Search

Χωριό φάντασμα η Βρίσα

Ο δημοσιογράφος  Ισίδωρος Ρούσσος επισκέπτεται τη Βρίσα και μιλάει με τους κατοίκους για την κατάσταση που επικρατεί τρεις εβδομάδες μετά τον καταστροφικό σεισμό

Τρεις εβδομάδες έχουν περάσει από τον καταστροφικό σεισμό της 12ης Ιουνίου που κτύπησε τη Λέσβο, και η Βρίσα, ο παραδοσιακός οικισμός που σχεδόν ισοπεδώθηκε, παραμένει ένα χωριό φάντασμα. 

Περπατώντας μέσα στη Βρίσα κανείς δεν μπορεί να μείνει ασυγκίνητος, αντικρίζοντας τα μισογκρεμισμένα σπίτια, τα καταπλακωμένα από μπάζα αυτοκίνητα, τα ρούχα μπερδεμένα μέσα στα χαλάσματα, την πλατεία με τον περίφημο πλάτανο που καταστράφηκε.

Σε μια αυλή, πάνω σε ένα τραπέζι, ένα μισοφαγωμένο πιάτο, στο διπλανό κοριτσίστικες κούκλες κάτω από πέτρες, μισοανοιγμένες ντουλάπες πιο πέρα, αλλού έπεσαν οι τοίχοι αποκαλύπτοντας τα παραδοσιακά έπιπλα που περνούσαν από τη γιαγιά στο εγγόνι…

Θλίψη και εγκατάλειψη είναι τα συναισθήματα που κυριαρχούν στο ερειπωμένο χωριό. Οι μόνιμοι κάτοικοι του χωριού ζητούν από τους αρμόδιους υπουργούς κ.κ. Σκουρλέτη και Σπίρτζη την άμεση έκδοση ΚΥΑ για τις αποζημιώσεις, τα έκτακτα βοηθήματα και την καταβολή του ποσού επιδότησης ενοικίου, και υπενθυμίζουν ότι σε αντίστοιχες περιπτώσεις, όπως π.χ. στο σεισμό της Κεφαλονιάς που είχε σημειωθεί στις 26/1/2014, η ανάλογη ΚΥΑ είχε εκδοθεί μέσα σε λίγες ημέρες, δηλαδή στις 5/2/2014.

 Ο δήμαρχος Λέσβου πάντως, Σπύρος Γαληνός, σημειώνει πως ο Δήμος φρόντισε για την κάλυψη του κόστους σίτισης και διαμονής των πληγέντων, έως ότου εκδοθεί η ΚΥΑ, ενώ από τις 23 Ιουνίου ανακοινώθηκε ότι ο Δήμος Λέσβου «προχωρά άμεσα στην άρση επικινδυνότητας των ετοιμόρροπων κτισμάτων, των οποίων η επικινδυνότητα αφορά κοινόχρηστους χώρους από τον σεισμό της 12ης Ιουνίου 2017, με ειδικά συνεργεία. Οι παρεμβάσεις γίνονται κατόπιν των καταστάσεων που δόθηκαν στον Δήμο από τους μηχανικούς του Υπουργείου έπειτα από τις αυτοψίες που έγιναν στα κτίσματα αυτά». Να σημειωθεί ότι η άρση επικινδυνότητας δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ολοκληρωτική κατεδάφιση κτίσματος, αλλά απομάκρυνση των επικίνδυνων τμημάτων των κατοικιών για την αποφυγή ατυχήματος.

«Έχουν περάσει πάνω από 10 ημέρες και δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα», απαντούν οι κάτοικοι του χωριού, και αναφέρουν ότι ντόπιοι και μη επισκέπτες, κυκλοφορούν μέσα στο χωριό ενώ πάνω απ’ τα κεφάλια τους κρέμονται ετοιμόρροποι τοίχοι, αιωρούμενα κεραμίδια και τεράστιες γωνίες κορυφής που έχουν αποκολληθεί από το κτίριο.

Λίγα είναι τα σπίτια στη Βρίσα που δεν υπέστησαν ζημιές. Πάνω από το 80% των κτισμάτων στο πολύπαθο χωριό κατέρρευσαν ή κρίθηκαν ακατάλληλα για χρήση, είτε προσωρινά είτε όχι. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι από τους 200 δευτεροβάθμιους έλεγχους που διενεργήθηκαν στο χωριό, μόλις 34 κτίρια κρίθηκαν κατάλληλα για χρήση, 161 κρίθηκαν προσωρινά ακατάλληλα για χρήση ενώ για 5 κτίρια έχει συνταχθεί Πρωτόκολλο Αυτοψίας Επικινδύνου Ετοιμόρροπου Κτιρίου.
Ισίδωρος Ρούσσος

vrisa1
vrisa2
vrisa3
vrisa4
vrisa5
vrisa7
vrisa8
vrisa9
vrisa1

 

vrisa23
vrisa11
vrisa12
vrisa13
vrisa14
vrisa18
vrisa19
vrisa24
vrisa23
vrisa11
Βρίσα
vrisa36
vrisa34
vrisa33
vrisa31
vrisa30
vrisa29
vrisa28
Βρίσα