Search

Χριστιάνα Καλογήρου: «Πρόκληση είναι να μετατρέπω τη δυσαρέσκεια σε χαμόγελο»

Η Περιφερειάρχης Β.Αιγαίου κα Χριστιάνα Καλογήρου  μιλάει σήμερα στα ΠΟΛΙΤΙΚΑ για το νευραλγικό πόστο ευθύνης που ηγείται ,μας υπενθυμίζει το πείσμα της, ως ιδιοσυγκρασιακό της στοιχείο  της και βέβαια  αναφέρεται σε όλες τις αναπτυξιακές πολιτικές που προωθούνται μέσω της Περιφέρειας Β.Αιγαίου .

“Κάθε τόπος έχει τους δικούς του θησαυρούς που μπορούν να γίνουν η σφραγίδα του “

Πως  είναι μια γυναίκα στο τιμόνι της Περιφέρειας ;

Η θέση μου ,είναι μια θέση που πραγματικά έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον . Όταν κάποιος ασχολείται με τα νησιά του Β.Αιγαίου και έχει ευθύνη στην αναπτυξιακή πολιτική είναι μια μεγάλη πρόκληση και  παράλληλα μια πορεία που απαιτεί συνέπεια και ευθύνη.

Μην ξεχνάτε ότι είμαστε στο μέσον μιας οικονομικής κρίσης , διανύουμε  μια περίοδο με ειδικές συνθήκες που έχει δημιουργήσει το προσφυγικό και αυτό κάνει τα πάντα πιο δύσκολα .Η νησιωτικότητα είναι αυτή που κάνει τα πράγματα πολύ διαφορετικά, από ότι θα ήταν σε μια άλλη οποιαδήποτε περιφέρεια  της Ελλάδας ή της Ευρώπης.

Η απομακρυσμένη γεωγραφική μας θέση, κάνει  επίσης τα πράγματα διαφορετικά , αφού συναντάμε συνθήκες απομόνωσης  σε πολλά από τα νησιά μας.Βέβαια οφείλω να πω ότι αυτή η απομόνωση είναι εκείνη που κράτησε την αυθεντικότητα του τοπίου και κατατάσσει τα νησιά μας στον τουριστικό χάρτη που δεν έχει  υπερκορεστεί  και έχει κρατήσει το χαρακτήρα της αναλλοίωτο.

Είστε μια ιδιοσυγκρασία που εργάζεται με «γυναικείο» θα λέγαμε τρόπο …

Το γεγονός ότι με επέλεξε ο λαός να έχω αυτή την ευθύνη των νησιών μας  με κάνει να αισθάνομαι υπερήφανη .

Προσπαθώ με σταθερή προσήλωση αλλά και  συστηματική  δουλειά να δημιουργήσω τις συνθήκες  για υποδομή έργων αλλά και για τη δημιουργία θέσεων εργασίας  που θα κρατήσουν τον κόσμο στα νησιά  .

Ως Περιφέρεια ,χρηματοδοτούμε προσπάθειες αγροτικής ανάπτυξης ,πολιτισμού, τουρισμού για να κρατήσουμε αμείωτο το ενδιαφέρον των νησιωτών που θέλουν να επενδύσουν στον τόπο τους .

Πιστεύω δε ,ότι ο μεγάλος θησαυρός  των νησιών ,είναι η δυνατότητα που έχουμε να παράγουμε προϊόντα -και είναι αυτή η μαγική λέξη – μοναδικής  και υψηλής διατροφικής αξίας .

Έχουμε τις συνθήκες να παράγουμε  τα καλύτερα προϊόντα .

Η παράδοση της παραγωγής είναι μοναδική.

Τα τυριά,το ελαιόλαδο,το κρασί. Κάθε τόπος έχει τους δικούς του θησαυρούς που μπορούν να γίνουν η σφραγίδα του.

Σήμερα μέσα από το πρόγραμμα της καινοτομίας  και της  έξυπνης  εξειδίκευσης   θέλουμε να καταγράψουμε όλα τα βότανα του τόπου και να τα  πιστοποιήσουμε επιστημονικά για  τις θεραπευτικές  τους ιδιότητες .Έχουμε ήδη προχωρήσει με μια  προγραμματική σύμβαση με την φαρμακευτική σχολή του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών προκειμένου να καταγραφεί και να ταυτοποιηθεί κομμάτι της βιοποικιλότητας του τόπου . Το τσάι της Αγιάσου για παράδειγμα αποτελεί ένα βότανο που έχει θεραπευτικές ιδιότητες .Αυτό λοιπόν πρέπει να γίνει γνωστό προς τα έξω .

Θέλω να πω δηλαδή ότι κανένας τομέας δεν είναι από μόνος του περιχαρακωμένος στα δικά του όρια, άλλα έρχονται όλοι μαζί οι τομείς και ενώνονται σε ένα σύμπλεγμα που δίνει τις εξαιρετικές  δυνατότητες στα νησιά μας,(τουρισμός ,αγροτικός τομέας ,πολιτισμός ,φύση ,περιβάλλον). Όλα  αυτά όταν τα ενώσει κανείς θα διαπιστώσει ότι το καθένα δημιουργεί υπεραξίες για τον άλλο τομέα. Δημιουργείται  ένα πολύ δυνατό σύμπλεγμα που μπορεί να κάνει πράξη  αυτό που χρειάζεται ο τόπος και αυτό που χρειάζεται ,είναι θέσεις εργασίας  και απασχόλησης για να μην φεύγουν οι νέοι .

Αναφέρεστε  συχνά στην  υπεργερασμένη κοινωνία των νησιών .Έχετε θέσει ως στόχο να κάνετε κάτι ώστε να παραμείνει η νεολαία στα νησιά ;

Ένας από τους στόχους  της περιφέρειας μας είναι να γίνει πόλος έλξης νέων ανθρώπων ώστε  να έρθουν να εργαστούν και  να ζήσουν στα νησιά μας, προκειμένου να έχουν αυτό  το σημαντικό προνόμιο της υψηλής ποιότητας ζωής που μπορεί να δώσει αυτός ο μοναδικός τόπος . Σωστά επισημαίνετε  κι εσείς  ότι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα των νησιών είναι η γήρανση του πληθυσμού τους .Η αναλογία των κατοίκων των νησιών που η ηλικία τους είναι άνω των 65  είναι αντιστρόφως ανάλογη με εκείνων  που είναι κάτω των 35 χρόνων ,συνεπώς δεν υπάρχει νέος κόσμος που να έχει κίνητρο να μείνει και να παράγει .Τα νησιά πρέπει να στηρίζονται  από νέους ανθρώπους  ώστε  να αποτελούν ένα σημείο αναφοράς για εκείνους που τα επιλέγουν για τα πλεονεκτήματά τους .Αυτά τα πλεονεκτήματα είναι από την μια πλευρά της ζυγαριάς και από την άλλη μεριά ,είναι η έλλειψη θέσεων εργασίας και η δυνατότητα απασχόλησης .Δεν μπορεί ο τόπος μας να έχει βαριές βιομηχανίες ,δεν  μπορεί να έχει άλλες θέσεις εργασίας εκτός  από αυτές που σχετίζονται με την γη, την παραγωγή ,και την μεταποίηση των προϊόντων. Πάνω σε αυτή την προοπτική δουλεύει και η Περιφέρεια. Οι συνθήκες  που προσπαθούμε να δημιουργήσουμε έχουν να κάνουν με τα νέα έργα που πραγματοποιούμε .Ήδη έχουμε αρχίσει και βλέπουμε και εδώ στην Λέσβο, νέους δρόμους, καινούργιες υποδομές,  προσπάθειες τις όποιες χρηματοδοτούμε σε τομείς του πολιτισμού, του αθλητισμού, της αγροτικής ανάπτυξης . Όπως προείπα πιστεύω ότι ο θησαυρός που έχουμε είναι η δυνατότητα να παράγουμε μοναδικά  προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας και αυτό πρέπει να εκμεταλλευτούμε άμεσα .

Πρόσφατα ακούσαμε την εισήγησή σας στο σεμινάριο που διοργάνωσε η Ελληνική Μαιευτική και Γυναικολογική Εταιρεία στη Λέσβο.  Ουσιαστικά το σεμινάριο αυτό αλλά και ανάλογα σεμινάρια αποτελούν ένα τουριστικό προϊόν, αφού δεκάδες επιστήμονες καταφθάνουν στον τόπο τόσο για το θέμα όσο και για τον τόπο .Θεωρείται ότι ο επιστημονικός τουρισμός θα μπορούσε να κερδίσει έδαφος στο νησί ;

Μια  οποιαδήποτε μελλοντική αναφορά στον τόπο ,αποτελεί διαφήμιση. Η παρουσίαση συγκεκριμένης έρευνας και προόδου της επιστήμης σχετίζεται με τον τόπο οπότε οι μελλοντικές αναφορές θα έχουν να κάνουν με τον τόπο .Το γεγονός ότι  επιστήμονες- ή οποιοσδήποτε άλλος κλάδος -έμειναν 48 ώρες στο νησί ,γεύτηκαν όλα τα καλά του τόπου και θα συζητήσουν παραπέρα  αυτά που έζησαν και ένιωσαν εδώ,  θα αποτελέσουν το έναυσμα και θα γίνουν πρεσβευτές  των νησιών μας . Έτσι σταδιακά θα μπορούν τα νησιά μας , να γίνουν νησιά  συνεδρίων και να συνδυάζουν την εργασία με το να περάσουν  εποικοδομητικά οι συμμετέχοντες αλλά και  ένα  όμορφο σαββατοκύριακο  στα νησιά του  Β.Αιγαίου.

Παράλληλα με τα επιστημονικά συνέδρια ,οι θεσμοί των αθλητικών διοργανώσεων είναι μια προβολή που βοηθάει τα μέγιστα .Πρόσφατα διοργανώσαμε το διεθνές τουρνουά χάντμπολ στη Λήμνο όπου πραγματοποιήθηκαν  όλα τα προκριματικά παιχνίδια .Νέα κορίτσια και πάνω από 100 άτομα  συμμετείχαν σε μια διοργάνωση που έχει γίνει θεσμός στη Λήμνο. Αν σκεφτείτε ότι ο αγώνας  μεταδίδεται  διαδικτυακά  σε όλες τις χώρες και παράλληλα καταγράφονται εκατομμύρια τηλεθεατές όπου βλέπουν τόσο τους αγώνες όσο και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του τόπου μέσα από εικόνες ,αυτό αυτόματα αποκτάει μια δυναμική που μόνο όφελος μπορούμε να έχουμε .Τα νησιά του Β.Αιγαίου μπορούν και μέσα από τις αθλητικές διοργανώσεις να γίνουν αθλητικοί προορισμοί .Κάτι που ως Περιφέρεια το προσπαθούμε και το προωθούμε.

Πως είναι το 24ωρο μιας γυναίκας σε τέτοια παραγωγική και συνάμα απαιτητική  θέση;

Οι μέρες  μου είναι γεμάτες με συστηματική δουλειά.

Όλη αυτή η προσπάθεια έχει ένα στόχο  ,κάθε μέρα που περνά να γίνεται ένα βήμα και να φτάνουμε ολοένα και πιο κοντά σε αυτόν τον στόχο .Έχουμε διεκδικήσει αρκετές χρηματοδοτήσεις πέρα από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό μας πρόγραμμα , όπως χρηματοδοτήσεις μέσα από τα διασυνοριακά  προγράμματα, γεγονός που μας επιτρέπει να είμαστε αισιόδοξοι .Όπως το πρόγραμμα της αγροταυτότητας  που ουσιαστικά θα δώσει την ταυτότητα που χρειάζονται τα νησιά μας για να εκτοξευθούν επιχειρηματικά .  Ο προϋπολογισμός της πρότασης που καταθέσαμε είναι  1.700 εκατ. και σχετίζεται με την ταυτοποίηση της μοναδικότητας των προϊόντων και του χτισίματος του ονόματος των παραδοσιακών  προϊόντων μας .Αυτά όλα βέβαια θέλουν χρόνο και πολύ μεγάλη προσοχή. Θέλουν επιμονή αλλά και υπομονή .Αν με ρωτούσε κανείς τι είναι αυτό που δεν είχε γίνει τόσα χρόνια μέσω τον ευρωπαϊκών προγραμμάτων ,θα έλεγα ότι δεν υπήρχε αυτός ο μακροχρόνιος σχεδιασμός  που θα έβαζε οποιοδήποτε θέμα και πρόγραμμα στις σωστές βάσεις .Συνήθως -όχι μόνο στην περιφέρεια μας- ότι  είχε μακροχρόνιο σχεδιασμό έπεφτε σε δεύτερη μοίρα και για αυτό τον λόγο δεν μπορέσαμε μέχρι σήμερα  να υλοποιήσουμε τέτοιου είδους έργα .Έργα δηλαδή που να έχουν ένα μεγάλο διάστημα μπροστά τους μέχρι να ενταχθούν   αλλά ο σχεδιασμός τους φαίνεται στους απ’ έξω χρονοβόρος .Είναι σαν να ρίχνεις πολύ δουλειά σε ένα κουβά που δεν έχει πάτο .

Όταν  όμως περάσει το άχαρο διάστημα της εκκίνησης και περάσουν κάποια χρόνια, τα αποτελέσματα έρχονται με τόσο γοργό ρυθμό που όλοι εκπλήσσονται .Συνήθως το πρώτο άχαρο διάστημα που πρέπει να περάσει πολλές φορές αγγίζει τα τέσσερα χρόνια. Έχουμε καταφέρει βέβαια να το συρρικνώσουμε και στα δύο χρόνια .Για παράδειγμα στην περίπτωση της αγροταυτότητας όπως προανέφερα,  έχει περάσει ο μισός άχαρος χρόνος της πρώτης διαδικασίας και σύντομα  θα αρχίσουμε όλοι να βλέπουμε τα αποτελέσματα .

Ποιό θα λέγατε ότι είναι το χαρακτηριστικό σας ,που σας κάνει να λειτουργείτε  αυτή την μηχανή της Περιφέρειας ;

Ένα χαρακτηριστικό μου, που μου λέει και η μητέρα μου ότι  είχα από παιδί, είναι το πείσμα μου (γέλια). Είμαι άνθρωπος που όταν πω ότι θα κάνω κάτι, θα προσπαθήσω να το φέρω εις πέρας .

Βέβαια, το πόστο μου είναι πολύ απαιτητικό και  αν θα μπορούσα να ζητήσω κάτι  από την καλή μου νεραΐδα  θα ήταν να μου εκπληρώσει  την επιθυμία μου, η ημέρα να διαρκεί 48 ώρες γιατί οι 24 δεν μου φτάνουν ….!

Μέσα στο πρόγραμμα μου σπάνια υπάρχει μέρα ελεύθερη και πάντα είναι γεμάτη με πολλά πράγματα που είναι προγραμματισμένα  αλλά έρχονται και πολλά που είναι απρόβλεπτα και συνήθως αυτά απαιτούν περισσότερο χρόνο  .Προσπαθώ στο τέλος της μέρας  μου να κάνω όλα αυτά που είναι προγραμματισμένα και να μην με αφήνουν πίσω τα απρόβλεπτα .Θα πρέπει να σας πω ότι σε αυτούς τους ρυθμούς κινούνται και οι συνεργάτες μου . Εδώ να αναφέρω ότι στο γραφείο μου έχω μόνο γυναίκες .Γιατί οι αντοχές της γυναίκας που αποφασίζει να κάνει κάτι, είναι ανεξάντλητες !

«Κατά τη διάρκεια της κουβέντας μας με την Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου κα Χριστιάνα Καλογήρου, περπατήσαμε την Προκυμαία της πόλης αλλά και το ιστορικό κέντρο της, που σιγά-σιγά αρχίζει να μεταμορφώνεται και που έχει πολλά περιθώρια να βελτιωθεί  και να γίνει μια πιο φιλική πόλη προς τους κατοίκους και τους επισκέπτες της»

 

Ως προς την κατεύθυνση της ανάπλασης  του ιστορικού κέντρου τι ακριβώς κάνατε ;

Η  ανάγκη για να βρεθούν τα χρήματα ώστε να δοθεί η δυνατότητα στον δήμο της Λέσβου να μπορέσει να μεταμορφώσει την πόλη και να δημιουργήσει ένα σύγχρονο αστικό κέντρο -αλλά όχι με  την κακή έννοια- ήταν από την αρχή μέλημά μου .Έτσι λοιπόν κρίνοντας αυτή την  πράξη απαραίτητη δυνατότητα προς τον δήμο, εντάξαμε περί τα   10.000.000 από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του Βορείου Αιγαίου και δόθηκαν στον δήμο για να κάνει πραγματικότητα  την βιώσιμη αστική ανάπτυξη .Η έγκριση δόθηκε πριν από λίγο διάστημα και νομίζω ότι αυτά τα χρήματα είναι μια μεγάλη  ευκαιρία προς την πόλη της Μυτιλήνης ώστε να αρχίσει σταδιακά  να γίνεται μια όμορφη και παράλληλα  ανθρώπινη πόλη.

Αυτή η πόλη έχει πάρα πολλά και ωραία χαρακτηριστικά.

Όταν είχα πρωτοέρθει είχα πει χαρακτηριστικά, ότι αυτή η πόλη είναι μια κούκλα- που αν και η εποχή δεν είναι εύκολη -μπορεί  με κάποιες προσπάθειες να αναδειχθεί.

Ως Περιφερειάρχης, έχω βάλει στοίχημα με τον εαυτό μου να εξασφαλίσω όλες αυτές τις δυνατότητες ώστε  να μπορέσει ο δήμος να έχει την ευκαιρία να μεταμορφώσει  την Μυτιλήνη σε αυτό που όλοι φανταζόμαστε όταν κλείνουμε τα μάτια και θέλουμε κάτι διαφορετικό να δούμε μπροστά μας.

Αν σας  έλεγαν να επιλέξετε ένα από τα νησιά των αρμοδιοτήτων σας ποιό θα ήταν αυτό ;

Το κάθε ένα νησί από τα νησιά του Βορείου Αιγαίου έχει τα δικά του χαρακτηριστικά.

Σε όποιο νησί βρίσκομαι, νιώθω ότι βρίσκομαι στο αγαπημένο μου και με όποιο νησί ασχολούμαι ,νιώθω ότι εργάζομαι και προσπαθώ για όλα μαζί.

Στόχος μου είναι να μπορέσουν όλα να βρεθούν σε μια καλύτερη  θέση και οι πολίτες να βρεθούν σε μια καλύτερη πραγματικότητα.

Η μεγάλη μου ανταπόδοση είναι το χαμόγελο τον ανθρώπων.

Η μεγάλη μου πρόκληση είναι να μετατρέπω τη δυσαρέσκεια σε χαμόγελο .Προσπαθώ στον περιορισμένο μου  χρόνο , της μιας  γρήγορης επίσκεψης που κάνω  αφού το πρόγραμμά μου είναι ιδιαίτερα απαιτητικό και  όλα  γίνονται σε γρήγορους ρυθμούς να μεταδίδω την αύρα του αιγαίου σε αυτούς  που συνομιλώ.

Να τους δώσω να καταλάβουν  τις ειδικές συνθήκες αλλά και να τους κάνω συμμέτοχους και συνεργάτες στην αναπτυξιακή πολιτική που χαράσσουμε στο αιγαίο.

Προσπαθώ δηλαδή να κάνω την ομάδα αυτή όσο το δυνατόν μεγαλύτερη, προσθέτοντας είτε ανθρώπους που είναι στελέχη σε άλλες υπηρεσίες είτε πολιτικά πρόσωπα που βρίσκω στις συναντήσεις μου στην Ευρώπη . Προσπαθώ να τους κάνω να νιώσουν, ότι είναι κομμάτι του αιγαίου  ώστε να συνεργαστούν μαζί μας και η όποια επιτυχία να είναι και δική τους αλλά  και δική μας.