Search

“Ένα πεδίο βολής φτηνό”: Αστυνομία παντού, νερό πουθενά

Από ανιχνευτές μετάλλου περνούν καθημερινά οι εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες στην είσοδο της νέας δομή της Λέσβου στο πρώην πεδίο βολής στον Καρά Τεπέ, το
οποίο λειτουργεί εδώ και 25 μέρες περίπου από την 12η Σεπτεμβρίου όταν και οι πρώτοι κάτοικοι του πρώην ΚΥΤ της Μόριας καταγράφηκαν από τους υπαλλήλους του Υπουργείου.

Στόχος της διεύθυνσης της νέας δομής είναι μέσα στο επόμενο 4μηνο να μπει σε εφαρμογή ένα νέο σύστημα ελέγχου κατά το οποίο θα εξέρχονται τη μέρα- και μόνο ως τη δύση του ηλίου-1.000 μόνο άτομα, τα οποία θα προμηθεύονται κατά την έξοδό τους μια κάρτα με αριθμό, την οποία θα είναι υποχρεωμένοι να επιστρέψουν κατά την είσοδό τους. Όπως επιβεβαιώνουν υψηλά στελέχη της δομής ο έλεγχος σήμερα γίνεται με έγχρωμα χαρτάκια (διαφορετική δικαιολογία εξόδου) ενώ ο αριθμός ξεπερνά τους 1.000 τη μέρα καθώς οι ανάγκες των ανθρώπων που έχασαν τα πάντα στη Μόρια είναι μεγάλες.

Μεγάλη είναι και η αστυνομική παρουσία στη δομή καθώς στόχος της διεύθυνσης της δομής που θα λειτουργεί ανεξάρτητα με αυτή της Λέσβου, είναι σύμφωνα με το Υπουργείο Μετανάστευσης να δημιουργήσει ένα «οπτικό φόβητρο» το οποίο θα αποτρέπει την έναρξη ταραχών.

 


Ωστόσο μετά από 25 ημέρες λειτουργίας οι συνθήκες για τους περίπου 8.500 αιτούντες άσυλο που παραμένουν στη Λέσβο δεν έχουν βελτιωθεί ενώ η απειλή της κακοκαιρίας, μετά και από το μπουρίνι που έπληξε την Καλλονή στο οποίο ξεριζώθηκαν δέντρα
και κινδύνεψαν άνθρωποι στη θάλασσα δημιουργεί εντάσεις και προβληματισμό στον πληθυσμό του καμπ.

Σε λίγα σημεία έχουν εγκατασταθεί πρόχειρες βρύσες. Εν μέσω πανδημίας χιλιάδες άνθρωποι καθημερινά δεν έχουν που να πλυθούν κι έτσι είτε βρέχονται στη θάλασσα είτε κάνουν μπάνιο με πλαστικά μπουκάλια.

Το μεγαλύτερο, όμως, πρόβλημα των ανθρώπων είναι το νερό. Για την αποκατάσταση του προβλήματος απαιτείται η δημιουργία νέου δικτύου, κάτι που θα χρειαστεί αρκετό χρόνο και ακόμη δεν υπάρχει ούτε μελέτη ούτε πρόβλεψη γι αυτό. Αποτέλεσμα αυτού είναι οι πρόσφυγες και τα παιδιά τους να μην μπορούν εδώ και αρκετές μέρες να κάνουν μπάνιο καθώς ακόμη δεν έχουν εγκατασταθεί ούτε οι ντουζιέρες.  Αυτή τη στιγμή η υδροδότηση όλου του καμπ γίνεται μέσα από μετακινούμενες δεξαμενές που διοχετεύουν νερό από υδροφόρες. Όπως επιβεβαιώνουν άνθρωποι τις διοίκησης περί τις 1.000 ντουζιέρες θα τοποθετηθούν την επόμενη εβδομάδα. Ωστόσο τα προβλήματα που δημιουργούνται εξαιτίας της έλλειψης νερού προκύπτουν σε όλες τις διαδικασίες που έχουν να κάνουν με την καθαριότητα των χώρων αλλά και στο μαγείρεμα του φαγητού.

Στο μεγάλο εργοτάξιο του ΚΥΤ εργάζονται ώστε να δημιουργηθεί ένα υπόβαθρο στραγγιστικό με συρμάτινα κλουβιά και σκύρα ώστε να μην παρασυρθούν οι σκηνές από το νερό και τη λάσπη σε περίπτωση κακοκαιρίας ενώ την ίδια στιγμή η έλλειψη υποδομών αποχέτευσης ( στο καμπ λειτουργούν μόλις 400 χημικές τουαλέτες για 8.500 άτομα) αναγκάζει πολύ κόσμο να πλένει τα ρούχα του και να κάνει μπάνιο στη θάλασσα. Συνθήκες ανεπίτρεπτες εν μέσω πανδημίας.