Search

Ένας μικρός αποχαιρετισμός για την Ελένη Καπετανάκη-Μπριασσούλη

Ένας μικρός αποχαιρετισμός για την Ελένη Καπετανάκη-Μπριασσούλη
Η Ελένη Καπετανάκη-Μπριασούλη έφυγε ξαφνικά από κοντά μας. Η Ελένη ήταν στο Τμήμα Γεωγραφίας από την ίδρυση του ως σήμερα.
Σπούδασε Αρχιτεκτονική στο ΕΜΠ (1970-75) αλλά το 1974 στράφηκε στο Σχεδιασμό, πιο συγκεκριμένα τον Σχεδιασμό Τοπίου. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στον Αστικό Σχεδιασμό (1981-84) στο Dept. of Urban and Regional Planning, U. of Illinois at Urbana-Champaign και εκπόνησε διδακτορική διατριβή στο ίδιο Τμήμα (1985) με έμφαση στον ολοκληρωμένο οικονομικό-περιβαλλοντικό σχεδιασμό. Αφού δίδαξε στο Τμήμα Αστικού Σχεδιασμού στο Πανεπιστήμιο του Cincinnati (1986-88), επέστρεψε στην Ελλάδα. Τον Δεκέμβριο του 1993 ο αείμνηστος Κώστας Σοφούλης, που την είχε γνωρίσει όταν έκανε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στην Urbana, την κάλεσε να αναλάβει μαζί με τη Λίλα Λεοντίδου την οργάνωση του Τμήματος Γεωγραφίας, στο νεαρό τότε Πανεπιστήμιο Αιγαίου.
Ορίστηκε Συντονίστρια του Συμβουλίου Σπουδών του νεοσύστατου Τμήματος Γεωγραφίας (1994-96), όπου με τη βοήθεια και άλλων συναδέλφων οργάνωσαν το πρόγραμμα προπτυχιακών σπουδών. Συνέχισε να είναι υπεύθυνη της Επιτροπής του ΠΠΣ του Τμήματος ως το 2016. Διετέλεσε δύο φορές πρόεδρος του Τμήματος Γεωγραφίας: την περίοδο 2004-2008 και την περίοδο 2013-2016. Ιδιαίτερα η τετραετία 2004-2008 ήταν εξαιρετικά έντονη και παραγωγική, με οργάνωση των σπουδών σε τέσσερις γνωστικούς άξονες, την εκπόνηση Κανονισμού Προπτυχιακών Σπουδών, τη μετεξέλιξη του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών με έμφαση στη Γεωπληροφορική, αλλά και την αύξηση των μελών ΔΕΠ και των αναγκών διαχείρισης του ΕΠΕΑΕΚ του ΠΠΣ του Τμήματος. Δίδαξε μαθήματα Ποσοτικών Μεθόδων (Στατιστική), Μεθόδων Περιφερειακής Ανάλυσης και Σχεδιασμού Εφαρμοσμένης Έρευνας. Επέβλεψε πολλές πτυχιακές εργασίες και μεταπτυχιακές διατριβές.
Το ερευνητικό της έργο είναι μεγάλο και πολύ σημαντικό. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα κάλυψαν ποικίλα, πλην αλληλένδετα θέματα, όλα ιδωμένα από τη σκοπιά του σχεδιασμού και της λήψης αποφάσεων πολιτικής: τα «κοινά», αειφορική ανάπτυξη, μεταβολές χρήσεων γης (θεωρία και μοντέλα), ερημοποίηση (οι ανθρώπινες διαστάσεις), τουρισμός και περιβάλλον (ανάλυση, σχεδιασμός, πολιτική), ανάλυση πολιτικής και Θεωρία των Συναρθρώσεων, με την οποία ασχολήθηκε τα τελευταία 10 χρόνια. Έχει συμμετάσχει σε πολλά χρηματοδοτούμενα ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα, σχετικά κυρίως με την υποβάθμιση της γης και τη διαδικασία της ερημοποίησης, και ήταν συντονίστρια σε τρία μεγάλα έργα. Έχει δημοσιεύσει σειρά επιστημονικών εργασιών στα πλέον έγκριτα διεθνή περιοδικά και ήταν μέλος της συντακτικής επιτροπής δύο διεθνών περιοδικών (Environmental Management, Journal of Sustainable Tourism). Το 2021 ορίστηκε Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής κατά της Ερημοποίησης του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Πέρα από την πολύ μεγάλη ακαδημαϊκή της συνεισφορά και επιστημονική παρακαταθήκη, η Ελένη ήταν πάνω από όλα ένας πολύ ζεστός άνθρωπος, φιλική και πάντα έτοιμη να προσφέρει βοήθεια σε όποιον ή όποια την χρειαζόταν. Αγαπητή σε συναδέλφους και φοιτητές/τριες, με σταθερές αξίες, με πάθος στη διδασκαλία και μεγάλη αγάπη προς το αντικείμενο της.

Το Τμήμα Γεωγραφίας και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου της οφείλουν πολλά.
Θερμά Συλλυπητήρια στην οικογένεια της.

Εκ μέρους όλων στο Τμήμα Γεωγραφίας,
Ο Πρόεδρος του Τμήματος