Search

Η Λέσβος στις βαλίτσες μας! Τι πήρε μαζί του ο Gastronomos φεύγοντας από το νησί;

Η Λέσβος τα τελευταία χρόνια έχει αναδειχθεί σε σπουδαίο γαστρονομικό προορισμό. Σε όποια γωνιά και αν βρεθείτε μπορείτε να απολαύσετε μοναδικά προϊόντα από ντόπιους παραγωγούς που κάνουν τη διαφορά. Με καινοτομία αλλά και οδηγό τις παραδοσιακές συνταγές, κάποια από αυτά είναι αληθινοί πρεσβευτές της γαστρονομικής ταυτότητας του νησιού. Αν λοιπόν βρεθείτε ως επισκέπτες στο νησί, μην παραλείψετε να δοκιμάσετε, αλλά και να δωρίσετε κατά την επιστροφή σας στους αγαπημένους σας, αυτά τα δοκιμασμένα και αξιόπιστα προϊόντα που δοκιμάσαμε και σας προτείνουμε. Και αν δεν σας βγάλει ο δρόμος φέτος προς τα εκεί, μπορείτε να βρείτε τα προϊόντα και στην Αθήνα, στο κατάστημα: Οικοδέσποινα (Τρίτωνος 40, Παλαιό Φάληρο, Τ/211-41.17.146).

1 Μαρμελάδα Bio Aronia

Ο καρπός της αρώνιας επεξεργάζεται στη φάρμα του ιδιοκτήτη Γιώργου Καριοφύλλη και υπάρχει διαθέσιμος σε μορφή μαρμελάδας, αποξηραμένου καρπού, νωπού ή κατεψυγμένου (ανάλογα την εποχή), και τσαγιού. Η φάρμα είναι επισκέψιμη και έχει πλήθος από σπάνια ζώα, επομένως καλό θα είναι να προγραμματίσετε μια εκδρομή στον ορεινό Λεπέτυμνο, ιδίως αν έχετε μικρά παιδιά.

2 Το χρυσό ελαιόλαδο του Πρωτούλη

Για λάδι ως σήμα κατατεθέν δοκιμάστε αυτό του Πρωτούλη, Aegean Gold Bio, με μοναδική γεύση και ειδικά βραβεία (συμπεριλαμβανομένου του «Βραβείου Ποιότητας» που του απένειμε ο «Γαστρονόμος»). Κάθε σταγόνα υγρός χρυσός.

3 Βότανα και καλλυντικά

Η Λέσβος φημίζεται για τα άγρια θεραπευτικά βότανά της. Η οικοτεχνία Γανώσης συσκευάζει βότανα του ορεινού όγκου του νησιού και χοντρό αλάτι που συλλέγει από διάφορες περιοχές χωρίς καμία επεξεργασία. Εξαιρετικά είναι επίσης τα φυσικά καλλυντικά Αpis fabricca, με πρώτη ύλη το κερί της μέλισσας (κηραλοιφές, κρέμες και άλλα με συνταγές και μυστικά της φύσης), όπως επίσης και τα σαπούνια «Ηλέκτρα», που φτάνουν σε κάθε άκρη της Ευρώπης. Τα προτιμούν και πολλά ξενοδοχεία για τα μοναδικά αρώματα αλλά και την περιεκτικότητά τους σε καθαρό λάδι της λεσβιακής γης.

4 Μέλι ένα

Από τις πλαγιές της δυτικής λέσβου προέρχεται αυτό το φίνο μέλι, που είναι ο γλυκός χυμός του τόπου. Θα γίνει το δυναμωτικό πρωινό σας ή ένα ωραίο συνοδευτικό του παραδοσιακού γιαουρτιού. Προσθέστε το σε ντιπ σαλάτας αλλά και σε κοκτέιλ.

5 Λαδοτύρι Μυστακέλλης

Από τα υψηλής ποιότητας τυροκομικά προϊόντα ΠΟΠ της Λέσβου, το λαδοτύρι στην ειδική συσκευασία αποτελεί μια ιδανική πρόταση για δώρο επιστροφής.

6 Αυθεντικό κασέρι

Η Γαλακτοκομική Λέσβου έχει τη μοναδική συνταγή για αυθεντικό κασέρι με γάλατα από το δυτικό τμήμα του νησιού. Μοναδικό δίπλα σε ένα καλό λευκό κρασί η για τοστ με πυκνή γεύση γάλακτος.

7 Ντόπια αλλαντικά

Η Επεκ είναι η μοναδική βιοτεχνία αλλαντικών πάνω στο νησί από το 1975. Παρασκευάζει αλλαντικά αλλά και παραδοσιακά λουκάνικα με κρέατα κυρίως από το Βόρειο τμήμα του νησιού.

8 ΛΕΒΑ σαρδέλες και ελιές ξυδάτες

Δύο προϊόντα από την οικογένεια Μπουχλή που μυρίζουν θάλασσα και λεσβιακό ελαιώνα. Ακόμη και η συσκευασία παραπέμπει στο παρελθόν και κρατάει κάτι από τις ιστορικές βιοτεχνίες που ανθούσαν τον προηγούμενο αιώνα. Δοκιμάστε τις ελιές σκέτες με ένα ουζάκι της επιλογής σας.

9 Μπίρα Nissiopi

Σε κάθε μπαρ του νησιού θα βρείτε τη NISSIOPI Blonde Ale, μια ξανθιά ευκολόπιοτη αφροζύμωτη (Αle) με ξηρή και γλυκιά επίγευση και διακριτικά αρώματα εσπεριδοειδών φρούτων.