Search

Γιατί επέστρεψε η Σοφί στη Λέσβο;

Της Νικολέτας Μακρυωνίτου

Δουλέψαμε παρέα για τη δημιουργία ενός συναισθηματικά φορτισμένου βιβλίου για τις κουζίνες των λαών με κοινωνικές προεκτάσεις. Συμφάγαμε συχνά και σε ασυνήθιστες συνθήκες, κι από συνεργάτες γίναμε φίλοι. Η μικρή Αγγλίδα είναι καλοφαγού, με ένα χαμόγελο που φωτίζει μονίμως το πρόσωπό της, αισιόδοξη και πρόθυμη να βοηθήσει όπου προκύπτουν δυσκολίες.

 

Η Σόφη Στρίτινγκ είναι μόλις 26 χρονών. Πρόσφατα άφησε την πατρίδα της, την Αγγλία, κι έφυγε από το Λονδίνο για να έρθει να ζήσει στη Λέσβο. Εκπαιδεύτηκε ως σεφ στο Westminster Kingsway Catering College και σπούδασε restaurant management. Εργάστηκε σε εταιρείες με αντικείμενο την διοργάνωση εταιρικών εκδηλώσεων, και στο ενδιάμεσο ταξίδεψε κάμποσες φορές στη Λέσβο για ανθρωπιστικούς σκοπούς. Στα τέλη του 2020 αποφάσισε να μετακομίσει στο νησί. «Συντονίζω τώρα ένα πρόγραμμα επαγγελματικής εκπαίδευσης για μια ΜΚΟ, το οποίο απευθύνεται τόσο σε πρόσφυγες όσο και σε Έλληνες ντόπιους, συμπεριλαμβανομένου ενός πλήρους προγράμματος φιλοξενίας» λέει η ίδια.

 

«Είχα ακούσει για την προσφυγική κρίση και ήξερα ότι είχε επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό ολόκληρο το νησί. Ήθελα να βιώσω την πραγματικότητα της κατάστασης δια ζώσης και να δω πώς θα μπορούσα να βοηθήσω.

Περίμενα να σοκαριστώ από τις συνθήκες που αναγκάζονταν να ζήσουν οι άνθρωποι στα camp. Δεν είχα υπολογίσει όμως ότι στο τέλος θα ερωτευτώ το νησί. Η Λέσβος κράτησε την καρδιά μου και γι’ αυτό έπρεπε να επιστρέψω. Αυτή τη φορά για να μείνω.

Η Λέσβος με κέρδισε και με την ιδιαίτερη κουζίνα της. Ένας θησαυρός γαστρονομικών απολαύσεων. Η φρέσκια λακέρδα, η μαλένγκα στα κάρβουνα και το εκπληκτικό ελαιόλαδο είναι μερικές μόνο από τις εξαιρετικές λιχουδιές του νησιού.

Λόγω του καταπληκτικού φαγητού και της πολυπολιτισμικότητας των ανθρώπων που ζούσαν εδώ, σκεφτήκαμε, μαζί με τη Βαρβάρα και τη Νικολέτα, να δημιουργήσουμε ένα βιβλίο μαγειρικής με συνταγές από τους ντόπιους και από τους ανθρώπους που ζούσαν στα camp, με σκοπό να συγκεντρωθούν χρήματα για τη ΜΚΟ που εργάζομαι.

Αυτό το fusion γεύσεων και εμπειριών στάθηκε ικανό όχι μόνο για να δημιουργηθεί ένα απίστευτο και μοναδικό βιβλίο μαγειρικής που σύντομα θα κυκλοφορήσει με το όνομα «Melting pot», αλλά και, μέσα από αυτό, να αναδειχθεί η ιδιαιτερότητα της Λέσβου, που την κάνει να ξεχωρίζει από οποιονδήποτε άλλο τόπο που έχω βρεθεί. Η φιλοξενία!

Η γενναιοδωρία, η οικειότητα, η ζεστασιά κι η αίσθηση ότι ανήκεις σε όποιο τραπέζι επιλέξεις να καθίσεις να φας, το ότι κάθε δρόμος έχει κι από μια ξεχωριστή, παραδοσιακή ταβέρνα, το ούζο ρέει παντού, και σε κάθε μέρος θα βρεις ένα καφενείο, ένα ουζερί όπου μπορείς να περάσεις όλη την ημέρα σου και να ευχαριστηθείς ηρεμία… Αυτό είναι η χαρά της ζωής στον απογευματινό ήλιο.

Τίποτα δήθεν δεν υπάρχει εδώ. Μπορεί κανείς να βρει προϊόντα κορυφαίας ποιότητας: το καλύτερο τυρί, τις πιο νόστιμες ελιές, καθαρό κρέας, φρέσκο ψάρι, καλοφτιαγμένα κρασιά. Είμαι πολύ περήφανη που αποκαλώ τη Λέσβο το νέο μου σπίτι και νιώθω θαλπωρή γνωρίζοντας ότι όποτε επιθυμώ θα υπάρχει για μένα ένα τραπέζι στρωμένο με νόστιμο φαγητό, σερβιρισμένο με αγάπη, χαμόγελο και εγκάρδια φιλοξενία.

Α ναι, και το αγαπημένο μου πιάτο είναι τα σουγάνια!».

 

 

· Τα σουγάνια της Μίνας, που αρέσουν στη Σόφη

Φίνα κρεμμύδια γεμιστά με ρύζι και κιμά. Αυτό είναι τα σουγάνια – και η διευκρίνιση αφορά τους μη Λέσβιους, καθότι οι ντόπιοι τα έχουν δοκιμάσει πολλάκις με το ουζέλι τους. Πρόκειται για ένα παραδοσιακό, εκλεπτυσμένο φαγητό, που παίρνει το όνομά του από την τούρκικη λέξη sogan, που σημαίνει κρεμμύδια και είναι μια ακόμα από τις αμέτρητες παραλλαγές γεμιστών λαχανικών που έχει η Ελλάδα. Η συνταγή είναι της Μίνας Αδαλή, η οποία είχε την καλοσύνη να μας μαγειρέψει

σουγάνια για τις ανάγκες του βιβλίου «Melting pot» που πρόκειται να κυκλοφορήσει μέσα στο 2021.

 

350 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος

2/3 φλ. ρύζι Καρολίνα

6 κρεμμύδια ξανθά, ωοειδή

½ φλ. κρασί λευκό

½ φλ. ελαιόλαδο

½ φλ. μαϊντανός ψιλοκομμένος

1 κουτ. γλυκού κύμινο σκόνη

Αλάτι

Πιπέρι

 

Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια και τα χαράζουμε κατά μήκος μέχρι να φτάσει το μαχαίρι ακριβώς στη μέση. Τα βάζουμε σε κατσαρόλα με βραστό αλατισμένο νερό και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν για 15-20 λεπτά και να μαλακώσουν ελαφρά.

Τα σουρώνουμε και τα περιχύνουμε με κρύο νερό. Ξεχωρίζουμε τα μεγάλα φύλλα, τα ακουμπάμε σε χαρτί κουζίνας και ψιλοκόβουμε τα κεντρικά, μικρά φύλλα.

Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια για 2 λεπτά. Προσθέτουμε τον κιμά κι ανακατεύουμε μέχρι να ασπρίσει. Προσθέτουμε τον μαϊντανό, το κύμινο και το ρύζι, και ανακατεύουμε για άλλα 2 λεπτά. Σβήνουμε με το κρασί και αλατοπιπερώνουμε.

Γεμίζουμε τα φύλλα των κρεμμυδιών με 1-2 κουταλιές από το μίγμα και τα τοποθετούμε σε φαρδιά κατσαρόλα που να τα χωράει όλα σε μια ή σε δύο στρώσεις αρκεί να είναι τοποθετημένα το ένα δίπλα στο άλλο έτσι ώστε να μη μένουν κενά ανάμεσά τους. Τα σκεπάζουμε με ένα πιάτο για να τα συγκρατεί και να μην διαλυθούν καθώς βράζουν. Ρίχνουμε στην κατσαρόλα ζεστό νερό μέχρι να καλυφθούν.

Τα αφήνουμε να σιγοβράσουν σε μέτρια φωτιά για περίπου μισή ώρα. Τα σερβίρουμε σε πιατέλα, σουρώνουμε τη σάλτσα τους, αν είναι πολύ υδαρής την βράζουμε για λίγο να συμπυκνωθεί και περιχύνουμε τα σουγάνια.