Search

Οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Αιγαίου στα Κέντρα των Προσφύγων

Το Κέντρο Πρώτης Υποδοχής της Μόριας, τον Καρά Τεπέ και τον χώρο του Ελβετικού Σταυρού “One Happy Family” επισκέφθηκε το πρωί της Παρασκευής ομάδα φοιτητών του Τμήματος Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου στο πλαίσιο του μαθήματος “Κοινωνιολογία της Μετανάστευσης”.  Οι περίπου 50 φοιτητές μπήκαν αρχικά στο “άβατο” της Μόριας συνοδεία του καθηγητής τους Νίκου Ξυπολυτά και του προέδρου του τμήματος Κοινωνιολογίας, Μιχάλη Ψημίτη, όπου και συνάντησαν τον διοικητή της Μόριας Γιάννη Μπαλπακάκη.

Το πλαίσιο λειτουργίας του Καρά Τεπέ αλλά και την φιλοσοφία του κέντρου φιλοξενίας εξήγησε στους φοιτητές ο διευθυντής του Σταύρος Μυρογιάννης , ο οποίος μέσα από το πολύχρωμο αμφιθέατρό του τόνισε για άλλη μια φορά την ανάγκη ύπαρξης του κέντρου και τον αγώνα που δίνει καθημερινά με τους ανθρώπους του.  Οι φοιτητές, είδαν με τα μάτια τους την καθημερινότητα των ανθρώπων που φιλοξενούνται στο κέντρο, ανέλυσαν τους προβληματισμούς τους και έθεσαν τα ερωτήματά τους. Τέλος, ο Αχιλλέας Πεκλάρης, υπεύθυνος του “One Happy family”, ξενάγησε τους φοιτητές στον νέο χώρο ψυχαγωγίας που κατασκευάστηκε από τους ίδιους τους μετανάστες και πρόσφυγες “αποδεικνύοντας ότι η Μόρια δεν είναι φυλακή για εγκληματίες ή επικίνδυνους ανθρώπους αλλά για νέα παιδιά με ταλέντα και όρεξη για δουλειά”. Εκεί κι ενώ η επίσκεψη έφθανε προς το τέλος της, μια έκπληξη περίμενε τους φοιτητές καθώς οι πρόσφυγες που μαγειρεύουν καθημερινά στον χώρο, ετοίμασαν γι αυτούς ισάριθμες μερίδες φαγητού που τα παιδιά έφαγαν με πολύ όρεξη.

         

https://www.facebook.com/settings/?tab=videos

“Οι διδακτικές αίθουσες και τα εγχειρίδια αποτελούν βασικό μέρος της εκπαιδευτικής διαδικασίας, αλλά αν μη τι άλλο δεν επαρκούν ως μέσα από μόνα τους για τη σωστή κατανόηση του οποιουδήποτε γνωστικού αντικειμένου από τους φοιτητές μας”, εξηγεί ο καθηγητής του μαθήματος Νίκος Ξυπολυτάς. “Πόσο ακόμα στον κλάδο της κοινωνιολογίας που έχει μια μακρά παράδοση άμεσης και προσωπικής επαφής των επιστημόνων με τους ανθρώπους που μελετούν. Είναι προφανές και χιλιοειπωμένο πως η Λέσβος αποτελεί το διεθνές επίκεντρο του προσφυγικού και μεταναστευτικού ζητήματος. Ο περιορισμός της ανάλυσής του από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, και το Τμήμα Κοινωνιολογίας πιο συγκεκριμένα, αποκλειστικά σε αμφιθέατρα και εγχειρίδια πιστεύω πως δεν θα υπηρετούσε το ρόλο και την αποστολή του πανεπιστημίου”.