Search

Κινητικότητα στα κυκλώματα των διακινητών λίγες ώρες πριν το δημοψήφισμα στην Τουρκία

Λίγα 24ωρα πριν το δημοψήφισμα στην Τουρκία  κι ενώ οι προκλήσεις με μπαράζ στρατιωτικών ασκήσεων εντός του FIR Λευκωσίας συνεχίζονται,  έντονη κινητικότητα παρατηρείται και πάλι  από τα κυκλώματα των διακινητών τόσο στα θαλάσσια όσο και στα χερσαία ελληνοτουρκικά σύνορα, μεταφέροντας αυξημένο αριθμό προσφύγων και μεταναστών στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και στον Εβρο.  Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Έθνος συνολικά 205 άτομα αποβιβάστηκαν σε Χίο, Λέσβο και Σάμο μέσα σε ένα 24ωρο, σχεδόν όσα είχαν φτάσει τις πρώτες 11 μέρες του Απριλίου, ενώ στον Εβρο αδίστακτοι διακινητές εγκατέλειψαν 64 πρόσφυγες και μετανάστες σε νησίδα στο μέσο του ποταμού, με τις ελληνικές Αρχές να οργανώνουν επιχείρηση για τη διάσωσή τους.

Οπως είπαν οι διασωθέντες, οι δύο Τούρκοι διακινητές τούς μετέφεραν στη νησίδα με δύο φουσκωτές βάρκες και πριν τους εγκαταλείψουν εκεί, τους συμβούλεψαν να τηλεφωνήσουν στον διεθνή τηλεφωνικό αριθμό έκτακτης ανάγκης 112, προκειμένου να έρθουν για να τους διασώσουν από την ελληνική πλευρά. Προκειμένου, μάλιστα, να ανακόψουν και την παραμικρή ελπίδα ότι θα επέστρεφαν για να τους πάρουν, έσκισαν και κατέστρεψαν τις δύο βάρκες με την επιστροφή τους στην τουρκική όχθη, ενώ ήταν ορατοί από τους πρόσφυγες στη νησίδα.

Η «ταρίφα»
Οι διακινητές είχαν εισπράξει για τη μεταφορά 400 ευρώ από κάθε μεμονωμένο πρόσφυγα ή μετανάστη και 500 ευρώ συνολικά για τις οικογένειες, προσφέροντας και? εκπτωτικά πακέτα.

Οι εγκλωβισμένοι πρόσφυγες τηλεφώνησαν στο 112, από το οποίο ενημερώθηκαν οι αστυνομικές Αρχές του Εβρου, οι οποίες οργάνωσαν επιχείρηση για τον εντοπισμό και τη διάσωση των προσφύγων. Με τη συνδρομή πλωτού σκάφους συνοριοφύλακες έφτασαν στη νησίδα -η οποία βρίσκεται στο ύψος του χωριού Φυλακτό και αποτελεί ελληνικό έδαφος- και μετέφεραν με ασφάλεια στην ακτή πρώτα τα 15 παιδιά και τις γυναίκες, εκ των οποίων δύο εγκύους, και στη συνέχεια τους άνδρες. Σε όλους έγιναν οι απαραίτητες εξετάσεις που δεν έδειξαν κάποιο πρόβλημα υγείας πέρα από την ταλαιπωρία λόγω της πολύωρης περιπέτειάς τους και στη συνέχεια μεταφέρθηκαν σε δομή φιλοξενίας.

Οι Αρχές εκφράζουν τον προβληματισμό τους για το περιστατικό αλλά και για τις εθνικότητες των διασωθέντων, που εκτός από Σύρους και Ιρακινούς περιελάμβανε μετανάστες από τη Σομαλία και την Ερυθραία. Αφρικανοί μετανάστες είχαν πάνω από δύο χρόνια να εμφανιστούν στον Εβρο.

Στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου οι 205 πρόσφυγες που έφτασαν μέσα σε ένα 24ωρο από το πρωί της Τετάρτης έως το πρωί της Πέμπτης (121 στη Χίο, 46 στη Λέσβο και 35 στη Σάμο) είναι κατά τι λιγότεροι από το σύνολο των 221 που είχαν αφιχθεί σε αυτά στις πρώτες 11 μέρες του μήνα.

Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ., συνολικά βρίσκονται εγκλωβισμένοι στα τρία νησιά 8.678 πρόσφυγες και μετανάστες, εκ των οποίων οι 3.260 στη Λέσβο, 3.672 στη Χίο και 1.756 στη Σάμο.

Με πλοίο που ναυλώθηκε από τη FRONTEX επιστράφηκαν από τη Μυτιλήνη στο Δικελί της Τουρκίας 21 μετανάστες, στο πλαίσιο εφαρμογής της Συμφωνίας ΕΕ ? Τουρκίας. Εξ αυτών οι 9 ήταν Αλγερινοί, 4 Πακιστανοί, 4 από Μπανγκλαντές, 2 από την Γκάνα, 1 από το Αφγανιστάν και 1 από το Μαρόκο.

Διχασμένοι οι Τούρκοι

Λίγα μόλις 24ωρα απομένουν για το κρίσιμο δημοψήφισμα της Κυριακής, που θα κρίνει το πολιτικό μέλλον του Ερντογάν και θα καθορίσει τις εξελίξεις τόσο στο εσωτερικό «μέτωπο» όσο και στις διεθνείς σχέσεις της χώρας, και οι Τούρκοι πολίτες εμφανίζονται διχασμένοι

Το δημοψήφισμα για τη Συνταγματική Αναθεώρηση έχει ως στόχο τη μετατροπή της προεδρίας σε εκτελεστική εξουσία και την συγκέντρωση περαιτέρω εξουσιών στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, γεγονός που προκαλεί διεθνείς ανησυχίες για τις μελλοντικές εξελίξεις.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ελαφρύ προβάδισμα του «Ναι», ωστόσο οι ειδικοί επισημαίνουν ότι κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με βεβαιότητα το αποτέλεσμα, καθώς είναι μεγάλο το ποσοστό των Τούρκων πολιτών που φοβούνται να εκφράσουν την άποψή τους, εν μέσω του κλίματος τρομοκρατίας που επικρατεί στη χώρα και των διώξεων κατά υποστηρικτών του «Όχι».

 

Σε δύο ξεχωριστές δημοσκοπήσεις που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας, το «Ναι» προηγείται. Σύμφωνα με την εταιρία δημοσκοπήσεων Konda, το «Ναι» επικρατεί με ποσοστό 51,5%, ωστόσο επισημαίνεται ότι το ποσοστό λάθους κυμαίνεται στο 2,4%. Η έρευνα διενεργήθηκε με προσωπικές συνεντεύξεις σε δείγμα 3.462 ανθρώπων σε 30 επαρχίες, το διάστημα 7-9 Απριλίου. Σύμφωνα με τα στοιχεία, η συμμετοχή αναμένεται να φτάσει το 90%, ενώ το ποσοστό των αναποφάσιστων φτάνει το 9% -από το 20% του περασμένου Ιανουαρίου- ωστόσο δεν υπάρχει απολύτως καμία ένδειξη για το τι θα ψηφίσουν τελικά αυτοί οι άνθρωποι.

Η δημοσκόπηση που διενήργησε η Gezici δείχνει προβάδισμα του «Ναι» κατά 51,3% έναντι 48,7% του «Όχι». Και αυτή η έρευνα διεξήχθη με τη μέθοδο των προσωπικών συνεντεύξεων, σε δείγμα 1.400 ανθρώπων από 10 επαρχίες, το διάστημα 8-9 Απριλίου. Σε δημοσκόπηση που είχε διενεργήσει η ίδια εταιρία πριν από μία εβδομάδα, το «Ναι» επικρατούσε με ποσοστό 53,3%. Η εταιρία εκτιμά το ποσοστό των αναποφάσιστων στο 9,9% και επισημαίνει, επίσης, ότι ο μεγάλος «πονοκέφαλος» είναι οι πολίτες που δεν επιθυμούν να δηλώσουν τι θα ψηφίσουν.

Δύο ακόμη δημοσκοπήσεις που δημοσιεύτηκαν την Τετάρτη δείχνουν πως το «Ναι» επικρατεί με ποσοστό 51-52%, ενώ ο μέσος όρος εννέα δημοσκοπήσεων που συγκέντρωσε το Reuters προβλέπει πως η ψήφος υπέρ του «Ναι» θα φτάσει το 50,9%.

Η καμπάνια για το δημοψήφισμα ανέβασε επικίνδυνα το θερμόμετρο μεταξύ της Άγκυρας και ευρωπαϊκών κρατών, με τον Ερντογάν να εξαπολύει σφοδρές επιθέσεις κατά της Γερμανίας και της Ολλανδίας, κάνοντας λόγο για «ναζιστικές» τακτικές.

Η ψηφοφορία των Τούρκων που ζουν στο εξωτερικό ολοκληρώθηκε την Κυριακή και σύμφωνα με τον Ερντογάν, υπήρξε μαζική προσέλευση, μία εξέλιξη που οι δημοσκόποι εκτιμούν ότι θα μπορούσε να αποβεί υπέρ του.

Χέρι-χέρι με τους υπερεθνικιστές

Ο Τούρκος πρόεδρος έχει κάνει τα πάντα για να κερδίσει στο δημοψήφισμα, εκκινώντας ακόμη και τη συζήτηση για την επαναφορά της θανατικής ποινής.

Οι υπερεθνικιστές είναι στο επίκεντρο της προσοχής αφού ο Ερντογάν συμμάχησε μαζί τους για να προωθήσει τη συνταγματική μεταρρύθμιση, όμως, αν και το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (MHP) του Ντεβλέτ Μπαχτσελί έχει ταχθεί στο πλευρό του Τούρκου προέδρου, η εκλογική του βάση είναι βαθιά διχασμένη. Ο διχασμός αυτός των υπερεθνικιστών αποτελεί κίνδυνο για τον Ερντογάν, διότι η ψήφος τους θα είναι ακόμη πιο κρίσιμη τώρα που το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος φαίνεται να είναι αμφίρροπο, υπογραμμίζει ο Σαμίμ Ακγκενούλ καθηγητής του πανεπιστημίου του Στρασβούργου.

 

Έχοντας επίγνωση ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την ικανότητά του να συσπειρώσει τους ψηφοφόρους του, το MHP έχει διαγράψει πολλά στελέχη του που είναι αντίθετα στη συνταγματική μεταρρύθμιση. Αν κερδίσει το «ναι», το MHP θα ενισχυθεί ακόμη περισσότερο, ενώ αναλυτές εκτιμούν ότι ο Μπαχτσελί θα μπορούσε ακόμη και να διοριστεί αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.