Search

Γέφυρες Τέχνης στον Καρά Τεπέ: Για έναν κόσμο χωρίς προκαταλήψεις

Τη Δευτέρα 13 Μαΐου 2019, οι «Γέφυρες Τέχνης» υποδέχθηκαν στο κατάμεστο αμφιθέατρο του Κέντρου Φιλοξενίας Προσφύγων και Μεταναστών Μαυροβούνι «Καρά Τεπέ» του Δήμου Λέσβου, εκπαιδευτικούς και μαθητές από 5 διαφορετικές χώρες, στα πλαίσια του προγράμματος Erasmus+, που υλοποιεί το 1ο ΕΠΑΛ Γέρας.

Η μοναδική βραδιά ξεκίνησε με το καλωσόρισμα του Σταύρου Μυρογιάννη, Διευθυντή του Κέντρου Φιλοξενίας. Βαθιά συγκινημένος, αναφέρθηκε στη συνταγή επιτυχίας, με συστατικά την υπευθυνότητα όλων των εμπλεκομένων, τον σεβασμό του «άλλου» και την αγάπη. «Το Καρά Τεπέ-Μαυροβούνι δεν είναι camp, είναι χωριό, όπου κυριαρχεί το πνεύμα της αγάπης».

Οι μαθητές της Δημιουργικής Πλατφόρμας & Μουσικοεκπαιδευτικού προγράμματος ART Bridges από το Αφγανιστάν και το Ιράκ με τη συνοδεία των γονιών τους, καλωσόρισαν στα ελληνικά, αγγλικά, φαρσί και τούρκικα τις αποστολές από τη Γερμανία, Ιταλία, Μάλτα, Ρουμανία και Τουρκία. Για το σκοπό αυτό φιλοτέχνησαν κάρτες, τις οποίες παρέδωσαν στους φιλοξενούμενους του 1ου ΕΠΑΛ Γέρας.

Στη συνέχεια, παρουσίασαν χορογραφία της «Art Bridges με τη μουσική του Μάνου Χατζιδάκι «Κοντέσσα Εστερχάζυ». Φορούσαν στεφάνια από τον μυθικό ελίχρυσο, το χρυσαφί λουλούδι που πρόσφεραν οι αρχαίοι Έλληνες στους αθάνατους θεούς. Ιδιαίτερη εντύπωση έκαναν τα όμορφα καλάθια που κρατούσαν στα χέρια τους, φτιαγμένα από τους μαθητές της εθελοντικής ομάδας που διαμένουν στον καταυλισμό Ελλήνων Ρομά στην περιοχή της Παγανής και της Γέρας. Αξίζει να σημειώσουμε ότι η Σεμπρεβίβα συνδέεται με τον μύθο του Πάρι και της Ωραίας Ελένης, και συμβολίζει την αιώνια αγάπη. Οι μαθητές χάρισαν στο κοινό μια βραδιά γεμάτη δημιουργικότητα, όπου διαφορετικοί πολιτισμοί, γλώσσες και παραδόσεις από τόπους μακρινούς, συνάντησαν τον πλούτο και την ομορφιά της Λέσβου.

Η βραδιά έκλεισε με ερμηνεία παραδοσιακών χορών από μαθητές και δασκάλους του 1ου ΕΠΑΛ Γέρας, που παρέσυραν το ενθουσιώδες κοινό να τους ακολουθήσει, στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα για έναν κόσμο χωρίς προκαταλήψεις.

Τους μαθητές του προγράμματος Erasmus+ για την Διαπολιτισμικότητα συνόδεψαν ο Διευθυντής του ΕΠΑΛ Παναγιώτης Αθηναίος, ο καθηγητής Πληροφορικής Βασίλης Ψωμός και πολυάριθμα μέλη του διδακτικού προσωπικού. Όμορφη έκπληξη, η παρουσία της καθηγήτριας του Κρατικού Πανεπιστημίου του Michigan κ. Σοφίας Κουφοπούλου με τους μαθητές της, που παραβρέθηκαν στην εκδήλωση.

Ήταν μια ακόμη συνέργεια από τις Γέφυρες Τέχνης, όπου ο Πολιτισμός γίνεται εργαλείο για την προσβασιμότητα, τον Διαπολιτισμικό-Διαθρησκειακό Διάλογο και την κοινωνική ένταξη, για μια κοινωνία χωρίς διακρίσεις και προκαταλήψεις.