Search

Cloud Computing Μέρος 2: Οι υπηρεσίες

Σε προηγούμενο άρθρο είχαμε δει το τι είναι το Cloud Computing και πως ο κύκλος του υπολογισμού το έφερε στις ζωές μας. Είχαμε δει συγκεκριμένα ότι Cloud Computing είναι ένας τύπος υπολογισμού που παρέχουν στους χρήστες τους μεγάλες εταιρίες ή οργανισμοί, χρησιμοποιώντας κατά βάση comodity hardware, δηλαδή υπολογιστές που δεν είναι πάρα πολύ ισχυροί όσο ένας υπερυπολογιστής, όμως μαζί μπορούν να κάνουν την ίδια δουλειά με μικρότερο κόστος. Είδαμε επίσης ότι ο κύκλος του υπολογισμού από τον παντοδύναμο προσωπικό υπολογιστή των 00s έφτασε στο “έχω τα πάντα στο cloud και τίποτα στον υπολογιστή μου” από παιχνίδια, έγγραφα, μουσική, ταινίες κ.λ.π.

Ας δούμε όμως τα πράγματα λίγο πιο βαθιά. Το Clοud είναι ένας όρος που λίγο πολύ έχει πιάσει στην αγορά και γι’ αυτό είναι υπερφορτωμένος. Συγκεκριμένα το Cloud όσον αφορά τον χρήστη του μπορεί να διακριθεί σε τριών ειδών υπηρεσίες.

1. Software as a Service (SaaS) είναι ίσως η δημοφιλέστερη στο ευρή κοινό υπηρεσία καθώς οι πιθανότητες είναι, ότι ακόμη και εσείς που διαβάζεται αυτές τις γραμμές χωρίς να έχετε ιδέα για τι μιλάμε, το έχετε χρησιμοποιήσει. Παιχνίδια online, κοινωνικά δίκτυα, Web-mails, streaming υπηρεσίες και τόσα άλλα. Προφανώς δεν είναι τα πάντα Cloud. Όμως το Facebook για παράδειγμα, η Google, η Yahoo, η Amazon, η Apple, και άλλα μεγαθήρια του υπολογισμού, προσφέρουν τις υπηρεσίες που προσφέρουν online μέσω ενός cloud που έχουν στήσει. Μιλάμε μεταξύ άλλων και για παιχνίδια και εφαρμογές που μπορεί να έχετε στο κινητό σας, για τις online Office υπηρεσίες (Word, Excel κλπ) για τα παιχνίδια ρόλων όπου μεγάλος όγκος δεδομένων αποθηκεύεται στους servers των εταιριών κ.α.

2. Platform as a Service (PaaS) σε αντίθεση με το SaaS επαφή με αυτό θα έχουν πολύ λίγοι και κυρίως όσοι ασχολούνται επαγγελματικά με τους υπολογιστές. Η ιδέα είναι και εδώ απλή με τον χρήστη να μη χρειάζεται να ξέρει πολλά για το τι γίνεται στο εσωτερικό του Cloud. Οι μεγάλες εταιρίες του χώρου, με κύρια την Google άρχισαν να προσφέρουν υπηρεσίες για επαγγελματίες με στόχο ευχρηστία, ασφάλεια και καλύτερες τιμές, κυρίως μέσω αυτού που ονομάζουμε στο Cloud ελαστικότητα, δηλαδή ο χρήστης των υπηρεσιών πληρώνει μόνο για αυτό που χρησιμοποιεί και ανά πάσα στιγμή μπορεί να ζητήσει παραπάνω χώρο, παραπάνω bandwidth ή όμοια λιγότερα, με τις χρεώσεις να είναι ανάλογες. Ένα παράδειγμα τέτοιων υπηρεσιών και σίγουρα το σημαντικότερο είναι το Google App Engine, που δίνει στον προγραμματιστή την ευχέρεια να έχει εκεί τις βάσεις δεδομένων του, τα site του, τους Web Servers του, χωρίς να νοιάζεται καθόλου για το Hardware. Αυτό καθώς ο χρήστης δε παίρνει κάποιον χώρο ή κάποιον υπολογιστή αλλά διαφανώς κάνει τις δουλειές του χωρίς να έχει ιδέα που αποθηκεύονται ή που τρέχουν τα προγράμματά του. Στην πραγματικότητα τα προγράμματα του και οι βάσεις δεδομένων του τρέχουν ταυτόχρονα σε 3 τουλάχιστον υπολογιστές για λόγους ασφαλείας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι όλα όσα κάνει γίνονται στους συγκεκριμένους 3.

Και στις δύο παραπάνω περιπτώσεις εγείρονται θέματα ασφάλειας καθώς λίγο πολύ όλα μας τα ψηφιακά δεδομένα ανήκουν πλέον σε κολοσσούς της πληροφορικής, είτε τους τα δίνουμε οι ίδιοι (SaaS) είτε οι άλλες μικρότερες εταιρίες χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες τους (PaaS). Η αλήθεια είναι ότι κάθε υπηρεσία που μας προσφέρει μια εταιρία έρχεται με ένα συμφωνητικό, το οποίο εμείς ποτέ δεν διαβάζουμε μεν, αλλά όμως κατοχυρώνει κάποια δικαιώματα στα προσωπικά μας δεδομένα. Αν αυτά είναι αρκετά, είναι ένα ερώτημα.

3. Infrastructure as a Service. Σε αυτή τη περίπτωση δε μιλάμε πλέον για χρήση του Cloud αλλά για κάτι σαν ενοικίασή του. Έτσι μεγάλες επιχειρήσεις όπως για παράδειγμα η Amazon, προσφέρουν το Cloud τους για ενοικίαση επί πληρωμής. Μπορεί δηλαδή ανά πάσα στιγμή ο καθένας να πληρώσει και να έχει στην διάθεσή του για κάποιο χρόνο 10, 20, 100 virtual machines με συγκεκριμένες ιδιότητες (επεξεργαστές, μνήμη κλπ). Οι υπολογιστές που παίρνει είναι virtual, δηλαδή εικονικοί. Αυτό σημαίνει ότι είναι η εξομοίωση ενός PC πάνω σε έναν μεγαλύτερο server που “χωράει” πολλούς τέτοιους. Με αυτή την δυνατότητα ο καθένας από μας μπορεί να αποκτήσει ένα πανίσχυρο δίκτυο, να τρέξει για λίγο τα πειράματά του, τα analytics του ή οτιδήποτε άλλο χωρίς να έχει στην διάθεσή του υπερυπολογιστές.