Search

Έτρεξαν για τους νεκρούς της Μόριας και του Αιγαίου

Πριν από λίγες μέρες, στις αρχές του μήνα τα πτώματα επτά προσφύγων ξεβράστηκαν στην θάλασσα της Μυτιλήνης στην περιοχή Καλαμάρη. Επτά πρόσφυγες από την Αφρική, που οι άνθρωποί τους και οι συγγενείς τους δεν κατάφεραν να αποχαιρετήσουν όπως θα ήθελαν, προστέθηκαν στον μαύρο κατάλογο των χιλιάδων πνιγμένων προσφύγων, των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους προσπαθώντας να ξεφύγουν από τον πόλεμο και τη φτώχεια. Οι εικόνες της φρίκης απασχόλησαν τα ξένα δίκτυα και επηρέασαν την ειδησεογραφία σε όλο τον κόσμο υπενθυμίζοντάς το ασταμάτητο δράμα των προσφύγων που η Ε.Ε και η Κυβέρνηση διαχωρίζει σε πραγματικούς και μη. Τις ίδιες μέρες, ο Σαφτάρ ένας 38χρονος Αφγανός αιτών άσυλο στην χώρα μας θα λάμβανε ένα μήνυμα από μια οικογένεια που αυτή τη στιγμή ζει στη Γερμανία.

“Γνώριζα αυτή την οικογένεια όταν έμενα στη Μόρια, στη Μόρια των 20.000 ατόμων όπου οι συνθήκες ήταν πάρα πολύ δύσκολες” λέει ο Σαφτάρ που έφτασε στη Μυτιλήνη τον Δεκέμβρη του 2019. “Ήταν μια γυναίκα που πήγαινε μάλιστα και στο σχολείο της Μόριας. Όμως πέθανε, έχασε τη ζωή της εκεί στη Μόρια όπως και άλλοι δεκάδες. Δεν γνωρίζω πως πέθανε όπως επειδή ήξερα την οικογένεια η πεθερά της μου τηλεφώνησε και μου ζήτησε να επισκεφθώ τον τάφο της, εδώ στο νεκροταφείο εδώ γιατί οι ίδιοι δεν μπορούν να έρθουν να την τιμήσουν. Τότε μου ήρθε η ιδέα, μαζί με άλλους φίλους μου μου τρέχουμε μαζί από τότε που είμαστε εδώ στη Μυτιλήνη, να κάνουμε έναν μικρό αγώνα προς τιμήν όλων των νεκρών. Πρόσφατα μάθαμε για άλλους επτά που έχασαν τη ζωή τους”.

Ο Σαφτάρ που προσφέρει βοήθεια σε άλλους πρόσφυγες μέσω διαφορων ΜΚΟ, οργάνωσε αυτόν τον συμβολικό μίνι “μαραθώνιο” από τη Μόρια ως ττο νεκροταφείο του Κάτω Τρίτος “Στην πατρίδα μου έτρεχα και έκανα κι άλλα αθλήματα. Η απόσταση που καλύψαμε ήταν περίπου 15 χιλιόμετρα. Το κάναμε για όλους τους πρόσφυγες που έχασαν τη ζωή τους ανεξαιρέτως εθνικότητας”.

Η εικόνα που αντίκρυσαν στο νεκροταφείο ήταν απογοητευτική. Σπασμένες ταφόπλακες, στήλες που γράφουν μόνο μια ημερομηνία, άλλες που γράφουν απλά “Σύρος”, ή “Αφγανός”. “Ναι η εικόνα ήταν τραγική. Οι σκέψεις που κάναμε όλοι ήταν να σταματήσει αυτό το πράγμα. Θέλουμε να δώσουμε ένα μήνυμα στην Ευρώπη ώστε να σταματήσει αυτό. Να σταματήσουν να πεθαίνουν άνθρωποι.