Search

Ήρθαμε στο Σίγρι εξαιτίας του …Αλμπέρ  Καμύ !

Η ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΑΠ’ ΤΟΥΣ ΞΕΝΟΥΣ

Η MariaFrepoliκαι ο CesareBedogneείναι από την Ιταλία. Εκείνη  είναι ηθοποιός στο θέατρο, ενώ ο σύντροφος της φωτογράφος.

Έφτασαν στο Σίγρι πριν από ένα χρόνο περίπου, από περιέργεια για να μάθουν περισσότερα για τον Αλμπέρ Καμύ και για την περίφημη επίσκεψη του στο Σίγρι πριν από πάμπολλα χρόνια, γεγονός για το οποίο έμαθαν από το  ιντερνετικό δημοσίευμα του Σιγριανού Αντώνη  Χιώτη στο μπλογκ του.

Τo ζευγάρι περιπλανήθηκε πολύ στην Ελλάδα ψάχνοντας ωραία τοπία για να φωτογραφήσει ο Cesare. Έτσι από την Κρήτη, ύστερα την Ικαρία αλλά και άλλα ελληνικά νησιά, μικρά και μεγάλα, έφτασαν στη Λέσβο  όπου απογοητεύτηκαν από τη Μυτιλήνη γιατί όπως είπαν δεν ήταν αυτό που περίμεναν. Θέλοντας όμως να ολοκληρώσουν το στόχο τους και να μάθουν τα πάντα για τον διάσημο συγγραφέα  έφτασαν μέχρι το Σίγρι.

bibi

«Μόλις απλώθηκε το χωριουδάκι μπροστά μας μετά τις τελευταίες στροφές, νομίζω ότι μας κέρδισε παντοτινά  η ομορφιά του τοπίου», λέει η Mariaόταν θυμάται την πρώτη   φορά που ήρθε στο χωριό πριν από ένα χρόνο περίπου. Το τοπίο, η απλότητά του, οι άνθρωποι, τους άρεσαν από την αρχή  και όπως λένε και οι ίδιοι οι εικόνες που βλέπουν καθημερινά στο Σίγρι είτε χειμώνα είτε καλοκαίρι, είναι η αληθινή Ελλάδα. «Εδώ μπορείς να βρεις αληθινές παρέες με αυθεντικούς ανθρώπους» σημειώνει η Maria, «ενώ στην Ιταλία κάτι είναι λάθος μέσα σε αυτό το σύστημα. Οι άνθρωποι της τρίτης ηλικίας είναι σχεδόν πάντα σκυθρωποί, κλεισμένοι στα σπίτια τους, ενώ δεν θα τους δεις να χαμογελούν σχεδόν ποτέ. Σαφώς όλα αυτά προέρχονται από την κρίση και θεωρώ ότι τα πράγματα είναι πολύ πιο δύσκολα για τους Έλληνες, όμως παρόλα αυτά  βλέπεις ότι το κέφι τους δεν χάνεται για κανέναν λόγο. Κι αυτό μου έκανε εντύπωση σε τούτο το χωριουδάκι που είναι στην άκρη του κόσμου. Το πρωί θα δεις τα γεροντάκια να πίνουν τον καφέ τους στο κεντρικό καφενείο, να μιλούν, να γελούν,  να συμμετέχουν τέλος πάντων και να κάνουν τη ζωή τους πιο ενδιαφέρουσα …Αυτό ήταν κάτι που με έκανε να δω τα πράγματα αλλιώς. Είπα στον εαυτό μου ότι τούτος ο τόπος είναι για μένα και βέβαια και σε αυτό το θέμα είχαμε να πούμε με το σύντροφό μου τα ίδια πράγματα. Αισθανθήκαμε και οι δύο ότι είμαστε κομμάτι του τόπου. Είναι σαν να μας οδήγησε ένα αρχέγονο συναίσθημα εδώ, ένα συναίσθημα που πηγάζει από την αρχαία Ελλάδα και σε κάνει να αισθάνεσαι κομμάτι του τόπου  και παράλληλα ελεύθερος ως άνθρωπος».

Η Mariaκαι oCesare  επέλεξαν το Σίγρι. Όταν έχουν δουλειά  ταξιδεύουν για πολύ λίγο στην Ιταλία και επιστρέφουν σε ένα μικρό σπιτάκι που αγόρασαν για να γευτούν την ηρεμία της νέας τους ζωής. Σίγουρα υπάρχουν  και πράγματα που δεν τους αρέσουν, όπως το ότι αν αλλάξει χαρακτήρα το Σίγρι και γίνει τουριστικό θέρετρο όπου οι μάζες θα το επιλέγουν για προορισμό τους, τότε είναι πολύ πιθανόν να χαθεί αυτή η μοναδικότητα που έχει και που δεν την βρίσκεις συχνά στην Ελλάδα.

Η Mariaκαι oCesare   μετά τον Αλμπέρ Καμύ ανακαλύπτουν καθημερινά  τον τόπο. Χειμώνας ή καλοκαίρι δεν έχει γι’ αυτούς  σημασία. Το καλοκαίρι γεύονται τη θάλασσα, ενώ το χειμώνα περιδιαβαίνουν τα βουνά της γύρω περιοχής  και αισθάνονται κι αυτοί λιγάκι ως περήφανοι Έλληνες …..