Χριστούγεννα με αρώνια: Νέο βιολογικό τσάι από τη φάρμα Καριοφύλλη

Συντάκτης: Μοιραστείτε το:

Άλλο ένα ευεργετικό αφέψημα από το φυτό αρώνια που καλλιεργείται στη Λέσβο προστίθεται στον κατάλογο των προϊόντων της Φάρμας Καριοφύλλη. Το νέο βιολογικό τσάι με αποξηραμένο καρπό και φύλλα “αρώνια” λανσάρεται σήμερα στην αγορά για να “στολίσει” το χριστουγεννιάτικό σας τραπέζι. Η ώρα του τσαγιού, θα είναι ώρα για …αρώνια από τον τόπο σου! Τα λεσβιακά προϊόντα χρειάζονται στήριξη αυτές τις γιορτές καθώς είναι η νέα επιχειρηματικότητα που θα ανεβάσει την οικονομία του νησιού. Ο παραγωγός Γιώργος Καριοφύλλης δεν το βάζει κάτω και ετοιμάζει μια σειρά νέων προϊόντων που θα κυκλοφορήσουν μέσα στο καλοκαίρι.

Ολοκληρώνοντας τη σχολή Μεσογειακών Σπουδών στη Ρόδο, ο Γιώργος Καριοφύλλης ήθελε να ασχοληθεί με κάτι πιο ουσιαστικό που να τον γεμίζει. Έτσι επέστρεψε στα πατρογονικά του εδάφη, στο Λεπέτυμνο, στον ορεινό όγκο του Βορείου τμήματος του νησιού για να σχεδιάσει το μέλλον του . Κάπως έτσι αβίαστα και φυσικά μπήκε η Αρώνια στη ζωή του δίπλα σε μια φάρμα όπου το χόμπυ του, έγινε επάγγελμα. Σήμερα και μετά από τέσσερα χρόνια δρέπει τους καρπούς της επιτυχίας της επιλογής του, αλλά και του σούπερ καρπού που τόσο στη φαρμακολογία όσο και στην επιλεκτική γαστρονομία κερδίζει καθημερινά πόντους . Παράλληλα σε μια έκταση τεσσάρων στρεμμάτων, εκτρέφει διάφορα είδη ζώων από ελάφια μέχρι βασιλικούς φασιανούς, που ανάμεσα σε κατσίκες,σκύλους, γάτες και άλλα παραγωγικά ζώα που έχουν βρει μια αρμονία συνύπαρξης και αποτελούν ένα σύγχρονο εκπαιδευτικό εργαλείο για μαθητές όλων των ηλικιών που επισκέπτονται συχνά τη φάρμα με το σχολείο τους.

Η αρώνια η μελανόκαρπη ανήκει σε ένα από τα θρεπτικότερα φυτά, τα λεγόμενα «super food» και κατέχει την πρώτη παγκόσμια θέση στη διεθνή κλίμακα των φαρμακευτικών φυτών (στη κλίμακα 1-5, ανήκει στο 1)!! Ο κύριος σκοπός των φυτειών αρώνιας είναι η παραγωγή εδώδιμης και φαρμακευτικής χρήσης, διότι οι καρποί και τα φύλλα της είναι πλούσια σε θεραπευτικές ουσίες (ανθοκυανίνες, φαινόλες, καταχίνες, φλαβονόλες, κ.ά.). Ο καρπός της όμως, χρησιμοποιείται ευρέως και στη φαρμακοβιομηχανία καθώς περιέχει βιταμίνες Α, Β1, Β2, Β3, Β5, Β6, Β9, C(σε πολύ υψηλά επίπεδα 15-30 mg στα 100 γραμμάρια), E, K, P. Η αρώνια εισήχθη από τη Βόρεια Αμερική και συγκεκριμένα από τον Καναδά στην Ανατολική Ευρώπη πριν από το Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο και χρησιμοποιήθηκε ως καλλωπιστικό φυτό. Όμως, μετά τον πόλεμο, χρησιμοποιήθηκε κυρίως για τις φαρμακευτικές της ιδιότητες από τις χώρες τις πρώην Σοβιετικής Ένωσης μετά το πυρηνικό ατύχημα του Τσερνομπίλ, καθώς η μεγάλη περιεκτικότητα του καρπού σε πηκτίνη βοηθάει στην προστασία του οργανισμού από τη ραδιενέργεια. Οι δραστικές ουσίες που περιέχονται στην αρώνια δεσμεύουν τα βαρέα μέταλλα στον οργανισμό, κάτι που διευκολύνει την απομάκρυνσή τους. Για τον ίδιο ακριβώς λόγο χορηγείται αρώνια σε εργάτες που δουλεύουν σε πυρηνικά εργοστάσια. Επισημαίνεται, τέλος, ότι ο θρυλικός κοσμοναύτης Γιούρι Γκαγκάριν χρησιμοποίησε σκευάσματα της αρώνιας για προστασία από την κοσμική και ραδιενεργό ακτινοβολία του σύμπαντος. Ο καρπός της αρώνιας θεωρείται εξαιρετικά ωφέλιμος για τον ανθρώπινο οργανισμό καθώς: 1. Είναι μία μεγάλη πηγή αντιοξειδωτικών. 2. Ομαλοποιεί την αρτηριακή πίεση. 3. Βοηθά στην πρόληψη και στην καταπολέμηση της υπέρτασης. 4. Προλαμβάνει και καταπολεμά τις καρδιακές παθήσεις και άλλα καρδιαγγειακά προβλήματα.

 

Προηγουμενο αρθρο

Γιαγιάδες και παππούδες έπλεξαν για τα “εγγόνια” τους στον Καρά Τεπέ

Επομενο αρθρο

Νέα εποχή στην ανακύκλωση απορριμμάτων για τη Λέσβο: 150.000 ευρώ για την υπογείωση των κάδων