Search

Γιάννης Μπουρνούς: Στην πρώτη γραμμή για τη μεγάλη πολιτική αλλαγή

Στην Πλατεία Σαπφούς της Μυτιλήνης πραγματοποιήθηκε χθες  η κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. Στη συγκέντρωση μίλησε ο ευρωβουλευτής του κόμματος Κώστας Αρβανίτης και οι υποψήφιοι βουλευτές Νομού Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Μετά το τέλος των ομιλιών ακολούθησε συναυλία με τον Μάνο Σιμιτσή και την ορχήστρα του. Ο Γιάννης Μπουρνούς είπε στον χαιρετισμό του:

Πριν τέσσερα χρόνια οι συμπολίτες του τόπου που γεννήθηκα και μεγάλωσα με εμπιστεύτηκαν με την ψήφο τους, αναθέτοντάς μου την τιμητική ευθύνη να τους εκπροσωπήσω στη Βουλή, ως Βουλευτής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Στη Βουλή είχα επίσης την τιμή ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας,  παρότι ήμουν νέος κοινοβουλευτικός, να μου εμπιστευτεί στον πρώτο χρόνο της θητείας μου τον Τομέα Αθλητισμού και από το 2020 και μετά τον Τομέα Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, σαν Αναπληρωτής Τομεάρχης Εξωτερικών.

 

Ξεκινώ λοιπόν με τον αναγκαίο δημόσιο απολογισμό, που – κατά τη γνώμη μου – όλοι οι αιρετοί οφείλουν να κάνουν. Την αναγκαία λογοδοσία στους πολίτες. Σε αυτές τις 1388 ημέρες κοινοβουλευτικής θητείας, καταθέσαμε με δική μας πρωτοβουλία ή συνυπογράψαμε, 1355 κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις όλων των κατηγοριών. Περίπου μια κοινοβουλευτική παρέμβαση κάθε μέρα!

 

Από τις 1355 παρεμβάσεις μας, ξεχωρίζουμε 169, που καταθέσαμε με δική μας πρωτοβουλία, για ζητήματα αποκλειστικά τοπικού ενδιαφέροντος της Λέσβου, της Λήμνου, του Αγίου Ευστρατίου και των νησιών της περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.

 

Ενδεικτικό της αδιαφορίας, αλλά και της εχθρικής στάσης της κυβέρνησης της ΝΔ προς το Νομό μας και τα νησιά του Βορείου Αιγαίου γενικότερα, αποτελεί και το γεγονός ότι οι Υπουργοί, στην συντριπτική τους πλειοψηφία, δεν ανταποκρίθηκαν ούτε στο ελάχιστο στον κοινοβουλευτικό έλεγχο, απαξιώνοντας τον θεσμικό τους ρόλο και τον κανονισμό της Βουλής και αφήνοντας σχεδόν το 80% των παρεμβάσεων μας, αναπάντητο.

 

Κορυφαία ζητήματα στο Νομό μας είναι η υψηλή ανεργία, ο κίνδυνος του παραγωγικού μαρασμού, η συμπίεση εισοδημάτων από τις ιλιγγιώδεις εκτοξεύσεις τιμών – ιδίως των καυσίμων – η συστηματική παραμέληση της αναπτυξιακής προοπτικής μας από το κυβερνητικό κέντρο.

 

Τα νησιά μας τιμωρούνται με αναπτυξιακή απομόνωση, με γεωγραφικό και κοινωνικό αποκλεισμό από την ηπειρωτική Ελλάδα και τα διοικητικά, οικονομικά, ακόμα και εκπαιδευτικά κέντρα της. Στερούνται ευκαιρίες ανάπτυξης, υφίστανται παραγωγική συρρίκνωση, υποβαθμισμένες κρατικές υπηρεσίες και παροχές, μετανάστευση των νέων τους. Επιστήμονες με καλές σπουδές και επαγγελματικές φιλοδοξίες αποθαρρύνονται να μείνουν στον τόπο τους, να εργαστούν και να προκόψουν.

 

Όλα αυτά δεν είναι καινούρια φαινόμενα. Εντάθηκαν όμως ακόμη περισσότερο την τετραετία που μας πέρασε.

 

Τα νησιά μας χρειάζονται πολλές καινοτόμες επιχειρήσεις και κλάδους αιχμής, που μπορούν να προσελκύσουν κεφάλαια και καταρτισμένους επιστήμονες.

 

Χρειάζονται δημόσιες υποδομές που να είναι ισοδύναμες με της ηπειρωτικής Ελλάδας. Πανεπιστήμια, Κέντρα Υγείας και Νοσοκομεία, αεροπορικές και ακτοπλοϊκές συνδέσεις, ψηφιοποιημένες δημόσιες υπηρεσίες που να μπορούν να σταθούν μόνες τους, χρειάζονται μια πολιτική που εξισώνει ευκαιρίες και δικαιώματα, που συγκεντρώνει και μοιράζει πόρους στο σύνολο της κοινωνίας.

Αντί για μια τέτοια πολιτική, ζήσαμε στα χρόνια του Κυριάκου Μητσοτάκη, την παραγωγική καθήλωση των νησιών μας. Μια μίζερη και αδιάφορη αντιμετώπιση της αγροτικής παραγωγής, ιδίως της ελαιοκαλλιέργειας, που αρχίζει να επηρεάζεται πλέον και από την κλιματική αλλαγή, με τις ζημιές από ακραία καιρικά φαινόμενα να πληθαίνουν. Τις επιχειρήσεις στον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα, στο εμπόριο, παντού, να συνθλίβονται από την εκτόξευση των τιμών πρώτων υλών και καυσίμων.

 

Ζήσαμε μια νέα φάση παραμέλησης και εγκατάλειψης υποδομών, όταν  έργα που θα βελτίωναν τις προοπτικές του νησιού μας και την καθημερινότητα των κατοίκων και είχαν προχωρήσει επί ΣΥΡΙΖΑ, ξαναβάλτωσαν από αδιαφορία ή σκοπιμότητα για να εξυπηρετηθούν συμφέροντα.

 

Τέσσερα χρόνια τώρα δεν έγινε το παραμικρό για τα κρισιμότατα έργα της Νότιας Παράκαμψης Μυτιλήνης – που προχώρησε νομοθετικά η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ – και του δεύτερου τμήματος Δικτύων Βιολογικού Καθαρισμού των Νότιων Προαστίων της πόλης μας. Όσο για το πρώτο τμήμα, που χρηματοδότησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με πέντε εκατομμύρια ευρώ, παραμένει ανεκτέλεστο.

 

Θα αναφερθώ τώρα σε ένα θέμα που πληγώνει όλους του Μυτιληνιούς: Για το κολυμβητήριο στα Θέρμα, να σημειώσω, ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, μετά από απαίτηση του αείμνηστου Δημάρχου Λέσβου, Σπύρου Γαληνού και της Δημοτικής του Αρχής, το χρηματοδότησε με πέντε εκατομμύρια ευρώ. Με την καθυστέρηση πληρωμών από τον κύριο Αυγενάκη και την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού,  κατάφεραν – σε συνενοχή με την ανεκδιήγητη Δημοτική Αρχή Κύτελη – να βαλτώσουν το έργο. Η επαναδημοπράτησή του θα υπερδιπλασιάσει το κόστος και τον χρόνο κατασκευής του.

Οι δομές υγείας, όπως παντού αλλού, επιβιώνουν με χίλιες ελλείψεις προσωπικού και υποδομών, με την αυτοθυσία του προσωπικού τους. Σε κάθε επίσκεψή μας σε Κέντρο Υγείας, είναι αποκαρδιωτικό να βλέπεις το προσωπικό εξουθενώμενο να λέει ότι έχει αφεθεί στην τύχη του, να προσπαθεί μόνο του να σώζει ζωές. Σ’ ένα νησί όπως πχ η Λήμνος, δεν μπορείς να βάλεις τον άρρωστο σε ένα ΙΧ και να τον πας στο νοσοκομείο ενός αστικού κέντρου μια-δυο ώρες μακριά. Δεκάδες αεροδιακομιδές γίνονται για σχετικά εύκολα περιστατικά προς Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Καβάλα κ.α.

 

Η απερχόμενη κυβέρνηση Μητσοτάκη βρήκε 9,5 δισεκατομμύρια για απευθείας αναθέσεις και πολλά άλλα για τάισμα μηντιακών και επιχειρηματικών φίλων της, αλλά δεν βρήκε ένα τρόπο να χρηματοδοτήσει και να κινητροδοτήσει την αποτελεσματική στελέχωση των νησιωτικών δομών υγείας.

 

Για την καθιέρωση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (και όχι των βάσεων εισαγωγής που πάντα υπήρχαν) τα γνωρίζετε: Αποδείχτηκε ένα ολέθριο καψώνι για τη νεολαία μας, αλλά και ένα τεράστιο πισωγύρισμα για τα περιφερειακά πανεπιστήμια. Ιδίως του Πανεπιστημίου Αιγαίου, που μετράει τεράστιο αριθμό κενών θέσεων. Ακριβώς για να μεθοδευτεί το κλείσιμο πανεπιστημιακών τμημάτων περιφερειακών πανεπιστημίων και η εξασφάλιση πελατείας για τα κολλέγια των Αθηνών. Θα το περιγράψω με μια φράση: Για την κυβέρνηση της ΝΔ και την κ. Κεραμέως, ένας 18χρονος θεωρείται ακατάλληλος για σπουδές, αν συγκεντρώσει 8000 μόρια στις Πανελλήνιες, αλλά απολύτως κατάλληλος για σπουδές σε ιδιωτικά κολλέγια, αν οι γονείς του διαθέτουν 8000 ευρώ για τα ετήσια δίδακτρα!

 

Επί ΣΥΡΙΖΑ φτιάξαμε ένα εργαλείο περιφερειακής δικαιοσύνης και αποκατάστασης ισότητας ευκαιριών ανάμεσα στην ηπειρωτική και τη νησιωτική Ελλάδα. Πρόκειται για το Μεταφορικό Ισοδύναμο, εργαλείο που συστηματικά απαξιώνεται με σκόπιμες καθυστερήσεις στις πληρωμές του, που έφτασαν μέχρι και τον ένα χρόνο σε πολίτες και σε επιχειρήσεις.

 

Δεν φτάνει όμως ακόμα και η επαναφορά του Μεταφορικού Ισοδύναμου στην κανονικότητα. Χρειάζεται να συμπληρωθεί με άλλα ισοδύναμα, όπως το υγειονομικό, να αναπληρώνεται δηλαδή το επιπλέον κόστος για τους νησιώτες από την έλλειψη κατάλληλων δημόσιων δομών υγείας, ιδίως σε απομονωμένα νησιά.

 

Χρειάζεται επέκτασή του στα καύσιμα και για τα μεγάλα νησιά, προφανώς σε συνδυασμό με κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και την εκ νέου μείωση του ΦΠΑ στα νησιά, όπως η Λήμνος, που η απερχόμενη κυβέρνηση μπορούσε εδώ και μήνες να κάνει, βάσει ευρωπαϊκής οδηγίας, αλλά αρνήθηκε να κάνει, για να εξασφαλίζει υπερέσοδα για να τα σκορπάει στα 2 δυιλιστήρια, τις 4 εταιρίες παραγωγής ρεύματος και τις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ.

 

Πολλές ήταν οι κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις μας για όλους τους κλάδους της οικονομίας του Νομού μας:

 

Για τα προβλήματα των κτηνοτρόφων, το κόστος των ζωοτροφών, για την ενίσχυση των επαγγελματιών και παράκτιων αλιέων του Νομού μας και της Περιφέρειάς μας.

 

Κατ’ επανάληψη μιλήσαμε για τα θέματα των ελαιοπαραγωγών και τη σταθερή συρρίκνωση του εισοδήματός τους, που, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, κινδυνεύει να πάρει μόνιμο χαρακτήρα. Κερδίσαμε μάλιστα μετά από δική μας ερώτηση, την αποζημίωση των ελαιοκαλλιεργητών του νησιού μας για καταστροφές που υπέστησαν το 2020-2021.

 

Απαιτήσαμε να ενταχθούν άμεσα στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-20 Εγκατάσταση Νέων Γεωργών και οι 157 επιλαχόντες νέοι αγρότες του Βορείου Αιγαίου, αίτημα που απορρίφθηκε από την κυβέρνηση.

 

Καταγγείλαμε τον αποκλεισμό των μικρών επιχειρήσεων από τα προγράμματα ενίσχυσης λόγω Covid-19. Με ερωτήσεις μας ζητήσαμε τη χρηματοδότηση όλων των θετικά αξιολογημένων επιχειρήσεων του προγράμματος LEADER αλλά και των εγκεκριμένων Σχεδίων Βελτίωσης.

 

Στο κέντρο του ενδιαφέροντός μας είναι η αντιμετώπιση της δημογραφικής κρίσης και της ερήμωσης των κοινοτήτων του νησιού μας. Οι λέξεις κλειδιά γι αυτό το θέμα είναι τρεις: Δουλειές, υγεία και παιδεία, για να νιώθουν οι νέοι και οι μεγαλύτεροι άνθρωποι ασφαλείς μένοντας στον τόπο τους.

 

Ένα μικρό παράδειγμα με συμβολική και ουσιαστική αξία: Με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, δεσμευόμαστε να προωθήσουμε την πρόταση που καταθέσαμε στη Βουλή για ίδρυση Επαγγελματικής Σχολής Αλιείας στην Καλλονή, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, που θα κρατήσει νέο κόσμο στο νησί και ταυτόχρονα θα βοηθήσει στον εκσυγχρονισμό αυτού του παραδοσιακού, παραγωγικού επαγγέλματος.

 

Σταθήκαμε στο πλάι της εστίασης και του εμπορικού κόσμου, σε συνεχή επαφή και συνεργασία με τους αντίστοιχους τοπικούς φορείς. Με αφορμή την παρουσία απόψε εδώ του Προέδρου του Συλλόγου Εστίασης «Ασπίδα», Νίκου Γιαννάκα, επιτρέψτε μου να τον ευχαριστήσω για την στενή συνεργασία που είχαμε αυτή την τετραετία, αλλά και για το γεγονός ότι ο Σύλλογός του πρωταγωνίστησε στην ανάδειξη προβλημάτων και τη διεκδίκηση λύσεων, σε αντίθεση με άλλους τοπικούς φορείς, των οποίων οι επικεφαλής έβαλαν δυστυχώς την κομματική τους ταυτότητα πάνω από τα προβλήματα του τόπου, σιωπώντας.

 

Πρόσφατα, φέραμε στη Βουλή το τεράστιο πρόβλημα που προέκυψε για χιλιάδες επιχειρήσεις, όταν αποκαλύφθηκε ότι η κυβέρνηση δεν είχε καλύψει, όπως υποχρεούνταν διά νόμου, τις ασφαλιστικές εισφορές χιλιάδων υπαλλήλων που είχαν τεθεί σε αναστολή κατά την πανδημία, με αποτέλεσμα μέχρι αυτή τη στιγμή που μιλάμε, χιλιάδες επιχειρήσεις να βρίσκονται αντιμέτωπες με χρέη δεκάδων χιλιάδων ευρώ και με δεσμευμένους λογαριασμούς. Αυτή ήταν η «κυβέρνηση των Αρίστων», που δήθεν θα λειτουργούσε αποτελεσματικά το κράτος.

 

Πολλές ήταν οι παρεμβάσεις μας, κυρίως κοινοβουλευτικές αναφορές, για τις ελλείψεις και τις παρατάσεις του προγράμματος ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ.

 

Δώσαμε έμφαση στα ζητήματα της τουριστικής ανάπτυξης και της ανάπτυξης των υποδομών που απαιτούνται. Για τα τουριστικά λεωφορεία, την ολοκλήρωση και λειτουργία της Πύλης Εισόδου Σένγκεν στο Πλωμάρι, το πρόγραμμα χορήγησης προσωρινής βίζας, που απώλεσε η κυβέρνηση της ΝΔ.

 

Το 2021 και το 2022 πιέσαμε για την επανέναρξη της ακτοπλοϊκής σύνδεσης με την Τουρκία, που την ευεργετική και καθοριστική σημασία της για την τοπική οικονομία, την είδαμε πρόσφατα με χιλιάδες Τούρκους να επισκέπτονται το νησί μας στις διακοπές του μπαϊραμιού, αλλά καταγγείλαμε επανειλημμένα και την απαράδεκτη κατάσταση στις ακτοπλοϊκές συνδέσεις, ιδίως της Λήμνου με την πρωτεύουσα. Για να μην θυμηθούμε την προ ημερών απόπειρα να δρομολογηθεί ένα πλοίο…συνομήλικό μου στην γραμμή Πειραιά-Χίο-Μυτιλήνη, που κάνει το δρομολόγιο σε περισσότερες ώρες απ’ όσες το κάναμε, όταν ήμασταν φοιτητές!

 

Και είναι ανεξήγητη η απροθυμία του Υπουργείου Εξωτερικών μετά την πανδημία να διεκδικήσει από την ΕΕ την επανέναρξη της ταχείας έκδοσης βίζας στις Πύλες Σένγκεν μας για τους τουρίστες από την Τουρκία που θέλουν να επισκεφτούν νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, θέμα για το οποίο έχουμε ασκήσει κοινοβουλευτική πίεση. Δέσμευσή μας, ότι με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα διεκδικήσουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση την επανέναρξη του προγράμματος για το 2024.

 

Χρειάζεται, όμως, να μπουν βάσεις για ανάπτυξη της οικονομίας του τόπου μας και σε άλλες κατευθύνσεις. Με καινοτόμα εγχειρήματα τοπικού branding, με αξιοποίηση των θησαυρών της πρωτογενούς παραγωγής μας, με σύνδεση των τοπικών παραγωγών με τα ξενοδοχεία. Nα αναπτυχθεί παράλληλα η τουριστική ανάπτυξη με τον αγροδιατροφικό κλάδο του νησιού, παρουσιάζοντας την ελιά, τα ΠΟΠ προιόντα και τη Λεσβιακή γαστρονομία ως κομμάτι του πολιτισμού και της ιστορίας του τόπου μας. Να ανθήσει και να συμβαδίσει ο γαστρονομικός τουρισμός με την εξειδίκευση και τον προσανατολισμό της πρωτογενούς παραγωγής μας στην ποιοτική και υψηλού επιπέδου αγορά ειδών διατροφής.

 

Να προχωρήσουμε με τοπικούς πυρήνες συνεργασίας μικρότερων και μεγαλύτερων επιχειρήσεων. Με αναβάθμιση και ενίσχυση προγραμμάτων που καθιέρωσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, το Equifund και το «Ερευνώ – Δημιουργώ – Καινοτομώ» για την προώθηση της καινοτόμου επιχειρηματικότητας και τη σύνδεση της έρευνας με την παραγωγή. Αλλά και την ενίσχυση της ρευστότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ες μια επχοή που το 90% των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρηματιών δεν τολμά να περάσει έξω από τράπεζα.

 

Τα κεφάλαια υπάρχουν, στο Ταμείο Ανάπτυξης, αλλά ο Μητσοτάκης τα προορίζει αποκλειστικά για 10-15 μεγάλους ομίλους. Από μας θα γίνει αλλαγή σχεδιασμού με εργαλείο την ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα.

 

Χρειαζόμαστε την προώθηση της ενεργειακής αυτονομίας, με δανειοδότηση μικρών έργων ιδιοπαραγωγής ενέργειας για νοικοκυριά, συνεταιρισμούς, δήμους, που θα μπορούν μάλιστα να καλύπτουν και τις ενεργειακές ανάγκες των ευάλωτων δημοτών τους. Αλλά και για μικρες επιχειρήσεις ή αγρότες, μαζί με ένα πρόγραμμα «Εξοικονομώ για επιχειρήσεις» δηλαδή. Και την επιτάχυνση των ενεργειακών αναβαθμίσεων, που δημιουργεί πολλές θέσεις εργασίας.

Χρειαζόμαστε ένα κύμα ψηφιοποίησης, αληθινής ψηφιοποίησης, όχι ψηφιοποίησης της γραφειοκρατίας όπως κάνει ο Πιερρακάκης – χώρια η εύνοια του σε συγκεκριμένες εταιρίες. Ψηφιοποίηση του δημοσίου με πραγματική διαλειτουργικότητα των υπουργείων, απλοποίηση διαδικασιών, προστασία των δικαιωμάτων του πολίτη και κατοχύρωση του δικαιώματος πρόσβασης στα δημόσια έγγραφα.

 

Ψηφιοποίηση που θα οδηγεί σε προστιθέμενη αξία, σε εγχώρια ανάπτυξη έρευνας στις τεχνολογίες της πληροφορικής και των τηλεπικοινωνιών, που θα επιταχύνει τον ψηφιακό μετασχηματισμό κράτους και οικονομίας, με έμφαση στις υποδομές. Ώστε να υπηρετείται η πλειοψηφία των πολιτών και των επιχειρήσεων, ιδίως των νησιωτικών.

Όλες οι εταιρίες, όλων των κλάδων και των περιφερειών της χώρας, χωρίς αποκλεισμούς, πρέπει να κάνουν το ψηφιακό άλμα και να το κάνουν με πρωταγωνιστές τοπικές επιχειρήσεις του κλάδου πληροφορικής, που επίσης μπορούν να συμπεριληφθούν στα ευρωπαϊκά εργαλεία ψηφιακής μετάβασης του Ταμείου Ανάκαμψης. Αντί να μονοπωληθεί η ψηφιακή μετάβαση πάλι από τους γνωστούς μεγάλους ομίλους.

 

Κι εδώ μπορεί να γίνει και προώθηση των τεχνολογιών τηλεϊατρικής πρωτοβάθμιας υγείας για τους κατοίκους ακριτικών περιοχών, παράλληλα με τη στελέχωση των δημόσιων δομών υγείας, που έχουμε υποσχεθεί.

 

Οι νησιώτες μας βέβαια δεν τιμωρούνται μόνο με την αναπτυξιακή απομόνωση. Αλλά και επειδή βρίσκονται δίπλα στην Τουρκία και η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη τους έχει αναθέσει, χωρίς να τους ρωτήσει, τον ρόλο του δεσμοφύλακα για τα προσφυγικά ρεύματα, για λογαριασμό όλης της Ευρωπαϊκής  Ένωσης. Αντί να διεκδικούν, όπως θα πράξουμε εμείς, να συμπεριληφθεί στο νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου της ΕΕ – που θα καταληχθεί μέσα στο 2024 – η υποχρεωτική, αναλογική μετεγκατάσταση αιτούντων άσυλο από τις χώρες εισόδου προς όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ, η κυβέρνηση Μητσοτάκη αποφάσισε με το έτσι θέλω – αφού πρώτα απέτυχε να το κάνει στην Καράβα, παρότι έστειλε 14 διμοιρίες ΜΑΤ να μας δείρουν –  να χτίσει μια φαραωνική νέα δομή στη Βάστρια, μια δομή μόνιμου εγκλεισμού αιτούντων άσυλο, δίπλα στον δασικό πνεύμονα του νησιού, που ο σκανδαλώδης προϋπολογισμός της έφτασε τα 87,5 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία έπρεπε να πάρει ο «εθνικός εργολάβος» του κ. Μητσοτάκη, η εταιρία του πεθερού του Υπουργού Γεραπετρίτη.

 

Φίλες και φίλοι,

 

Από τον Ιούλιο του 2019 μέχρι σήμερα, καταγράφω 55 ομιλίες στην Ολομέλεια της Βουλής, δεκάδες ομιλίες στις δύο κοινοβουλευτικές επιτροπές που συμμετείχα, τη Διαρκή Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας και την Ειδική Διαρκή Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, καθώς και τη συμμετοχή μου, το 2021-2022, στην τετραμελή αντιπροσωπεία της Βουλής που εκπροσώπησε την Ελλάδα στη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης, μαζί με την αείμνηστη Μαριέτα Γιαννάκου και τον Δημήτρη Καιρίδη από τη ΝΔ, και τον πρώην Πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου, από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Τέλος, στα σχεδόν τέσσερα αυτά χρόνια, υπήρξα εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σε δύο νομοσχέδια και σε μια Διεθνή Σύμβαση.

 

Θα κλείσω, όπως ξεκίνησα: Το 2019 οι συμπολίτες μας με εμπιστεύτηκαν με την ψήφο τους. Αυτά τα τέσσερα χρόνια έβαλα όλες μου τις δυνάμεις, μαζί με τους συναγωνιστές μου από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ της Λέσβου και της Λήμνου, για να βρισκόμαστε σε διαρκή επαφή με τους κατοίκους και τους φορείς των νησιών μας, να καταγράφουμε τα προβλήματα και τις ανησυχίες τους, να συμμετέχουμε στους κοινωνικούς αγώνες και να πιέζουμε διαρκώς την κυβέρνηση για άμεσες λύσεις.

 

Σήμερα, ζητώ ξανά την ψήφο των συμπολιτών μου από τη Λέσβο, τη Λήμνο και τον Άη Στράτη. Τους ζητώ και σας ζητώ να ανανεώσουμε στις 21 Μαϊου αυτή τη σχέση εμπιστοσύνης και να αγωνιστούμε από κοινού για την πολυπόθητη πολιτική αλλαγή που έχει ανάγκη η πατρίδα μας.

 

Για να φύγει η καταστροφική κυβέρνηση Μητσοτάκη, για να δοθεί διέξοδος στα προβλήματα της κοινωνικής πλειοψηφίας, από μια προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας με Πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα. Και για να έχουν τα νησιά μας ισχυρή φωνή στη νέα Βουλή και τη νέα, δημοκρατική κυβέρνηση της χώρας. Τώρα είναι η ώρα που μιλάει ο λαός.