Search

Υπέρτατη πράξη αγάπης με πολλά ερωτηματικά

Υιοθεσία

Γράφει η Βίκυ Βαμβαλέλλη

 Κάθε Χρόνο χιλιάδες γυναίκες στον κόσμο τραβάνε τα ”πάθη του Χριστού” προσπαθώντας να κάνουν παιδί με εξωσωματική, ξοδεύοντας τεράστια ποσά και χωρίς να’ χουν καμιά εγγύηση  για το αποτέλεσμα. Ταυτόχρονα φτάνουν το σώμα τους στα όριά του χορηγώντας ορμόνες, με επικίνδυνα πολλές φορές αποτελέσματα. Τι πιο υγιές λοιπόν να προτιμήσει κάποιος την  υιοθεσία;

Η εφημερίδα Πολιτικά μέσα από ενδελεχή έρευνα προσπαθεί να ξετυλίξει το κουβάρι που λέγεται υιοθεσία και να καταρρίψει  κάποιους μύθους σχετικά  με αυτή την ιερή πράξη. Ιερή, όσο και η γέννα, αφού είναι ζήτημα προσφοράς και αγάπης, πέρα από το θέμα των δαιδαλωδών νομικών διαδικασιών και προϋποθέσεων.

Υιοθεσία είναι η νομικά κατοχυρωμένη εναλλακτική μορφή οικογένειας, με πρωτεύοντα στόχο την εξασφάλιση του συμφέροντος του παιδιού που δεν μπορεί να ζήσει με τη φυσική του οικογένεια. Σήμερα υπάρχουν οι παρακάτω τρόποι υιοθεσίας:

 

cute-and-beautiful-baby-wallpaper-29

ΚΡΑΤΙΚΕΣ ΥΙΟΘΕΣΙΕΣ: ΜΕΣΩ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ

Στην Ελλάδα υπάρχουν τέσσερα ιδρύματα  από τα οποία μπορεί κάποιος να υιοθετήσει  ή να φιλοξενήσει στο σπίτι του για κάποιο χρονικό διάστημα ένα παιδί, με την διαδικασία της αναδοχής .

α) Το Κέντρο Βρεφών « Η ΜΗΤΕΡΑ»

Το Κέντρο Βρεφών «  Η ΜΗΤΕΡΑ» βρίσκεται στη Λεωφόρο Δημοκρατίας 65 στο Ίλιον στην Αθήνα – ΤΚ 13122 ( τηλέφωνο 2132015700, FAX  2102615215).
β) Το Δημοτικό Βρεφοκομείο Θεσσαλονίκης  «ΑΓΙΟΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ »

Το Βρεφοκομείο «Αγ.Στυλιανός» βρίσκεται στην οδό 28ης Οκτωβρίου 99 στη Θεσσαλονίκη – ΤΚ 54642 ( τηλέφωνο 2310 940057, FAX2310 939860).
γ) Παιδόπολη « ΑΓΙΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ» στην οδό Θουκυδίδου 82στον Άλιμο Αττικής – ΤΚ 17455 (τηλέφωνο 210 9811067).
δ) Το ΑΝΑΡΡΩΤΗΡΙΟ ΠΕΝΤΕΛΗΣ – Μονάδα Κοινωνικής Φροντίδας Παιδιού (πρώην ΠΙΚΠΑ) Τέρμα Ιπποκράτους152 36 Π. Πεντέλη – Αττικής (τηλέφωνο 2132059800-10, 210 8030402 και 210 8036200).
Ο μέσος χρόνος που απαιτείται για την υιοθεσία ενός υγιούς παιδιού από Κρατικό Ίδρυμα είναι τα 5 χρόνια. Προσέξτε, λέμε ”υγιούς παιδιού”, γιατί όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ιστοσελίδα του Μητέρα: «Οι αιτήσεις που υποβάλλονται ετησίως ξεπερνούν τις 150-200, με αποτέλεσμα οι ενδιαφερόμενοι να περιμένουν  συνήθως  4 με 6 χρόνια, έως ότου  ολοκληρωθεί η διαδικασία της υιοθεσίας. Στην περίπτωση που οι υποψήφιοι θετοί γονείς είναι ανοικτοί στην υιοθεσία  παιδιού μεγαλύτερης  ηλικίας ή  κάποιου παιδιού που πάσχει από χρόνιο νόσημα ή έχει ειδικές ανάγκες, τότε ο χρόνος αναμονής είναι  κατά πολύ μικρότερος  λόγω  του μικρού αριθμού  αιτήσεων υιοθεσίας γι’ αυτά τα παιδιά,  αλλά και τις προτεραιότητας  που δίνεται στις αιτήσεις ζευγαριών που έχουν δεκτικότητα». Επομένως η αναμονή για διεκπεραίωση των αιτήσεων υιοθεσίας δεν οφείλεται σε χρονοβόρες διαδικασίες, όπως συχνά αναφέρεται, αλλά στην έλλειψη παιδιών για υιοθεσία συγκριτικά με τον μεγάλο αριθμό ζευγαριών που επιθυμούν να υιοθετήσουν. Με λίγα λόγια υπάρχει μεγάλη ζήτηση σε παιδιά και μικρή προσφορά. Να ένας μύθος που καταρρίπτεται. Υπάρχουν λίστες αναμονής.

IMG-5312
ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΥΙΟΘΕΣΙΑ

Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα της Ευρώπης και από τις ελάχιστες σε όλο τον κόσμο που επιτρέπει την ιδιωτική υιοθεσία. Και όταν λέμε ιδιωτική, εννοούμε την διαδικασία, σύμφωνα με την οποία ένα παιδί μπορεί να βρεθεί σε θετή οικογένεια, με τη σύμφωνη γνώμη των φυσικών γονιών και χωρίς να υπάρχει πουθενά – στο στάδιο αυτό – η παρουσία του κράτους. Η διαδικασία αυτή μπορεί να γίνει είτε απευθείας μεταξύ των θετών και των βιολογικών γονιών είτε με την συμμετοχή « διαμεσολαβητή», ο οποίος συνήθως   αμείβεται. Η πράξη αυτή μπορεί να χαρακτηριστεί παράνομη από την ελληνική νομοθεσία, μόνο εάν οι πρωταγωνιστές της δοσοληψίας συλληφθούν επ’ αυτοφώρω τη στιγμή που ο «διαμεσολαβητής» παίρνει τα χρήματα για να παραδώσει το παιδί. Συνήθως, όταν τα παιδιά παραδίδονται  στους θετούς γονείς από τους «διαμεσολαβητές»  έχουν μαζί τους και μια επιστολή των βιολογικών  γονέων που δηλώσουν ότι με την θέληση τους δίνουν το μωρό προς υιοθεσία. Στη συνέχεια οι θετοί γονείς καταθέτουν μία αίτηση στην Διεύθυνση Κοινωνικής Μέριμνας στην Περιφέρεια, όπου υπάγονται, λέγοντας ότι έχουν το παιδί στο σπίτι τους και ζητούν την υιοθεσία του. Βάσει της ελληνικής νομοθεσίας, τότε ξεκινά η έρευνα για τους θετούς γονείς, η οποία πρέπει να ολοκληρωθεί  μέσα σε 6 μήνες. Στην περίπτωση κατά την οποία οι αρμόδιες υπηρεσίες αντιληφθούν κάποιο πρόβλημα, η έρευνα  παρατείνεται για  περισσότερο χρόνο.  Εφόσον ολοκληρωθεί  η διαδικασία, η υπόθεση  πάει στο δικαστήριο  προκειμένου να επισημοποιηθεί η πράξη υιοθεσίας. Στο δικαστήριο πρέπει να παραβρεθούν και οι φυσικοί και οι θετοί γονείς ή  εκπρόσωποί τους.
ΔΙΑΚΡΑΤΙΚΗ ΥΙΟΘΕΣΙΑ

Πριν από ένα χρόνο η χώρα μας κύρωσε, όπως αρκετές χώρες στον κόσμο,  την Συμφωνία της Χάγης, βάση της οποίας ένα ζευγάρι μπορεί να καταθέσει αίτηση στον κεντρικό φορέα της χώρας του (στην Περιφέρεια που ανήκει) και να ζητήσει να υιοθετήσει με όλες τις νόμιμες διαδικασίες ένα παιδί από άλλο κράτος. Η κύρωση της Συνθήκης έδωσε αρχικά πολλές ελπίδες στις υπηρεσίες Πρόνοιας ότι με αυτόν τον τρόπο θα μπορούσε να μειωθεί η ιδιωτική υιοθεσία, αφού η διαδικασία θα ήταν πιο εύκολη και δεν θα είχε και την υπόνοια του χρηματισμού. Χρειάστηκαν, όμως, μόνο μερικοί μήνες για να διαπιστωθεί ότι και εδώ υπάρχει σειρά προβλημάτων, τα οποία και πάλι καθιστούν τη διαδικασία πολύπλοκη και χρονοβόρα.

Στελέχη της Πρόνοιας λένε ότι παρά το γεγονός ότι ο κατάλογος των χωρών που έχουν κυρώσει την σύμβαση είναι μεγάλος,  στην πραγματικότητα πολύ λίγες κάνουν χρήση αυτής της Συνθήκης, ενημερώνοντας άλλες χώρες ότι έχουν παιδιά διαθέσιμα για υιοθεσία. Πριν από μερικά χρόνια η Ρουμανία είχε ανοίξει τα ορφανοτροφεία της και πολύ Ευρωπαίοι πολίτες είχαν υιοθετήσει παιδιά. Σήμερα, όμως, τόσο η Ρουμανία όσο και η Βουλγαρία έχουν κλείσει τις πόρτες τους και δεν δέχονται αιτήσεις από άλλες χώρες θέλοντας προφανώς να παρουσιάσουν ένα προφίλ που συνάδει με αυτό των υπολοίπων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι χαρακτηριστικό ότι κάποια ζευγάρια που είχαν κάνει αίτηση  σε ιδρύματα της Βουλγαρίας πριν από 6 χρόνια μόλις τώρα κατάφεραν να υιοθετήσουν παιδί. Όλα αυτά τα χρόνια  τα παιδιά έμεναν σε ιδρύματα  κάτω από άγνωστες συνθήκες.