Search

“Κόκκινα” τα περισσότερα σπίτια στη Βρίσα, σε απόγνωση οι κάτοικοι

Η επόμενη μέρα του σεισμού βρήκε τους κατοίκους της Βρίσας να μετρούν τις ζημιές και να κλαίνε το χαμένο του βιος. Βουνά από μπάζα σκεπάζουν τους δρόμους του χωριού και πάνω στα ερείπια οι κάτοικοι του χωριού σαν τα φαντάσματα προσπαθούν να σώσουν κάποια κειμήλια και προσωπικά τους αντικείμενα. Το κλιμάκιο των μηχανικών καταγράφει τις ζημιές και ενημερώνει τους ιδιοκτήτες των σπιτιών για την κατάσταση των οικημάτων τους. Δυστυχώς κατεδαφιστέα κρίνονται τα περισσότερα σπίτια στη Βρίσα ακόμη κι αυτά που φαίνεται να μην έχουν πληγεί ιδιαίτερα από το σεισμό.

“Κόκκινα σημάδια μπήκαν παντού στο χωριό. Έχει κοκκινίσει το χωριό. Δεν υπάρχει σπίτι χωρίς ζημιά ειδικά αυτά κοντά στον Πλάτανο”, μας λέει ο Χρήστος Γ. που είδε το σπίτι το να χάνεται σε μια στιγμή. “Τα χάσαμε τα σπίτια μας πάνε. Τι να το κάνεις; Δεν μπορούσε να επιδιορθωθεί. Οι αποζημιώσεις δεν είναι λεφτά στο χέρι.Πρέπει πρώτα να το φτιάξεις , να το δουν και μετά να σου δώσουν τα χρήματα. Κανείς δεν έχει τώρα χρήματα να ξαναχτίσει σπίτι. Ο κόσμος έχασε τις περιουσίες του”, μας λέει.

Έκτακτα μέτρα για τους κατοίκους 

 

Ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών, Γιώργος Δέδες, που βρίσκεται στη Λέσβο, δήλωσε ότι επιλογή του υπουργείου είναι να μην στηθούν καταυλισμοί και να μην μεταφερθούν κοντέινερ για τη στέγαση των πληγέντων, αλλά να δοθεί επιδότηση ενοικίου για τη διαμονή των πληγέντων σε σπίτια στην ευρύτερη περιοχή της Μυτιλήνης.
Τη δέσμευση ότι θα ανακατασκευαστούν όλα τα σπίτια του χωριού Βρίσα στη Λέσβο, και μάλιστα με τη διατήρηση του παραδοσιακού στοιχείου του οικισμού, έδωσε κατά την επίσκεψή του στο χωριό ο υπουργός Yποδομών και Mεταφορών, Χρήστος Σπίρτζης. Για το λόγο αυτό μάλιστα, τις επόμενες μέρες θα μεταβούν στο νησί ειδικοί επιστήμονες του Εθνικού Μετσοβείου Πολυτεχνείου να συντάξουν σχετικές μελέτες.
Όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών, Γιώργος Δέδες, ο κ. Σπίρτζης είπε στους κατοίκους ότι θα υπερβεί όλα τα εμπόδια και τις καθυστερήσεις για να προχωρήσει η διαδικασία αρωγής των πληγέντων από το σεισμό σε όλη τη Λέσβο. Όπως είπε ο κ. Δέδες, μαζί με τον κ. Σπίρτζη, έχουν μεταβεί στη Μυτιλήνη 80 μηχανικοί του υπουργείου Υποδομών, οι οποίοι μαζί με άλλους 20 της Περιφέρειας έχουν ξεκινήσει τις αυτοψίες σε όλους τους οικισμούς που υπάρχουν ζημιές.
Σύμφωνα με τον κ. Δέδε, η πρώτη προτεραιότητα που θα δοθεί είναι η καταβολή στους πληγέντες του πρώτου βοηθήματος για την άμεση αρωγή, το οποίο θα εκταμιευτεί με πρωτοβουλία της υφυπουργού Οικονομικών, Κατερίνας Παπανάτσιου.
Στις 7 το απόγευμα ο υπουργός Υποδομών, Χρήστος Σπίρτζης, και η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Χριστιάνα Καλογήρου, θα δώσουν συνέντευξη Τύπου για να παρουσιάσουν το πρόγραμμα αρωγής και τα στοιχεία από τις πρώτες αυτοψίες στις πληγείσες περιοχές.
Θρήνος για την 43χρονη Ελένη

” Την γυναίκα την βρήκε στον ύπνο”, μας λένε οι κάτοικοι του χωριού:  Η άτυχη Ελένη Βαλελή, μητέρα δύο παιδιών, κοιμόταν στο υπνοδωμάτιό της. Ο σεισμός ήταν τόσο ισχυρός, που δεν πρόλαβε ούτε από το κρεβάτι να σηκωθεί, καθώς έπεσε ένας τοίχος πάνω της.  Οι πυροσβέστες, προσπαθούσαν να απεγκλωβίσουν την σορό για πάνω από τρεις ώρες. Όπως αναφέρουν άτομα που την γνώριζαν, η γυναίκα πάλευε τα τελευταία δύο χρόνια με τον καρκίνο.