Search

Ενθουσιασμένοι από το φυσικό περιβάλλον της Λέσβου

 

Γνωριμία με το Απολιθωμένο Δάσος, τα ηφαίστεια και τη γεωλογική δομή, τη βιοποικιλότητα, τη φυσική ιστορία και τον πολιτισμό της Λέσβου

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το εβδομαδιαίο πρόγραμμα άσκησης υπαίθρου στη Λέσβο 27 προπτυχιακών φοιτητών της Σχολής Γεωεπιστημών του Πανεπιστημίου ΝΑΝJING της Κίνας, πιστοποιώντας για μια ακόμη φορά τη Λέσβο ως εκπαιδευτικό προορισμό για Πανεπιστήμια από όλο τον κόσμο.

Πρόκειται για μια εξαιρετικά σημαντική πρωτοβουλία με σκοπό την προσέλκυση στη Λέσβο ξένων Πανεπιστημίων για την πραγματοποίηση ασκήσεων υπαίθρου φοιτητών σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.

Το Πανεπιστήμιο ΝΑΝJING, ένα από τα κορυφαία Πανεπιστήμια της Κίνας πραγματοποιεί φέτος για πρώτη χρονιά εκπαιδευτική επίσκεψη στη Ελλάδα και ειδικότερα στη Λέσβο

Οι φοιτητές κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής τους επίσκεψης συνοδεύονταν από τον Καθηγητή Παλαιοντολογίας Baoyu Jiang, την Καθηγήτρια Τεκτονικής Wang Qin και την Αναπλ. Καθηγήτρια Φυσικής Γεωγραφίας Ma Chunmei και υπεύθυνο από την ελληνική πλευρά τον Καθηγητή του Πανεπιστημίου Αιγαίου Νίκο Ζούρο, Διευθυντή του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.

Στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου συναντήθηκε και καλωσόρισε την αντιπροσωπεία ο Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου Καθ. Δημήτρης Παπαγεωργίου, ενώ διαλέξεις έγιναν από τον Καθηγητή Νικόλαο Σουλακέλλη, Πρόεδρο του Τμήματος Γεωγραφίας, ο οποίος παρουσίασε την έρευνα και τα αποτελέσματα τρισδιάστατης χαρτογραφίας σε φυσικά μνημεία και οικιστικά σύνολα, τον Καθηγητή Πέτρο Γαγάνη, Πρόεδρο του Τμήματος Περιβάλλοντος, ο οποίος παρουσίασε τις εκπαιδευτικές δράσεις και τους ερευνητικούς τομείς του Τμήματος αλλά και το διεθνές μεταπτυχιακό MESPOM. Επίσης, ο Καθηγητής του Τμήματος Γεωγραφίας Θανάσης Κίζος μίλησε για τα τοπικά προϊόντα και τον τουρισμό και παρουσίασε στους φοιτητές τα αποτελέσματα της έρευνας που πραγματοποιήθηκε από ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Αιγαίου στην Κίνα.

Οι φοιτητές από την Κίνα για μια εβδομάδα συμμετείχαν σε εκπαιδευτικές επισκέψεις και ασκήσεις πεδίου σε όλη τη Λέσβο. Στα πλαίσια της παραμονής τους επισκέφτηκαν την περιοχή του Απολιθωμένου Δάσους, τα υπαίθρια πάρκα, τις θέσεις των ανασκαφών, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και τους ηφαιστειακούς γεωτόπους της Δυτικής Λέσβου. Ειδικές ασκήσεις υπαίθρου πραγματοποίησαν στη Βόρεια

Λέσβου όπου γνώρισαν τη μεγάλη ηφαιστειακή δομή του Λεπέτυμνου, το γεωθερμικό πεδίο της Στύψης, τις ηφαιστειακές δομές του Υψηλομέτωπου, της Πέτρας και του Μολύβου όπου ασχολήθηκαν με τη μελέτη της ηφαιστειακής δραστηριότητας στη Λέσβο. Επίσης, εκπαιδευτικές ασκήσεις πραγματοποιήθηκαν στις περιοχές της Βρίσας, των Βατερών, του Πολιχνίτου, της Αγιάσου, της Μυτιλήνης και της χερσονήσου της Αμαλής.

Εκπαιδευτικές ασκήσεις υπαίθρου

στην προστατευόμενη περιοχή του Απολιθωμένου Δάσους

Οι φοιτητές κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής τους επίσκεψης είχαν την ευκαιρία να πραγματοποιήσουν εκπαιδευτικές ασκήσεις στην προστατευόμενη περιοχή του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου. Οι φοιτητές πραγματοποίησαν αρχικά επίσκεψη στο Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους, όπου είχαν την ευκαιρία να παρατηρήσουν το απολιθωμένο οικοσύστημα, να επισκεφτούν τις απολιθωματοφόρες θέσεις και να γνωρίσουν πληροφορίες για τα φυτά του Απολιθωμένου Δάσους, την εξέλιξή τους στο πέρασμα του χρόνου, τις χημικές και φυσικές ιδιότητές τους και τα στοιχεία που μας δίνουν για την κλιματική αλλαγή και τη δημιουργία και εξέλιξη του Αιγαίου.

Ακολούθως επισκέφτηκαν το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, όπου περιηγήθηκαν στους εκθεσιακούς του χώρους, γνώρισαν τα διαφορετικά είδη φυτών του Απολιθωμένου Δάσους, τα φυτικά απολιθώματα από όλο τον κόσμο και τον ελληνικό χώρο τα οποία φιλοξενούνται στις προθήκες του Μουσείου και μας μαρτυρούν την εξέλιξη των φυτών στη γη, ενώ παράλληλα είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τα φυσικά φαινόμενα της ηφαιστειότητας και ιδιαίτερα το φαινόμενο των σεισμών και την ενεργή σεισμική δραστηριότητα του ελληνικού χώρου.

Ακολούθησε περιήγηση στους μόνιμους εκθεσιακούς χώρους του Μουσείου και ενημέρωσή τους για τη σημασία των απολιθωμάτων και την κατανόηση της γεωλογικής εξέλιξης του Αιγαίου. Μέσα από τις ειδικές μακέτες και τα εκθέματα του Μουσείου γνώρισαν τον τρόπο δημιουργίας των ηφαιστειακών εκρήξεων και τα υλικά που σκέπασαν τη χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής πριν 20 εκατομμύρια χρόνια. Παράλληλα, ενημερώθηκαν για την ανακήρυξη της Λέσβου ως Παγκόσμιο Γεωπάρκο από την UNESCO και επισκέφτηκαν το Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους Σιγρίου, ένα μοναδικό χώρο όπου είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τα εντυπωσιακά ριζικά συστήματα των απολιθωμένων κορμών του δάσους.

Αποτελέσματα της επίσκεψης

Τόσο οι καθηγητές όσο και οι φοιτητές του Πανεπιστημίου της Nanjing δήλωσαν εντυπωσιασμένοι από το φυσικό περιβάλλον, τα γεωλογικά μνημεία και τη βιοποικιλότητα της Λέσβου την οποία χαρακτήρισαν ιδανικό πεδίο για εκπαίδευση των φοιτητών και ευχαρίστησαν το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου δάσους για την βοήθεια που τους πρόσφερε στην υλοποίηση του εκπαιδευτικού προγράμματος.

Μετά την ολοκλήρωση των ασκήσεων οι φοιτητές παρουσίασαν τα αποτελέσματα της άσκησης τους στο Αμφιθέατρο του Τμήματος Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Οι φοιτητές παρουσίασαν τα αποτελέσματα της έρευνας τους σχετικά με την γεωλογική δομή, τα φυσικά χαρακτηριστικά και τους φυσικούς πόρους της Λέσβου και προχώρησαν σε κριτικές παρατηρήσεις σχετικά με την αξιοποίηση των φυσικών πόρων της Λέσβου αλλά και τις προσφερόμενες υπηρεσίες για την προσέλκυση

διεθνούς τουρισμού. Ειδικότερα αναφέρθηκαν θετικά για τις προσπάθειες προστασίας και ανάδειξης του Απολιθωμένου Δάσους και των γεωλογικών μνημείων, της Λέσβου καθώς και στο επίπεδο πληροφοριών που διατίθενται στους επισκέπτες για τα μνημεία γεωλογικής κληρονομιάς. Εντυπωσιάσθηκαν θετικά από το Δίκτυο Μουσείων και από τα πολιτιστικά μνημεία της Λέσβου.

Παρατήρησαν όμως ότι δεν διευκολύνονται οι επισκέπτες να επισκεφθούν τις θέσεις ενδιαφέροντος και να θαυμάσουν τα εντυπωσιακά τοπία καθώς δεν υπάρχουν θέσεις παρατήρησης (κιόσκια) και χώροι για στάσεις λεωφορείων και τουριστικών αυτοκινήτων κατά μήκος του οδικού δικτύου κοντά στις θέσεις ενδιαφέροντος. Παρατήρησαν επίσης ότι δεν έχει αξιοποιηθεί το μεγάλο γεωθερμικό δυναμικό της Λέσβου όπως και το γεγονός ότι την περίοδο που επισκέφτηκαν τη Λέσβο (και αποτελεί περίοδο φθινοπωρινών διακοπών για τη χώρα τους) στις τουριστικές περιοχές υπήρχε έλλειψη υπηρεσιών ενώ πολλές επιχειρήσεις ήταν ήδη κλειστές.

Τέλος, αναφέρθηκαν στην έλλειψη προβολής της Λέσβου στο διαδίκτυο και ειδικότερα των συγκριτικών της πλεονεκτημάτων ως τουριστικού προορισμού έναντι άλλων Ελληνικών νησιών και σύγκριναν τις υποδομές πρόσβασης των επισκεπτών στην Λέσβο με τις υποδομές του νησιού Hainan της Κίνας.

Φεύγοντας από τη Λέσβο, τόσο οι φοιτητές όσο και οι καθηγητές του Πανεπιστημίου Nanjing της Κίνας, δήλωσαν ότι η Λέσβος αποτελεί ένα εξαιρετικό εκπαιδευτικό χώρο για την υλοποίηση ασκήσεων υπαίθρου και έδωσαν ραντεβού για την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά όπου προγραμματίζουν την οργάνωση εκπαιδευτικών ασκήσεων πεδίου με περισσότερους φοιτητές