Search

Crossing Borders(7-10/7) :Το μεγάλο συνέδριο για το Προσφυγικό στη Λέσβο

Το Cooperative Institute for Transnational Studies (CITS) διοργανώνει σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου (Εργαστήριο EKNEXA-Τμήμα Κοινωνιολογίας) στη Λέσβο 7-10 Ιουλίου 2016 το διεθνές συνέδριο Crossing Borders, με σκοπό μία πολύπλευρη διεθνή συζήτηση και παρέμβαση γύρω από την ευρωπαϊκή προσφυγική κρίση και τις εξελίξεις της.

Δεκάδες διανοούμενοι, ακαδημαϊκοί και ακτιβιστές από τα πεδία της προσφυγικής έντασης, θεσμικοί παράγοντες από τον χώρο των ΜΚΟ, εθελοντές και αλληλέγγυοι, συναντιούνται στη Λέσβο τον Ιούλιο για το Crossing Borders,  ένα από τα σημαντικότερα διεθνή συνέδρια.  Στο επίκεντρο των συζητήσεων θα βρεθούν οι πολλαπλές όψεις της προσφυγικής κρίσης:  Η πολιτική των κλειστών συνόρων ως πολιτική βίας και αδιεξόδου, η ανατροπή των κανόνων δικαίου στο ασφυκτικό περιβάλλον του αυξανόμενου δημοκρατικού ελλείμματος, το ντόμινο των εξελίξεων της προσφυγικής κρίσης και τη σημασία τους στο επίκεντρο και τη μεθόριο των ευρωπαϊκών και παγκόσμιων εξελίξεων αλλά και το μεγάλο κεφάλαιο των δικτύων αλληλεγγύης παγκοσμίως.

13282306_1008559029227902_225531243_n

Στο συνέδριο θα συμμετέχουν 150 περίπου ομιλητές απ΄όλο τον κόσμο ανάμεσα στους οποίους συγκαταλέγονται (και ενδεικτικά αναφέρονται) οι ακτιβιστές με διεθνή δράση και συγγραφείς Tariq Ali και John Rees, οι ακαδημαϊκοί Andrej Grubacic(καθηγητής και πρόεδρος του τμήματος Ανθρωπολογίας στο California Institute of Integral Studies), Francesca Coin (καθηγήτρια Κοινωνιολογίας στο Cà Foscari University of Venice), από το χώρο της έρευνας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Mike Cole(καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Σαν Ντιέγκο Καλιφόρνια και Διευθυντής του Laboratory for Comparative Human Cognition),Dilar Dirik (ακτιβίστρια για τα δικαιώματα του Κουρδικού Κινήματος Γυναικών), από τη διεθνή ανθρωπιστική δράση Loic Jaeger(Γιατροί χωρίς Σύνορα, Διευθυντής των προγραμμάτων της οργάνωσης),  Tony Bunyan (Διευθυντής του Statewatch). Από ελληνικής πλευράς συμμετέχουν μεταξύ άλλων (και ενδεικτικά αναφέρονται): Ζωή Κωνσταντοπούλου (δικηγόρος, πρώην Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων), Στράτος Γεωργούλας (αν.καθηγητής τμήματος Κοινωνιολογίας Πανεπιστήμιο Αιγαίου),Μαρία Νικολακάκη (αν.καθηγήτρια τμήματος Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου), Γιώργος Πλειός (καθηγητής Κοινωνικής και Πολιτικής ανάλυσης της Επικοινωνίας, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών).

DSCN1940

Είναι η πρώτη φορά που τόσοι πολλοί και σημαντικοί από διαφορετικούς χώρους, από τους σημαντικότερους των θεωρητικών έως τους ξεχωριστά σημαντικούς αλληλέγγυους και εθελοντές, από τους ακτιβιστές διεθνούς δράσης έως τους επιχειρησιακούς της διεθνούς εμπειρίας, από την Ελλάδα, την Ευρώπη και τον κόσμο, θα συναντηθούν όλοι μαζί με σκοπό μία πολύπλευρη συζήτηση και παρέμβαση γύρω από την ευρωπαϊκή προσφυγική κρίση.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές η επιλογή της Λέσβου αποτελεί ένα κομβικό και ιδιαίτερης σημασίας σημείο του οργανωτικού σχεδιασμού. Είναι καταρχήν ένα δείγμα έμπρακτης στήριξης και αλληλεγγύης και είναι η πρώτη φορά που ένα συνέδριο με τόσους ακαδημαϊκούς, διανοούμενους, πολιτικούς, γίνεται όχι σε κάποιον αντίστοιχο μέρος, αλλά μέσα στο ίδιο το πεδίο δράσης, στην πρώτη γραμμή, σε ένα από τα πιο σκληρά και δύσκολα μέτωπα της προσφυγικής κρίσης.

Και αυτό είναι μια ειδοποιός διαφορά αυτού του συνεδρίου που μαρτυρά τον ρόλο που θέλει να παίξει στις εξελίξεις του προσφυγικού και ευρύτερα. Η Λέσβος, που ασφαλώς αποτελεί τον πρώτο προορισμό και τον μεγαλύτερο υποδοχέα αλλεπάλληλων προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών εδώ και δύο περίπου χρόνια. Αναμφίβολα, επίκεντρο δραματικών κορυφώσεων γύρω από το προσφυγικό και σημείο υψηλού συμβολισμού που οι εικόνες του θα προστεθούν στην ιστορία του προσφυγικού ζητήματος.

(Εργασίες και παράλληλες δράσεις). Οι εργασίες του συνεδρίου θα πραγματοποιηθούν στους χώρους του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Παράλληλα με το κεντρικό πρόγραμμα θα υπάρξουν επισκέψεις στους προσφυγικούς καταυλισμούς για συζητήσεις και συνομιλίες, ενώ το συνέδριο έχει προσκαλέσει πρόσφυγες και μετανάστες να καταθέσουν σκέψεις και μαρτυρίες τους, σε όλη τη διάρκειά του. Ταυτόχρονα, θα λειτουργήσουν έκθεσεις εικαστικών και φωτογραφίας με τη διεύθυνση του καθηγητή του Πανεπιστημίου Αιγαίου Δημήτρη Παπαγεωργίου. Ως αφίσα του συνεδρίου επιλέχθηκε φωτογραφία του βραβευμένου φωτογράφου Yannis Behrakis – Reuters, τον οποίο και ευχαριστούμε θερμά για την άμεση παραχώρησή της.