Search

Εργαζόμενοι σε ΜΚΟ ενάντια στις εξώσεις προσφύγων από Δομές και Camps

Περίπου ένα μήνα πριν, έγινε γνωστή η αιφνιδιαστική απόφαση του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής για το σταδιακό τερματισμό της φιλοξενίας και της οικονομικής υποστήριξης προσφύγων που έχουν λάβει θετική απάντηση στο αίτημα ασύλου, ξεκινώντας από όσες και όσους αναγνωρίστηκαν ως πρόσφυγες πριν την 31η Ιουλίου του 2017. Παρόμοιες αποφάσεις είχαν ανακοινωθεί στο παρελθόν και αποδείχτηκε ότι ήταν αδύνατο να εφαρμοστούν. Αυτή τη φορά, όμως, το Υπουργείο και οι εταίροι του φαίνονται αποφασισμένοι να εξωθήσουν εκατοντάδες πρόσφυγες σε αστεγία και ανέχεια, αναγκάζοντάς τους να εγκαταλείψουν τα διαμερίσματα ή τα camps στα οποία διαμένουν έως τις 31/3/2019.

Από το 2015, με το ξεκίνημα αυτού που αργότερα ονομάστηκε «προσφυγική κρίση», ήταν εμφανής η επιλογή του κράτους να αναθέσει την ευθύνη κάλυψης των αναγκών των προσφυγικών πληθυσμών σε υγεία, στέγαση, εκπαίδευση, νομική υποστήριξη, μετακινήσεις, διερμηνεία κλπ. στις ΜΚΟ. Το «προσφυγικό» παρουσιάζεται σαν μία προσωρινή κατάσταση, οι υπηρεσίες παρέχονται με –διαρκώς μετακυλιόμενη– ημερομηνία λήξης και οι πρόσφυγες εγκλωβίζονται σε ένα καθεστώς επισφάλειας και αβεβαιότητας με τρίμηνες παρατάσεις φιλοξενίας. Με τις ευχές του κράτους, οι ΜΚΟ διαχειρίζονται υπέρογκες χρηματοδοτήσεις, ενώ οι εργοδοσίες τους επενδύουν στην υπερεκμετάλλευση των εργαζομένων παραβιάζοντας κάθε εργατική νομοθεσία.
Την ώρα που το κράτος, όπως συνηθίζει, παράγει αποκλεισμούς και περιθωριοποιήσεις, καταστέλοντας κάθε μορφή χειραφέτησης, διεκδίκησης και οργανωμένης αλληλεγγύης, το Υπουργείο στηρίζει την απόφασή του σε δύο άξονες:

• Αρχικά, υποστηρίζεται ότι η κατοχύρωση προσφυγικής ιδιότητας συνεπάγεται αυτόματα και τη δυνατότητα κοινωνικής ένταξης, ανεύρεσης εργασίας και στέγης. Το κράτος γνωρίζει πολύ καλά πως οι υπό έξωση πρόσφυγες -κατά τον ίδιο τρόπο που φιλοξενούνταν έκτακτα και προσωρινά- δεν απέκτησαν ποτέ πρόσβαση σε προγράμματα ένταξης (πχ. μαθήματα ελληνικής γλώσσας ή συμβουλευτική στην ανεύρεση εργασίας) καθώς αυτά απλούστατα δεν υπήρχαν.
• Αφ’ ετέρου, κάνει ξανά την εμφάνισή της η πρόφαση για «αποσυμφόρηση» των Κέντρων Υποδοχής και Ταυτοποίησης στα σημεία εισόδου. Η ελληνική Κυβέρνηση, λοιπόν, τρία χρόνια μετά την υπογραφή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, που μετατρέπει τα νησιά του Αιγαίου σε «αποθήκες» ανθρώπων, τα κέντρα υποδοχής σε στρατόπεδα συγκέντρωσης και τις ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται εκεί σε ανθρωποφύλακες, δε διστάζει να χρησιμοποιήσει τους –με δικιά της ευθύνη– στοιβαγμένους σε σκηνές αιτούντες άσυλο στη Μόρια για να δικαιολογήσει τη βαναυσότητα την οποία επιβάλλει στις ζωές των προσφύγων στο κέντρο της Αθήνας.
Οι διοικήσεις των ΜΚΟ, παρά τις προσχηματικές τους ενστάσεις, αποδέχονται την απόφαση και συνυπεύθυνα εφαρμόζουν το σχέδιο των εξώσεων, προσαρμόζοντάς το η καθεμία στο δικό της εταιρικό πλάνο. Την ίδια στιγμή απαιτούν από εμάς, τους επισφαλώς εργαζόμενους και εργαζόμενες σε ΜΚΟ, να συμβάλουμε στην περαιτέρω θυματοποίηση των υπό έξωση ατόμων, λογοδοτώντας σχετικά με την ευαλωτότητά τους και συμμετέχοντας στη λογική «ο πιο ευάλωτος κερδίζει».
Ως εργαζόμενοι και εργαζόμενες στις ΜΚΟ, αρνούμαστε να παραμείνουμε απαθείς στην κατάσταση που διαμορφώνεται δίπλα μας, στις σκηνές των στρατοπέδων συγκέντρωσης, στα απομονωμένα camps της ενδοχώρας, στα διαμερίσματα στο κέντρο των πόλεων. Εξάλλου, και η δικιά μας επισφαλής εργασιακή πραγματικότητα καθορίζεται από το ίδιο νεοφιλελεύθερο καθεστώς. Η επισφάλεια στη ζωή των προσφύγων είναι η άλλη όψη της δικής μας εργασιακής αβεβαιότητας και απέναντι σε αυτά προτάσσουμε την αλληλεγγύη και τους κοινούς μας αγώνες. Δεν αποδεχόμαστε την εμπλοκή μας στη χρησιμοποίηση της ευαλωτότητας ως εργαλείο διαχείρισης προσφυγικών ροών και αρνούμαστε να προσφέρουμε την εργασία μας στην κατεύθυνση της εξαθλίωσης και του ελέγχου του προσφυγικού πληθυσμού. Δεν μπορούμε παρά να εναντιωθούμε για μια ακόμα φορά στην εργοδοσία των ΜΚΟ και να σταθούμε αδιαπραγμάτευτα στο πλευρό των προσφύγων και αλληλέγγυοι/αλληλέγγυες στους αγώνες τους για ζωή, ελευθερία, αυτοδιάθεση και αξιοπρέπεια. Προσληφθήκαμε για να συμβάλλουμε στην κάλυψη των αναγκών του προσφυγικού πληθυσμού, όχι για να εξαναγκάζουμε τους πρόσφυγες σε αστεγία και εξαθλίωση.

Ειδικότερα στη Λέσβο, όλοι/ες έχουμε γίνει μάρτυρες των συνθηκών εξαθλίωσης που παράγει το καθεστώς του γεωγραφικού περιορισμού στο νησί για τον προσφυγικό πληθυσμό. Το ελληνικό κράτος και η Ε.Ε. συνειδητά έχουν θέσει το αξίωμα «να τους κάνουμε το βίο αβίωτο» σε κεντρική επιλογή. Η μοναδική έξοδος διαφυγής από την απάνθρωπη συνθήκη της Μόριας περνάει από τον μηχανισμό απονομής και διαχείρισης της «ευαλωτότητας», o οποίος απαιτεί την πλήρη συμμόρφωση του ατόμου στις ανορθολογικές επιταγές του. Έτσι, ο πρόσφυγας περνάει μήνες μέχρι να αναγνωριστεί ως ευάλωτος και όταν συμβεί αυτό επακολουθεί ξανά μεγάλο διάστημα μέχρι να κανονιστεί η μεταφορά του στην ενδοχώρα, σε διαμέρισμα ή καμπ. Ο σχεδιασμός της μεταφοράς δεν λαμβάνει υπόψη την ημερομηνία της συνέντευξης του, με αποτέλεσμα είτε το άτομο να είναι απών και να διακόπτεται το αίτημα ασύλου του, είτε να εξαναγκάζεται να επιστρέψει με δικά του μέσα πίσω στο νησί μόνο για τη συνέντευξη και να εξαναγκάζεται σε διαμονή στο κολαστήριο της Μόριας σε δυνάμει επικίνδυνο περιβάλλον για αυτόν. Η πειθάρχηση στον ανορθολογικό τρόπο διαχείρισης των μεταφορών είναι υποχρεωτική και η ποινή σε όποιον/α δεν το ακολουθήσει είναι το κόψιμο του πενιχρού βοηθήματος που λαμβάνει από την Ύπατη Αρμοστεία! Αν και η αυξημένη ευαλωτότητα συνεπάγεται με μεγαλύτερη πιθανότητα μεταφοράς στην ενδοχώρα, τα πιο ευάλωτα άτομα (ψυχικά πάσχοντες, ΑμεΑ) δεν βρίσκουν στέγαση, καθώς οι δομές διαμερισμάτων και οι ξενώνες δεν έχουν τις απαραίτητες υποδομές και προσωπικό για να τα στηρίξουν. Είναι ξεκάθαρο ότι τυχόν εφαρμογή του Σχεδίου Εστία θα οξύνει τα ήδη εκρηκτικά προβλήματα των προσφύγων και θα κοστίσει σίγουρα ζωές. Οι εξώσεις σύμφωνα με το σχέδιο είναι μια πραγματικότητα και για πρόσφυγες που διαμένουν και στη Μυτιλήνη.

• ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΠΟΥ ΕΞΩΘΕΙ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΣΤΗΝ ΑΣΤΕΓΙΑ
• ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΔΙΟΙΚΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΜΚΟ ΠΟΥ ΕΦΑΡΜΟΖΟΥΝ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ
• ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΣΤΟΧΟΠΟΙΗΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΠΟΥ ΑΡΝΟΥΝΤΑΙ ΝΑ ΕΞΩΘΗΣΟΥΝ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΣΕ ΑΣΤΕΓΙΑ
• ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΟΛΕΣ
• ΑΛΛΗΛΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ. ΣΤΗΡΙΞΗ ΟΣΩΝ ΑΝΤΙΣΤΕΚΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ
• ΚΑΛΟΥΜΕ ΤΟΥΣ/ΤΙΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ/ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΣΕ ΜΚΟ ΣΕ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 16/4
• ΚΑΛΟΎΜΕ ΣΕ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ «ΑΝΟΙΧΤΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΜΚΟ» ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 18.04, ΩΡΑ 18:30 ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΜΠΙΝΕΙΟΥ

Συνέλευση εργαζομένων σε ΜΚΟ στη Λέσβο