Search

Η Βασιλειάννα έφτιαξε την Dusha με ψυχή! Ένα νέο οικολογικό brand με έμπνευση από τα 90ς

Η Βασιλειάννα ζει τα τελευταία χρόνια στην Αθήνα. Όμως τα καλοκαίρια της τα περνάει στη Λέσβο, συγκεκριμένα στην Ερεσό συνδυάζοντας διακοπές με εργασία, καθώς βοηθάει τους γονείς της στην οικογενειακή ταβέρνα «Καραβόγιαννος»

Η πρώτη περίοδος της καραντίνας αποτέλεσε την πιο δημιουργική φάση της ζωής της όπως αποκαλύπτει, καθώς τότε πήρε την απόφαση να μετατρέψει την αγάπη της για τη μόδα και το μεράκι της να φτιάχνει τα δικά της ρούχα, σε μια νέα ιδέα που ονομάζεται dusha.

“Dusha στα Ρωσικά σημαίνει ψυχή και αυτό γιατί δεν δημιουργώ απλά κάποια σχέδια αλλά τους ξανά δίνω ‘’ζωή’’ και ‘’ψυχή’’. Πιο συγκεκριμένα, δημιουργώ μαγιό και εσώρουχα από ρετάλια που έχουν περισσέψει σε βιοτεχνίες και αντί να πεταχτούν, με αποτέλεσμα την ενίσχυση στην καταστροφή του περιβάλλοντος, τα αγοράζω και τα μετατρέπω σε μια νέα σχεδιαστική ιδέα” εξηγεί η Βασιλειαννα .

“Το ύφος και το στυλ των σχεδίων είναι επηρεασμένα από την χρυσή εποχή των 90’ς, καθώς τότε η μόδα ήταν στο αποκορύφωμα της με τα ψηλομεσα μαγιό και εσώρουχα να δίνουν δυναμισμό και αυτοπεποίθηση στο γυναίκειο σώμα.

 

 

Η dusha έχει φιλικό χαρακτήρα προς το περιβάλλον

“Από μικρή ήμουν πολύ προσεκτική με την φύση, ποτε δεν πετούσα κάτω σκουπίδια και μάλιστα όταν έβλεπα τους άλλους να συμπεριφέρονται έτσι, θύμωνα. Θα σας αναφέρω ότι όταν ήμουν 8 χρονών, οργάνωσα όλα τα παιδιά του χωριού να καθαρίσουμε την παιδική χαρά και να τοποθετήσουμε ενημερωτικά πανό, τονίζοντας ποσό σημαντικό είναι να αντιληφθούμε ότι το σπίτι μας είναι η φύση, το περιβάλλον.

Κάνοντας λοιπόν ερεύνα για τος πως μπορώ να παράγω τις δικές μου συλλογές χώρες να επιβαρύνω το περιβάλλον – τον κόσμο μας, γιατί αξίζει να σας ενημερώσω, ότι η βιομηχανία της μόδας είναι η δεύτερη βιομηχανία παγκοσμίως με τα του Πετρέλαιου που μολύνει και κακοποιεί το περιβάλλον.

Έτσι λοιπόν πήρα την απόφαση να παράγω χωρίς να δημιουργώ απόβλητα. Και πως το πέτυχα αυτό; Με τη χρήση των ρεταλιών που παρήχθησαν μόνο μια φορά. Αυτή η διαδικασία στον κόσμο της περιβαλλοντικής πρακτικής ονομάζεται zero waste.

Επίσης μέσα στο νέο έτος μετα από αρκετό καιρό έρευνας βρήκαμε στην Ελλάδα βιοτεχνία υφάσματος που πλέον έχει μετατρέψει το νάιλον σε αναγεννημένο νάιλον το οποίο έχει δημιουργηθεί από τα φύκια και τα πλαστικά μπουκάλια που υπάρχουν στον βυθό των θαλασσών. Αυτή η πρακτική να χρησιμοποιούμε ανακυκλώσιμα υφάσματα στη γλώσσα της μόδας ονομάζεται βιώσιμη μόδα ( sustainable fashion), ένας όρος που ήρθε για να μείνει!”

 

 

Είναι αδήριτη ανάγκη να προστατεύουμε το περιβάλλον ξεκινώντας από την αλλαγή του ντυσίματος μας, προτιμώντας ηθικές εταιρίες που η παραγωγή τους είναι φιλική και βιώσιμη για όλους. Μίλησα για ηθική εταιρία και είναι μια δεύτερη σημαντική πληροφορία που πρέπει να ξέρει ο καταναλωτής. Ηθική εταιρεία είναι εκείνη που σέβεται τόσο τον εργαζόμενο όσο και τον καταναλωτή και το περιβάλλον. Είναι μια μεγάλη συζήτηση, πως μπορείς να γίνεις ηθικός παράγωγος ( πρέπει να κάνουμε και άλλη συνέντευξη χάχα!).

Ακόμη αυτό που τονίζουμε είναι να σταματήσουμε να αγοράζουμε από εταιρίας γρήγορής μόδας ( FAST FASHION), είναι όλες αυτές οι εταιρίες χαμηλής τιμής και ποιότητας που παράγουν στο Μπαγκλαντές και εκμεταλλεύονται την ανήλικη εργασία κάτω από άθλιες συνθήκες.

Είμαστε στην κατάλληλη στιγμή που όλα αποκτούν πράσινο χαρακτήρα και θα πρέπει όλοι μας να γινούμε συνειδητοί καταναλωτές και να σκεφτόμαστε κάθε φορά τι αγοράζουμε, ποιος το έφτιαξε και από τι υλικά είναι φτιαγμένο.

 

Τον Απρίλιο του 2013 κατέρρευσε το βιοτεχνικό κτήριο Rana Plaza στο Μπαγκλαντές με αποτέλεσμα τον θάνατο πολλών εργαζομένων ανάμεσα τους και παιδιά. Από τότε οι παγκόσμιοι οργανισμοί και κινήματα δρουν με σκοπο έναν καλύτερο βιοτεχνικό κόσμο, μια καλύτερη μόδα που αγαπά και σέβεται τον άνθρωπο και τον περιβάλλον.

 

Όταν έκανα έρευνα για το πως θα δομήσω την ιδέα μου, έπεσα επάνω σε αυτές τις πληροφορίες που σας ανέφερα και όχι απλά τις ένταξα στην dusha, αλλά στάθηκαν αφορμή να αλλάξω τον τρόπο ζωής μου.

Τι μήνυμα θέλεις να περάσεις;

Όσον αφορά όλα αυτά που συζητήσαμε θέλω να το κλείσω με το motto μου ότι η φύση εκδικείται όσο την κακοποιούμε .

Επειδή όμως απευθύνομαι στις γυναίκες που πλέον όλες μας ζούμε μέσα στην σκληρή ανασφαλή καθημερινότητα με πολλά πρέπει που θέλουμε να υλοποιήσουμε, είναι αναγκαίο να βρίσκουμε χρόνο για εμάς, να ακούμε τα θέλω μας και ότι έχουμε ονειρευτεί, να το προγραμματίσουμε για να συμβεί.

Είμαστε μοναδικές και όλες μαζί μπορούμε να αλλάξουμε τον κόσμο.

Ας ξεκινήσουμε από την μόδα