Search

Χίλιες και μία… φωτογραφίες της Άννας: Από τη Μυτιλήνη στο Μαρακές

Η Άννα, φίλη των “Πολιτικών” και αγαπημένο παιδί, πήγε με τις φίλες της στο Μαρόκο. Επιστρέφοντας στη Μυτιλήνη έφερε μαζί της στιγμές από την αξέχαστη εμπειρία της. Μέσα από κινητά και φωτογραφικές μηχανές τα κορίτσια μας έδωσαν να καταλάβουμε τη μαγεία αυτής της χώρας που συνδυάζει το παλιό και το καινούργιο με έναν μοναδικό τρόπο! .

“Το γεγονός πως μιλάμε για έναν από τους πιο κοντινούς εξωτικούς προορισμούς στη χώρα μας, καθιστά το Μαρόκο μία αρκετά καλή ιδέα για  μία ταξιδιωτική εμπειρία διαφορετική από τα (ευρωπαϊκά) συνηθισμένα.
Το όνομά του προέρχεται από τις βερβερικής καταγωγής λέξεις mur akuch, που μεταφράζονται ως χώρα του θεού. Μπορεί να βρίσκεται στην Αφρική αλλά σε καμία περίπτωση δεν θυμίζει τυπική αφρικάνικη πόλη, καθώς διαθέτει αφενός κοσμοπολίτικο αέρα και αφετέρου φέρει ξεκάθαρα ανατολίτικο χαρακτήρα”.

Η πόλη σε ξελογιάζει με τα πολύχρωμα παζάρια της, σε μεθάει με τα αρώματα της
και τελικά σε κάνει να νιώθεις βασιλιάς στα παλάτια της.

Η Μεδίνα, η παλιά πόλη του Μαρακές που βρίσκεται εντός των τειχών είναι ασφαλώς το κορυφαίο αξιοθέατο και εκτείνεται σε 6 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Ολόκληρη η Μεδίνα αποτελεί από το 1985 Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Στην καρδιά της, θα συναντήσεις την περίφημη πλατεία Jemaa el-Fnaa, Η καρδιά της πόλη χτυπά στον πλατεία Τζαμά Ελ Φνα. Πρωί, μεσημέρι, βράδυ. Το  πρωί θα δείτε γητευτές φιδιών να ρισκάρουν τη ζωή τους, μικροπωλητές να διαλαλούν την πραμάτεια τους και καλλιτέχνες να εκθέτουν την τέχνη τους. Τη νύχτα ξεκινά η πραγματική διασκέδαση, με την πλατεία να μεταβάλλεται σε ένα  τεράστιο υπαίθριο εστιατόριο, καθώς οι πλανόδιοι μάγειρες ετοιμάζουν τοπικές νοστιμιές, όπως ψητά ψάρια, κρέατα, κεφαλάκια αρνιού και μαγειρευτά σαλιγκάρια.  Η ισλαμική κοινότητα του Μαρακές είναι από τις πιο φιλελεύθερες στη Μέση Ανατολή, γι΄αυτό και οι τουρίστες μπορούν να κυκλοφορούν εκεί με μεγαλύτερη ελευθεριά απ΄ότι σε οποιαδήποτε άλλη ισλαμική χώρα.

Τα πιο πολλά αξιοθέατα του Μαρακές βρίσκονται στη Μεδίνα την παλιά πόλη δηλαδή που βρίσκεται εντός των τειχών. Η «καρδιά» της πόλης χτυπά στην Τζαμά Ελ Φνα, μια από τις πιο πολυσύχναστες πλατείες σε όλη την Αφρική. Η πλατεία-σύμβολο της πόλης μεταμορφώνεται καθημερινά με το που πέφτει το δειλινό. Πάγκοι με μυρωδάτα φαγητά, ακροβάτες και μουσικοί, χαρτορίχτρες, γητευτές φιδιών και πλανόδιοι με μαϊμούδες μαζεύουν γύρω τους πολύ κόσμο

Κήποι Μαζορέλ
Φτιάχτηκαν από τον Γάλλο ζωγράφο Louis Majorelle, που έζησε στο Μαρακές μεταξύ του 1922 και 1962. Μετά πέρασαν στα χέρια του Yves Saint Laurent. Η κεντρική βίλα-μουσείο φιλοξενεί περιοδικές εκθέσεις. τζαµί Koutoubia, το αδιαφιλονίκητο έµβληµα της πόλης, µε τον επιβλητικό µιναρέ ύψους 77 µ. που το κάνει ορατό σχεδόν από παντού και θα σας κάνει να αισθανθείτε δέος. Πέντε φορές την ηµέρα γίνεται εδώ η προσευχή που ακούγεται σχεδόν από 1 χλµ. µακριά και, ενώ η είσοδος επιτρέπεται µόνο στους µουσουλµάνους

Musée de Marrakech (Μουσείο του Μαρακές), στη Medina, για να θαυµάσετε όχι µόνο τα εκθέµατά του αλλά και το ίδιο το κτήριο που ενσωµατώνει µερικά από τα πιο δυνατά στοιχεία της ισλαµικής αρχιτεκτονικής παράδοσης, µε χαρακτηριστικά zellij (ψηφιδωτά µε σµάλτο).

“Δοκιµάσαμε την αυθεντική µαροκινή κουζίνα στα καλύτερά της! Με αποκορύφωµα το περίφηµο tajine – κρέας (µοσχάρι, αρνί ή κοτόπουλο) που µαγειρεύεται έως και έξι ώρες σφραγισµένο σε κεραµικό σκεύος, καρυκευµένο µε τον «µυστικό» συνδυασµό των ξακουστών τοπικών µπαχαρικών”.

“Το βράδυ, οι Βέρβεροι, όπως ονομάζονται οι ντόπιοι κάτοικοι της Σαχάρα, και εμείς μαζευτήκαμε γύρω από την φωτιά. Μας έλεγαν ιστορίες από τα παλιά,φαγαμε, τραγουδησαμε, χορεψαμε! Όλα αυτά κάτω από έναν ουρανό που είχε γίνει σχεδόν άσπρος από τα αστέρια. Στο απόλυτο πουθενά, μέσα στην έρημο. Χωρίς ίντερνετ που το
θεωρώ αναγκαίο όπου κι αν πάω, χωρίς πρόσβαση στα νέα του κόσμου, χωρίς ίχνος δυτικού πολιτισμού σε απόσταση χιλιομέτρων.. Ξυπνήσαμε 7 για να δούμε την Ανατολή του ηλίου και να πάρουμε τον δρόμο της επιστροφής”…