Search

Χείμαρρος προβλημάτων στην Καλλονή

Την κήρυξη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης του νησιού Λέσβου που επλήγη από τα ακραία καιρικά φαινόμενα της 28ης και 29ηςΝοεμβρίου 2016, ζήτησε η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κα. Χριστιάνα Καλογήρου από το Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας κ. Ιωάννη Καπάκη.

Λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων το τελευταίο 16ωρο, η Πυροσβεστική Υπηρεσία μέχρι στιγμής έχει δεχθεί, 75 κλήσεις για παροχές βοηθείας κυρίως για αντλήσεις υδάτων από υπόγεια κατοικιών και καταστημάτων και μεταφορά ατόμων σε ασφαλή σημεία.

bro-5

“Συγκεκριμένα: Έγιναν 28 αντλήσεις υδάτων σε Μυτιλήνη, Καλλονή, Πλωμάρι, 5 διασώσεις-απεγκλωβισμοί ατόμων στον Ποδαρά, 5 διασώσεις (μεταφορά σε ασφαλές σημείο) στην Καλλονή, 1 στην Σκαλα Καλλονης, 1 στο Περαμα, 1 στην Άγρα (απεγκλωβισμός από αυτοκίνητο) καθώς και παροχή βοηθείας σε 3 οχήματα στην περιοχή της Πεδής που είχαν ακινητοποιηθεί”.

Σε επτά ώρες, και έως τις 3 σήμερα τα ξημερώματα, στο λεκανοπέδιο της Καλλονής στην κεντρική Μυτιλήνη, έπεσαν περισσότερα από 220 χιλιοστά νερού, το ένα τρίτο του ύψους των ετήσιων συνολικών βροχοπτώσεων. Το αποτέλεσμα ήταν, να «σπάσουν» ο ποταμός Αχυρώνας που διαπερνά την κωμόπολη της Καλλονής αλλά και ο μεγάλος ποταμός Τσικνιάς και να πλημμυρίσουν η Καλλονή, το Κεράμι ακόμα και η παραθαλάσσια Σκάλα Καλλονής που ας σημειωθεί ότι παρέμενε έως τις 10 το πρωί πλημμυρισμένη. Τόνοι νερού και λάσπης μπήκαν σε δεκάδες σπίτια και μαγαζιά προκαλώντας τεράστιες ζημιές.

 bro-7
 Μεγάλες καταστροφές σημειώθηκαν και στη δυτική Μυτιλήνη. Στην Άγρα, τα νερά αποκόλλησαν βράχους που μαζί με λάσπη μπήκαν σε σπίτια, προκαλώντας σοβαρές ζημιές. Οι ιδιοκτήτες τους τα εγκατέλειψαν κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή.

Ζημιές έγιναν και στον Μεσότοπο όπου έπεσε ένα τοιχίο και καταπλάκωσε τέσσερα αυτοκίνητα. Στην περιοχή Ποδαράς Μεσότοπου χρειάστηκε η παρέμβαση της πυροσβεστικής για να απεγκλωβιστούν άνθρωποι που είχαν παγιδευτεί στο σπίτι τους και αυτό γιατί το νερό της βροχής προς στιγμήν είχε ξεπεράσει το 1,5 μέτρο. Επίσης στα Χίδηρα έπεσε ένας πλάτανος και για αρκετή ώρα διακόπηκε η πρόσβαση προς το χωριό. Ζημιές υπήρξαν και στα χωριά Σκαλοχώρι, Φίλια και Ανεμώτια.

Κλειστός είναι ο κεντρικός δρόμος Άγρας – Μεσότοπου ενώ μηχανήματα του δήμου και της Περιφέρειας επιχειρούν στην περιοχή. Μεγάλες ήταν οι ζημιές και στον άξονα της ανατολικής Μυτιλήνης Θερμή – Μανταμάδος.

Στο Πλωμάρι, στη νότια Λέσβο, από χειμάρρους που φούσκωσαν προς τον Άγιο Ισίδωρο και την Αγία Βαρβάρα πλημμύρισε ένα σπίτι και ένα ξενοδοχείο. Επίσης, χρειάστηκε η επέμβαση της πυροσβεστικής για να απομακρυνθεί ένα αυτοκίνητο που ήταν σταθμευμένο μέσα στον Σεδούντα ποταμό.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Περιβάλλοντος Νίκο Καρασάββα, τεράστια είναι τα προβλήματα στην αγροτική οδοποιία σε όλο σχεδόν το νησί, ενώ μεγάλες ζημιές έχουν υπάρξει στο ζωικό κεφάλαιο της κτηνοτροφικής κεντρικής και δυτικής Μυτιλήνης. Σοβαρά προβλήματα σημειώνονται και στην ηλεκτροδότηση και ύδρευση όλων των παραπάνω περιοχών.

Όπως ανακοινώθηκε, συνεργεία του δήμου ήδη καταγράφουν τις ζημιές σε οικοσκευές, ενώ συνεργεία της περιφέρειας τις ζημιές σε επιχειρήσεις. Τα σχολεία της Καλλονής, του Κεραμίου και της Άγρας με απόφαση του δημάρχου Λέσβου, θα παραμείνουν κλειστά.

bro-4

Στην Καλλονή βρίσκονται κλιμάκια του δήμου και της περιφέρειας αλλά και δυνάμεις της Πυροσβεστικής υπηρεσίας επιχειρώντας να αντλήσουν τα νερά από σπίτια και επιχειρήσεις που βρίσκονται δίπλα στον ποταμό.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το νερό στην πλατεία της Καλλονής έφθασε το μισό μέτρο, ενώ αποκλείστηκαν αυτοκίνητα στην περιοχή Μαλάθρα.