Search

Εργαστήριο φυσικής δόμησης από 26 μέχρι και 29 Ιουνίου

Μια πρωτότυπη δραστηριότητα πρόκειται να πραγματοποιηθεί  στο Μανταμάδο της Λέσβου το τετραήμερο 26-29 Ιουνίου, με πρωτοβουλία του cob. grσε συνεργασία με τον κ. Ν. Παρασκευαΐδη ,  που θα έχει σαν θέμα   τη φυσική δόμηση με κατασκευές από cob, τσατμά, γαιόσακους, αχυροπηλό, σοβάδες  με φυσικά επιχρίσματα και άλλα φυσικά υλικά.

Το cob.gr είναι μια ομάδα ανθρώπων που ασχολούνται με τη φυσική δόμηση και τη βιοκλιματική αρχιτεκτονική, δύο πρακτικές που έχουν σαν αποτέλεσμα την εξοικονόμηση πόρων και ενέργειας. Η πρώτη στην φάση της κατασκευής μιας κατοικίας, ενώ η δεύτερη στην διατήρηση σταθερών συνθηκών διαβίωσης μέσα σε αυτήν. Και οι δύο καταλήγουν σε τεράστιο περιβαλλοντολογικό αλλά και οικονομικό όφελος.

 

Στόχος της δραστηριότητας είναι να υπάρχει καθημερινά μια οκτάωρη  ενασχόληση για τους συμμετέχοντες, ενώ παράλληλα θα διδάσκεται και σχετική θεωρία φυσικής δόμησης που θα πλαισιώνει την πρακτική του προγράμματος. Η θεματολογία θα περιλαμβάνει τα εξής: Επιλογή των κατάλληλων υλικών για χτίσιμο, Θεωρία του πηλού, Θεμελίωση, Τοιχοποιία από φυσικά υλικά, Στέγες, Επιχρίσματα, Πατώματα, Φυσικές βαφές και Ενεργειακός σχεδιασμός.

Παράλληλα και αναλόγως με το διαθέσιμο χρόνο αλλά και τον αριθμό των συμμετεχόντων, θα υπάρχουν και αθλητικές δραστηριότητες όπως τοξοβολία, αναρρίχηση, θαλάσσιο καγιάκ και ισορροπία σε τεντωμένο σχοινί.

Η συγκεκριμένη δράση στοχεύει επίσης στην ανάδειξη του φυσικού τρόπου ζωής καθώς και στη συνεργασία και αλληλεγγύη των ανθρώπων μεταξύ τους και θα πραγματοποιηθεί στο  «κτήμα του Νεκτάριου», ιδιοκτησίας του κ. Νεκτάριου Παρασκευαΐδη, δίπλα στη θάλασσα στο Μανταμάδο της Λέσβου. Για το λόγο αυτόν άλλωστε, η διαμονή των ανθρώπων που θα συμμετάσχουν θα γίνει σε σκηνές μέσα στον χώρο του εργαστηρίου, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να απολαύσουν τη φύση από κοντά και να συνειδητοποιήσουν παράλληλα την αξία και τη χρησιμότητα των πρωτογενών φυσικών υλικών. Συγχρόνως η διατροφή θα είναι πλήρως χορτοφαγική ώστε να συνάδει με το πνεύμα του προγράμματος και θα περιλαμβάνει τρία γεύματα την ημέρα, πρωινό, γεύμα και δείπνο.
Το κόστος της συμμετοχής θα είναι50€ ανά άτομο, ποσό που συμπεριλαμβάνει και την διατροφή.

Για να δηλώσετε συμμετοχή μπορείτε να στείλετε email στο pparask802@gmail.com με την ένδειξη “συμμετοχή στο εργαστήριο της Λέσβου” στο οποίο να αναγράφεται το όνομά σας, ένα τηλέφωνο επικοινωνίας καθώς και ο τόπος από τον οποίο θα έρθετε. Για περισσότερες πληροφορίες τηλεφωνήστε στο 6974065695 (Παναγιώτης) ή στο 6978091344 (Νεκτάριος).

 

Γνωριμία με τη φυσική δόμηση

Η φυσική δόμηση είναι ένας αρκετά νέος όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει μια δομική προσέγγιση προσανατολισμένη στη χρήση τοπικών, προσεκτικά επιλεγμένων ή και ανακυκλωμένων υλικών, απλών εργαλείων και τεχνικών.

Σε όλους σχεδόν τους τόπους η φύση μας εξασφαλίζει τα δομικά υλικά που χρειαζόμαστε. Επειδή τα υλικά αυτά χρειάζονται ελάχιστη επεξεργασία ή μεταφορά, τα οικονομικά και περιβαλλοντολογικά κόστη είναι χαμηλά. Μερικά από αυτά τα υλικά είναι ανανεώσιμα (όπως τα δένδρα και το άχυρο) και κάποια άλλα (όπως οι πέτρα και το χώμα) υπάρχουν σε τέτοια αφθονία που είναι πρακτικά ανεξάντλητα. Ένα ακόμα από τα πλεονεκτήματα του να κτίζει κάποιος με τοπικά υλικά είναι ότι το κτίριο βρίσκεται σε πλήρη οπτική αρμονία με το περιβάλλον.

Αντίθετα από τα οικολογικά δομικά υλικά, τα φυσικά εμπεριέχουν καθόλου ή ελάχιστη επεξεργασία. Η χρήση τους δεν συνεισφέρει στην καταστροφή των δασών, την κατασπατάληση των ορυκτών πόρων, την μόλυνση και ούτε εξαρτάται από βιομηχανικά υλικά και βαριά μηχανήματα. Η γη είναι μη τοξική και τελείως ανακυκλώσιμη. Σ’ αυτή την εποχή της περιβαλλοντολογικής υποβάθμισης και της έλλειψης φυσικών πόρων με τις χιλιάδες κρυμμένες τοξίνες στα σπίτια μας δεν είναι λογικό να επιστρέψουμε σε πιο αθώα φθηνά και υγιεινά οικοδομικά υλικά;

Το σπίτι μας άλλωστε είναι προέκταση του εαυτού μας. Αντικατοπτρίζει τα συναισθήματά μας για το περιβάλλον και ταυτόχρονα τα διαμορφώνει. Όπως λοιπόν το κέλυφος ενός όστρακου είναι και μέρος του, έτσι και το σπίτι μας είναι μέρος του εαυτού μας και πρέπει να ταιριάζει με τις ανάγκες μας ώστε να παρέχει ασφάλεια και άνεση.

Δεν είναι όμως όλα τα σπίτια σύμφωνα με τις παραπάνω προδιαγραφές, ενώ σε πολλές περιπτώσεις επιδρούν αρνητικά στην υγεία μας. Το τι καθιστά ένα σπίτι όμως υγιεινό ή όχι είναι αρκετά πολύπλοκο σαν ερώτημα. Το καλύτερο βαρόμετρο για να πάρουμε μια τέτοια απόφαση, είναι το πώς αισθανόμαστε όταν περνούμε κάποιο χρόνο εκεί. Η ποιότητα του αέρα, ο θόρυβος, το φως, οι κραδασμοί και πολλοί άλλοι παράγοντες μπορούν να διαμορφώσουν τη σχέση μας με το σπίτι μας και να μας επηρεάσουν με καταλυτικό τρόπο.

Γι’ αυτό το να ζει κάποιος σε ένα φυσικό σπίτι είναι ζωτικής σημασίας για τη σωματική και πνευματική του υγεία.