Search

Θα αντικαταστήσουν τα ηλεκτρονικά βιβλία τα έντυπα στα Πανεπιστήμια;

Τα τελευταία χρόνια, με τη διάδοση του Internet, πολλές από τις δραστηριότητες μας έχουν… online διάσταση. Δεν ακούμε ραδιόφωνο ή CD, άλλα μουσική στο Spotify ή άλλες υπηρεσίες, δεν πάμε σινεμά ούτε βλέπουμε τηλεόραση, άλλα παρακολουθούμε ταινίες και σειρές online. 

Θα περίμενε κανείς η δεδομένη κατάσταση στο κομμάτι της ψυχαγωγίας να περάσει και στην εκπαίδευση. Τεχνικά η δυνατότητα υπάρχει εδώ και χρόνια. Το Kindle της Amazon ή το iPad της Apple ή κάθε tablet της αγοράς μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να διαβάσουμε ηλεκτρονικές εκδόσεις βιβλίων. Παρ’ όλα αυτά στα μεγάλα Πανεπιστήμια του εξωτερικού (πόσο μάλλον στην Ελλάδα) οι φοιτητές προτιμούν τον… παραδοσιακό τρόπο: χρησιμοποιούν μεγάλα βιβλία, συνήθως τα αγοράζουν αν και είναι πανάκριβα και όταν δεν θα τα χρειάζονται τα μεταπωλούν ή τα επιστρέφουν εκεί απ’ όπου τα προμηθεύτηκαν. 

Αυτό δεν συμβαίνει γιατί οι φοιτητές δεν είναι πρόθυμοι να πειραματιστούν με νέες μεθόδους μάθησης, κάθε άλλο. Το θέμα είναι πως ως προϊόν το ηλεκτρονικό πανεπιστημιακό βιβλίο απευθύνεται κυρίως σε καθηγητές, σε προσωπικό του ιδρύματος ή στο ίδιο το ίδρυμα και όχι απευθείας σε φοιτητές.

Έχουν γίνει πολλές προσπάθειες για να δημιουργηθεί μια αγορά, η οποία αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει, που πολλές φορές δεν πέτυχαν. Ιστοσελίδες αγοραπωλησίας ηλεκτρονικών βιβλίων, με δυνατότητα σύγκρισης τιμών και ποιότητας ήταν μια αρχή. Δύο όμως είναι και εδώ τα σημαντικά εμπόδια: αφενός οι καθηγητές, κυρίως οι μεγάλοι σε ηλικία, που γαλουχήθηκαν στους έντυπους τεράστιους τόμους και αρνούνται να περάσουν στην νέα εποχή, αφετέρου εκδοτικοί οίκοι, που φαίνεται να μην αντιλαμβάνονται πως η δημιουργία ενός ηλεκτρονικού βιβλίου δεν είναι “σκανάρισμα” του έντυπου και πέρασμα στην οθόνη και είναι αρνητικοί στο να “πειράξει” κάποιος τις εκδόσεις τους. Ένα ebook όμωςείναι μια εντελώς διαφορετική εμπειρία για τον αναγνώστη!

Η Boundless(www.boundless.com) είναι μια από τις εταιρείες που αποφάσισαν να προσπεράσουν αυτά τα εμπόδια. Απευθύνεται εξ αρχής στους φοιτητές και προσπαθεί να φτιάξει ηλεκτρονικά βιβλία που θα τους εξυπηρετούν με το καλύτερο δυνατό τρόπο! Αυτά τα βιβλία δεν έχουν καμία σχέση με τα έντυπα, μπορείς να αλληλεπιδράσεις μαζί τους, συνοδεύονται με επιπλέον εκπαιδευτικά εργαλεία, με άδεια χρήσης Creative Commons, που σημαίνει πως νόμιμα πλέον μπορούν να μοιραστούν το περιεχόμενο τους και στοιχίζουν ελάχιστα, μόλις 20 δολάρια το κάθε βιβλίο.

Τα προϊόντα της Boundless έγιναν δεκτά από τους φοιτητές και σιγά-σιγά και καθηγητές τα χρησιμοποιούν κατά την εκπαιδευτική διαδικασία. Έτσι η εταιρεία περνά και στο επόμενο στάδιο, της δημιουργίας ειδικών ηλεκτρονικών εκδόσεων για καθηγητές με επιπλέον δυνατότητες όπως το να αναθέτουν εργασίες ή να φτιάχνουν ερωταπαντήσεις (quiz). Από τη στιγμή άλλωστε, που δεν υπάρχουν κόστη εκτύπωσης και αντίστοιχα το ρίσκο τυπωμένων βιβλίων, που αραχνιάζουν σε αποθήκες υπάρχει μεγαλύτερο περιθώριο για καινοτομία. 

“Νομίζω όλοι καταλαβαίνουμε, πως αυτό είναι το μέλλον της βιομηχανίας” λέει ο Άριελ Ντίαζ, Διευθύνων Σύμβουλος της Boundless. “Πρόκειται για μια μετάβαση στη βιομηχανία του βιβλίου, το θέμα είναι να αποσαφηνίσουμε πως θα είναι αυτή η μετάβαση”. 

(με πληροφορίες από το FastCompany.com)