Search

Επιστράτευση drones… στον πόλεμο εναντίον του δάκου

Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας της Περιφερειακής Ενότητας Λέσβου πραγματοποιεί συνάντηση- ενημέρωση με θέμα την «Πιλοτική αντιμετώπιση του Δάκου της Ελιάς σε ορεινούς ελαιώνες της Λέσβου, με τη χρήση Συστημάτων μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (Drones)

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 14 Μαΐου στις 10:00 το πρωί, στo ισόγειο του Επιμελητηρίου Λέσβου.

Είναι γεγονός, πως η ψηφιακή τεχνολογία δεν έχει βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό -ως τώρα – τον αγροτικό κλάδο, αν και οι δυνατότητες που προσφέρει είναι απεριόριστες όταν εφαρμοστούν με το σωστό τρόπο.

Σε αντίθεση με μας, οι Ισπανοί πρωτοστατούν στην ανάπτυξη ενός προγνωστικού μοντέλου για τον έλεγχο των παρασίτων στα ελαιόδεντρα, μέσω ενός πολύ φιλόδοξου project που το ξεκίνησαν πέρυσι, αλλά αυτή τη σεζόν το επικεντρώνουν στην καταπολέμηση του δάκου.

Το πρόγραμμα, με μια ανάλυση δεδομένων, προσφέρει πρόσβαση στους παραγωγούς σε προγνωστικά σχετικά με τη συμπεριφορά των εντόμων. Στόχος του είναι να δώσει «σήμα κινδύνου», ώστε να προειδοποιήσει σε ποιες περιοχές και ποιες ημερομηνίες υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος προσβολής, προκειμένου να ληφθούν αποτελεσματικά και βιώσιμα μέτρα.

Πώς αξιοποιεί την Τεχνητή Νοημοσύνη

Η καινοτομία έγκειται στην ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης, της μαθηματικής μοντελοποίησης, αλλά και μιας σειρά ειδικών αισθητήρων για την ανάλυση δεδομένων, τα οποία λαμβάνονται τόσο με παραδοσιακά μέσα όσο και με drones.

Μόνο στην περιοχή της Ανδαλουσίας έχουν εγκατασταθεί περισσότεροι από 4.600 σταθμοί ελέγχου, ενώ κλιματικά δεδομένα συλλέγουν 150 μετεωρολογικοί σταθμοί που βρίσκονται σε κάθε επαρχία. Όλα τα παραπάνω τροφοδοτούν το Δίκτυο Φυτοπροστασίας και Πληροφοριών (RAIF) που θεωρείται πρότυπο και αρκετές χώρες, μεταξύ ημών, έχουν ενδιαφερθεί για τον τρόπο λειτουργίας του.

Από την ανάλυση των data προκύπτει η κατάλληλη πρόβλεψη και η συνακόλουθη σύσταση διαβιβάζεται σε κάθε αγρότη, προκειμένου να λάβει τις σωστές αποφάσεις. Αφενός τον κατευθύνει στην επιλογή μεθόδου προστασίας και στην εφαρμογή των κατάλληλων φυτοϋγειονομικών προϊόντων και αφετέρου προωθεί τη βελτίωση της βιωσιμότητας των ελαιόδεντρων και της ποιότητας των καρπών τους.

Δεν πρόκειται όμως για μια απλή ανάλυση δεδομένων, αλλά για έναν συνδυασμό ιδιαίτερα προηγμένων τεχνολογιών και μεθόδων: γενετικοί αλγόριθμοι, νευρωνικά δίκτυα, deep learning και τεχνικές βελτιστοποίησης που επιτρέπουν τη χρήση τεράστιων ποσοτήτων πληροφοριών σε πραγματικό χρόνο.