Search

Καλοσωρίσματα με ένα καλό λεσβιακό λάδι…

Γράφει η Νικολέτα Μακριωνίτου

Θα μου άρεσε πολύ να μου σερβίρουν ένα εκλεκτό ελαιόλαδο Λέσβου ως καλοσώρισμα, ως ένα μικρό happening, να με καλοδεχτούν με έναν τέτοιο τρόπο στα ουζερί και στις ταβέρνες της Λέσβου. Το λάδι αυτού του τόπου ανήκει στα εμβληματικά προϊόντα του, είναι τιμή και καμάρι του. Κι οι μαγαζάτορες θα έπρεπε να το έχουν κορώνα στο μενού τους, να το προβάλουν και να το διαφημίζουν. Πολύ θα μου άρεσαν μικρές λίστες ελαιολάδου, κάπως όπως γίνεται και με τα ούζα και με τα κρασιά. Να μπορεί ο πελάτης να διαλέξει το λάδι για τη σαλάτα του ή ακόμα καλύτερα να έχει την δυνατότητα να δοκιμάσει περισσότερα από ένα λάδια, σαν ένα ωραίο, γαστρονομικό παιχνίδι, μια γευσιγνωσία που θα μας γνωρίσει καλύτερα τον τόπο και την παραγωγή του. Να μερικές ιδέες για να σερβίρουμε περιποιημένα ένα καλό ελαιόλαδο, αναδεικνύοντας τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του:

 

1. Μαζί με μπουκιές ντόπιας φέτας, φρέσκια ή ξερή ρίγανη αναλόγως την εποχή.

2. Ξεροψημένες φέτες ψωμιού στα κάρβουνα, σκέτες ή με τριμμένη φρέσκια ντομάτα.

3. Μπουκιές ψωμιού, χονδρό αλάτι και φρεσκοσπασμένοι κόκκοι πιπεριού και γλυκάνισου.

4. Λίγες σταγόνες ελαιόλαδου μέσα σε βαρκούλες από ωμή μαραθόριζα, καρδιές αγκινάρας, λαχανίδα, και άλλα εποχικά λαχανικά.

5. Σε σφηνάκια με ζωμό βρασμένων χορταρικών, μαζί με μερικές σταγόνες χυμό λεμονιού.

6. Επάνω σε καυτές, ψητές πατάτες με τη φλούδα τους.

7. Μέσα σε μικρά μπολ, με κομμάτια φρέσκιας μυζήθρας, ψιλοκομμένο μάραθο και λεπτές φετούλες κόκκινης καυτερής πιπεριάς.

8. Σε μπολάκι μαζί με χοντρό θαλασσινό αλάτι, καρυκεύματα και φρέσκα μυρωδικά, όπως μπούκοβο, χονδροσπασμένο πιπέρι, σκόρδο, μαϊντανό και θυμάρι.

9. Μέσα στα κοχύλια από φρέσκα θαλασσινά.

10. Στο τέλος του γεύματος περιχυμένο επάνω από μια μπάλα παγωτό κρέμα.