουμε το χυμό ντομάτας.

Όταν δέσει η σάλτσα, προσθέτουμε το κοτόπουλο και προσθέτουμε σταδιακά νερό μέχρι να μαγειρευτεί το κοτόπουλο.

Προσθέτουμε το αλάτι και αφήνουμε ακόμα 15 λεπτά το φαγητό σε χαμηλή θερμοκρασία με καπάκι στη κατσαρόλα.

Τοποθετούμε το φαγητό σε ένα μπολ και προσθέτουμε τα βρασμένα αυγά, πασπαλίζουμε με λίγο μαύρο πιπέρι.

Τέλος σας παρουσιάζουμε μία κοτόσουπα από το Αφγανιστάν. Όλοι αγαπάμε αυτό το φαγητό ιδιαίτερα όταν είμαστε άρρωστοι!

 

Υλικά γα τέσσερα άτομα

 

500 γραμμάρια στήθος κοτόπουλου

1 κρεμμύδι

Ι σκέλιδα σκόρδο

1 λεμόνι

2 καρότα

2 πατάτες

1 φλυτζάνι λάδι

1/2 ματσάκι μαιντανός ψιλοκομμένος

2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι

2 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι

1 κουταλάκι του γλυκού κουρκουμά

 

Βήματα :

Σε μία κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι και τοποθετούμε το κρεμμύδι και το σκόρδο που έχουμε ψιλοκόψει. Προσθέτουμε τον κουρκουμά και ανακατεύουμε μέχρι να ροδίσει.

Κόβουμε το κοτόπουλο σε μπουκίτσες και σοτάρουμε μαζί με το κρεμμύδι και το σκόρδο.

Όταν το κοτόπουλο πάρει χρώμα προσθέτουμε το ένα κουταλάκι αλάτι και τέσσερα φλυτζάνια βραστό νερό. Καπακώνουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε το κοτόπουλο να βράσει για 20 λεπτά σε μέτρια θερμοκρασία.

Προσθέτουμε το υπόλοιπο αλάτι και το πιπέρι και έπειτα προσθέτουμε τα καρότα που έχουμε κόψει σε κομματάκια και αφήνουμε το φαγητό να βράσει για άλλα 15 λεπτά.

Προσθέτουμε τις πατάτες κομμένες σε κομματάκια και αφήνουμε ξανά το φαγητό να βράσει.

Οταν οι πατάτες είναι έτοιμες, σβήνουμε την φωτιά.

Τοποθετούμε τον ψιλοκομμένο μαιντανό και λεμόνι.