Search

Η έρευνα του BBC για τα παιδιά- σκλάβους στην Τουρκια που ανεδειξε ξανα το δράμα των προσφύγων 

Η έρευνα του BBC για τα παιδιά- σκλάβους στην Τουρκια που ανεδειξε ξανα το δράμα των προσφύγων  Ενα αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του επιτελείου της εκπομπής Panorama του BBC, που προβλήθηκε τη Δευτέρα 24 Οκτωβρίου, κατέγραψε ιστορίες ανήλικων προσφύγων, κυρίως από τη Συρία, που δουλεύουν σε παράνομα εργοστάσια στην Τουρκία, ράβοντας ρούχα για κάποιες από τις πιο δημοφιλείς ευρωπαϊκές εταιρείες.

Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα του BBC, εργαζόμενοι 15 ως και 10 ετών, επί 12 ώρες την ημέρα, με αμοιβές που δεν ξεπερνούν τα λίγα ευρώ, ράβουν, σιδερώνουν, χρωματίζουν με βλαβερά χημικά τα ρούχα ή μεταφέρουν βαριά δέματα. Κατά τις μαρτυρίες τους, συνήθως οι υπεύθυνοι των μονάδων τους εντοπίζουν στους δρόμους της πόλης και δίνοντάς τους λίγα χρήματα συμφωνούν να απασχοληθούν στα εργοστάσια, όπου μεταφέρονται με λεωφορεία.

Το πρώτο «σετ» αποκαλύψεων αφορούσε τις εταιρείες Marks & Spencer και ASOS. Οι φωτογράφοι του BBC εξασφάλισαν εικόνες με την ένδειξη M&S στα ρούχα που επεξεργάζονταν στις μονάδες.

_92013317_mandslabels
youtube.com

Η εταιρεία από την πλευρά της δήλωσε πως συνεργάζεται με τους προμηθευτές της στην Τουρκία, ώστε να προσφέρουν νόμιμη απασχόληση σε όσους δουλεύουν εκεί για λογαριασμό της. «Δεν είχαμε εντοπίσει στο παρελθόν στοιχεία που να δείχνουν τέτοιου βαθμού εκμετάλλευση. Η κατάσταση είναι απαράδεκτη, αντιβαίνει τις βασικές αρχές της εταιρείας και δεν πρόκειται να το ανεχτούμε», σχολίασε εκπρόσωπος της M&S.

Σε ένα εργοστάσιο στην Κωνσταντινούπολη η ομάδα εντόπισε αρκετά παιδιά από τη Συρία να εργάζονται σε αντίστοιχες συνθήκες, αυτή τη φορά για λογαριασμό της εταιρείας ASOS. Η εταιρεία παραδέχτηκε πως απασχολούνταν εκεί 11 σύροι ενήλικες και τρία παιδιά κάτω των 16 και δεσμεύτηκε να στηρίξει οικονομικά τους μεν ώσπου να βρουν νόμιμη εργασία, τα δε παιδιά για να επιστρέψουν στο σχολείο.

Γιατί στην Τουρκία; Η χώρα βρίσκεται, από γεωγραφικής πλευράς, κοντά στην Ευρώπη, οπότε εύκολα τα εργοστάσια δέχονται παραγγελίες της τελευταίας στιγμής, ενώ οι εταιρείες έχουν την ευκαιρία να υλοποιούν άμεσα τα νέα τους σχέδια. Στη χώρα ο αριθμός των σύρων μεταναστών ολοένα αυξάνεται, και έτσι τα εργοστάσια εύκολα μπορούν να εντοπίσουν… πρόθυμο -και κυρίως φθηνό- ανθρώπινο δυναμικό. Η Τουρκία αποτελεί κύρια πύλη εισόδου για τους πρόσφυγες και επίκεντρο της συμφωνίας μετεγκατάστασης με την ΕΕ. Επίσης, το 73% των προσφύγων που βρίσκονται εκεί ζουν εκτός κέντρων φιλοξενίας, που σημαίνει ότι τα παιδιά τους δεν έχουν πρόσβαση σε σχολείο.

_92017679_asoshazarlabelwider
youtube.com

Οι περισσότεροι από τους εργαζόμενους δεν απασχολούνται νόμιμα, ούτε υπό τις κατάλληλες συνθήκες. «Γνωρίζουν πως τους εκμεταλλεύονται, αλλά επίσης ξέρουν πως δεν μπορούν να κάνουν τίποτα σχετικά με αυτό», δήλωσε ο δημοσιογράφος Ντάρα Μακλντάιρ, που ανέλαβε το ρεπορτάζ.

«Χωρίς δικαίωμα στο σχολείο ή την παιδική ηλικία, βρίσκονται εκεί επτάχρονα προσφυγόπουλα», αναφέρει ένα ιδιαίτερα επικριτικό δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Guardian, παραθέτοντας φωτογραφίες τις οποίες χαρακτηρίζει «ντοκουμέντο παράνομης εργασίας ανηλίκων στη νότια Τουρκία».Παρότι οι περισσότερες εταιρείες διατείνονται πως έχουν τον πλήρη έλεγχο για τις χώρες – προμηθευτές τους, και πως δεν ανέχονται την εκμετάλλευση παιδιών και προσφύγων, μάλλον η πραγματικότητα διαφέρει, καθώς το ρεπορτάζ επεφύλασσε παρόμοιες αποκαλύψεις και για τις εταιρείες Mango και Zara. Στα δικά τους εργοστάσια οι εργαζόμενοι έβαφαν τζιν παντελόνια με άκρως βλαβερά χημικά, χωρίς κανένα μέτρο προστασίας, ούτε καν την αναγκαία μάσκα.

_92014352_sprayjeans

Η μητρική εταιρεία του Zara, Inditex, δήλωσε πως είναι βασικό της μέλημα να βελτιώσει τις συνθήκες εργασίας στα εργοστάσιά της στην Τουρκία. Συμπλήρωσε δε πως εντόπισε σημαντικές ελλείψεις τον περασμένο Ιούνιο και πως έδωσε στις μονάδες διορία ως τον Δεκέμβριο του 2016 για να ολοκληρώσουν τις αναγκαίες βελτιώσεις.

Σύμφωνα με τα βρετανικά δημοσιεύματα, το 73% των προσφύγων που βρίσκονται στην Τουρκία, ζουν εκτός κέντρων φιλοξενίας που σημαίνει ότι τα παιδιά δεν έχουν πρόσβαση σε σχολείο.

Από τα περίπου τρία εκατομμύρια πρόσφυγες από τη Συρία, που βρίσκονται στην Τουρκία, το 60% είναι παιδιά, διατρανώνει η Unicef.

Έρευνα που διεξήγαγε το Reuters φέτος βρήκε επίσης αποδείξεις για προσφυγόπουλα από τη Συρία που εργάζονται σε εργοστάσια ρούχων στην Τουρκία κάτω από παράνομες συνθήκες, ενώ η Τουρκία αποτελεί κύρια πύλη εισόδου για τους πρόσφυγες και επίκεντρο της συμφωνίας μετεγκατάστασηςμε την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πηγή:Protagon, ΑΠΕ-ΜΠΕ ,BBC