Search

Η συμφωνία της ντροπής στην πράξη. Ένταση στο λιμάνι της Μυτιλήνης

 

 

Μια μαύρη σελίδα για το προσφυγικό γράφτηκε σήμερα το πρωί στη Λέσβο καθώς η δεύτερη επιχείρηση για την επανεισδοχή στην Τουρκία 45 ακόμη μεταναστών πραγματοποιήθηκε στο λιμάνι της Μυτιλήνης επιβεβαιώνοντας ότι  η εκτέλεση της συμφωνίας που νομιμοποιεί ουσιαστικά τις επαναπροωθήσεις είναι ό,τι πιο απάνθρωπο έχει δει το νησί ως σήμερα.

Τυλιγμένοι σε κουβέρτες και ξυπόλυτοι οι περισσότεροι από αυτούς, οι Πακιστανοί της Μόριας που αναγκάστηκαν στην διαδικασία της επανεισδοχής καθώς δεν πρόλαβαν να αιτηθούν άσυλο  περπατούσαν μπροστά στα μάτια μας σαν θανατοποινίτες, διασχίζοντας το δικό τους “πράσινο μίλι” από την πόρτα του λεωφορείου ως το πλοιάριο που τους μεταφέρει αυτή τη στιγμή πίσω στην Τουρκία. Μικροκαμωμένοι, μπροστά στα “τέρατα” της frontex, με βλέμματα άδεια, ανέβηκαν με τη συνοδεία αστυνομικών στο καράβι της επιστροφής στην Τουρκία για να μεταφερθούν σε τουρκικά hot spot. Στοιχισμένοι πίσω από την κόκκινη κορδέλα, σαστισμένοι οι δημοσιογράφοι σαν να παρακολουθούσαμε μια ιερή στιγμή, δε σαλέψαμε μέχρι που και ο τελευταίος μπήκε στο καράβι.

Ακολούθησε η επίδειξη αστυνομικής δύναμης με όλα τα σώματα παρατεταγμένα, ένα σόου που ποιος ξέρει πόσο μας στοιχίζει τη στιγμή που μέσα στα κέντρα κράτησης οι άνθρωποι υποσιτίζονται. Οι διαμαρτυρίες των αλληλέγγυων πιο έντονες από κάθε άλλη φορά διαλύθηκαν με τρεις συλλήψεις επί ξηράς και τρεις από το λιμενικό που περισυνέλεξε μέλη ακτιβιστικών οργανώσεων τα οποία βούτηξαν στη θάλασσα με σκοπό να εμποδίζουν τον απόπλου του “Λέσβος” σε μια συμβολική κίνηση.

Το πλοίο «Λέσβος» της εταιρείας «Τουργιολ» αναχώρησε τελικά για το λιμάνι του Δικελί, απέναντι από την πόλη της Μυτιλήνης, με 45 τους μετανάστες. Μαζί τους επιβιβάστηκαν  ισάριθμοι αστυνομικοί της Frontex, υπεύθυνοι ο καθένας για την ασφάλεια ενός μεταφερόμενου μετανάστη, αλλά και ομάδα ανδρών υπηρεσίας αποκατάστασης τάξης.  Η δεύτερη φάση της σημερινής διαδικασίας επανεισδοχής ξεκίνησε αργά χθες το βράδυ με το πλοίο «Τέρα Τζετ», το οποίο μεταφέρει, από την Κω και τη Σάμο, 80 συνολικά μετανάστες που θα  μετεπιβιβασθούν αργότερα στο πλοίο «Ναζλί Ζαλέ» τύπου καταμαράν της εταιρείας «Ζαλέμ Τουρ»προκειμένου να μεταφερθούν και αυτοί στο Δικελί . 

Η υποκρισία της “επανεισδοχής” επιβεβαιώθηκε περίτρανα όταν τη στιγμή που το πλοίο Λέσβος αναχωρούσε,  στο λιμάνι εισερχόταν  το σκάφος του Λιμενικού Σώματος που μετέφερε δεκάδες νέους πρόσφυγες που είχε περισυλλέξει από τα ελληνικά θαλάσσια χωρικά ύδατα.

Στιγμιότυπα από τη σημερινή επιχείρηση

 

https://drive.google.com/file/d/0Bw9c0vsXb78HMHNYOVRJT3JKQ1U/view

 

DSCN1781

DSCN1795

 

 

DSCN1787

 

 

 

DSCN1811

 

 

 

DSCN1809

 

 

DSCN1850

 

DSCN1856

DSCN1860

 

 

 

DSCN1802

 

 

 

DSCN1890

 

DSCN1893

 

 

DSCN1898

 

 

 

DSCN1917

 

DSCN1918

 

 

 

 

 

DSCN1930

 

DSCN1933

 

DSCN1940

 

DSCN1822