Search

Η φυσική κληρονομιά της Λέσβου μένει… online

Η συνεχιζόμενη πανδημία δεν μπόρεσε να αναστείλει τις εκπαιδευτικές δράσεις συνεργασίας μεταξύ Σχολείων και του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου σε θέματα που σχετίζονται με την ανάδειξη της φυσικής κληρονομιάς της Λέσβου.

Με ιδιαίτερη επιτυχία και με μεγάλη ανταπόκριση πραγματοποιούνται και τη φετινή σχολική χρονιά εκπαιδευτικά προγράμματα, τα οποία ξεκίνησαν μέσω ψηφιακών εκπαιδευτικών παρουσιάσεων που πραγματοποιούν στελέχη του Μουσείου με τη συνεργασία εκπαιδευτικών Νηπιαγωγείων, Δημοτικών Σχολείων, Γυμνασίων και Λυκείων από όλη την Ελλάδα.

Στόχος των ψηφιακών παρουσιάσεων είναι η γνωριμία μαθητών και εκπαιδευτικών με τη μοναδική φυσική κληρονομιά της Λέσβου και το Απολιθωμένο Δάσος. Μέσα από πλούσιο φωτογραφικό υλικό και εντυπωσιακές εικόνες η Λέσβος και το Απολιθωμένο Δάσος ταξιδεύουν ψηφιακά στα σχολεία όλης της Ελλάδας και γνωρίζουν από απόσταση στους μαθητές την πλούσια γεωλογική και φυσική κληρονομιά της Λέσβου.

Οι ψηφιακές εκπαιδευτικές παρουσιάσεις πραγματοποιούνται από τον Καθηγητή Νίκο Ζούρο, Διευθυντή του Μουσείου και την κα. Κωνσταντίνα Μπεντάνα, Γεωλόγο, Υπεύθυνη των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.

Κατά τη διάρκεια του Φεβρουαρίου συμμετείχαν μαθητές και εκπαιδευτικοί προερχόμενοι από οκτώ σχολεία από όλη την Ελλάδα, ενώ ακόμη περισσότερα σχολεία έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για να συμμετάσχουν στη δράση του Μουσείου το επόμενο χρονικό διάστημα. Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια του Φεβρουαρίου συμμετείχαν τα κάτωθι σχολεία:

· Λύκειο Μούδρου – Γεωπάρκο Λέσβου

· Γυμνάσιο Μούδρου – Γεωπάρκο Λέσβου

· Πειραματικό Λύκειο Μυτιλήνης – Σεισμικότητα Λέσβου

· Σχολείο Β’ Ευκαιρίας Μυτιλήνης – Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου

· 2ο Λύκειο Χαλανδρίου – Γεωπάρκο Λέσβου

· 7ο Γυμνάσιο Χανίων – Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου

· 2ο Νηπιαγωγείο Ασπροπύργου – Το Δεινοθήριο της Λέσβου

· Νηπιαγωγείο Ταξιαρχών – Ηφαίστεια και ηφαιστειακοί γεώτοποι της Λέσβου

Μετά την ολοκλήρωση των εκπαιδευτικών παρουσιάσεων συνεχίζεται η εργασία των μαθητών με την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών τους για την υλοποίηση των δράσεων του αντίστοιχου εκπαιδευτικού προγράμματος και την προετοιμασία των δράσεων που θα πραγματοποιηθούν στο πεδίο, κατά την επίσκεψη στη Λέσβο που προγραμματίζεται μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν.

Είναι χαρακτηριστικός ο ενθουσιασμός με τον οποίο αντιδρούν οι μαθητές στην ψηφιακή δράση ενημέρωσης, οι εξαιρετικές ερωτήσεις τους και οι συζητήσεις που ξεκινούν για μεγάλα θέματα που μας απασχολούν όπως της προστασίας της φυσικής μας κληρονομιάς, της κλιματικής αλλαγής, και της σχέσης του σύγχρονου ανθρώπου με τη φύση και το περιβάλλον.

Οι εκπαιδευτικές δράσεις με σχολεία έξω από τα όρια της Λέσβου στοχεύει επίσης στο να προσφέρει κίνητρα σε σχολικές ομάδες ώστε να επισκεφτούν μετά το τέλος της πανδημίας τη Λέσβο και να γνωρίσουν από κοντά το Απολιθωμένο Δάσος και τα φυσικά και πολιτιστικά μνημεία της Λέσβου