Search

Χαράλαμπος Αθανασίου:Συντάσσομαι με την άποψη των πολιτών

 

Λίγο πριν τις εκλογές ο Χαράλαμπος Αθανασίου καταθέτει τις απόψεις του για το κυβερνητικό σκηνικό ενώ θέτειτα επιχειρήματα του για σοβαρά ζητήματα  που δεν βρήκαν λύση τα τελευταία 4 χρόνια..

Κύριε Αθανασίου, το θέμα των ημερών είναι η συνέντευξη του Πρωθυπουργού στο ΣΚΑΪ. Πώς τη  βρήκατε;

 

Θεωρώ ότι πέτυχε αυτό που χρειαζόταν η χώρα, να υπενθυμίσει στον κόσμο ποιος ακριβώς είναι ο Πρωθυπουργός της χώρας τα τελευταία 4,5 χρόνια. Ένας άνθρωπος που δεν μετανιώνει σχεδόν για τίποτα, που πάντα του φταίνε οι άλλοι και ποτέ δε φταίει ο ίδιος, που μέχρι την τελευταία στιγμή επιμένει να διχάζει, εξ ου και ο διχαστικός του λόγος.

Ακόμα και στα σημεία που φαίνεται να κάνει κάποια μικρή αυτοκριτική, για το εξάμηνο της περίφημης περήφανης διαπραγμάτευσης, προσπαθεί να παρουσιάσει την προχειρότητα των χειρισμών και των υπολογισμών του ως κάποιου είδους πλεονέκτημα. Πολύ ωμά είπε ότι δεν έφταιγαν αυτοί που ήταν απροετοίμαστοι, έφταιγαν οι ξένοι που ήταν πιο προετοιμασμένοι.

Είναι απορίας άξιον  αν μπορεί κανείς να είναι τόσο αφελής ως πρωθυπουργός μιας χώρας ή αν είναι δυνατόν να λέει συνεχώς τόσο μεγάλα ψέματα. Θα μου πείτε πριν μερικές μέρες προσπάθησε σε προεκλογική ομιλία του, χωρίς ντροπή, να παρουσιάσει τον εαυτό του και το ΣΥΡΙΖΑ ως συνεχιστές του Βενιζέλου και της πολιτικής του κληρονομιάς, σε κάτι τέτοιες λεπτομέρειες θα κολλήσει;

 

Μήπως είστε πολύ σκληρός με τον κύριο Τσίπρα και το ΣΥΡΙΖΑ;

Καθόλου, νομίζω συντάσσομαι με την άποψη των πολιτών, που οδήγησε στο εκλογικό αποτέλεσμα των τριπλών εκλογών. Δεν έχω σκοπό να αδικήσω κανέναν και είμαι προσεκτικός σε όσα λέω, αν και έχω υπάρξει συχνά θύμα προπαγάνδας του ΣΥΡΙΖΑ και δημοσιευμάτων ΜΜΕ που πρόσκεινται στο ΣΥΡΙΖΑ, για να μην πω κάτι χειρότερο, με αποτέλεσμα να χρειαστεί να καταφύγω στη δικαιοσύνη. Πρόσφατα μάλιστα δικαιώθηκα δικαστικά σε αγωγές που κατέθεσα για τέτοια δημοσιεύματα, ενώ έπεται και συνέχεια.

Επιπλέον, θα ήθελα να σας θυμίσω ότι από τους ίδιους ανθρώπους κατηγορήθηκα πριν λίγο καιρό χρόνια ως υπηρέτης της διαπλοκής και μάλιστα σε συζήτηση στη Βουλής, λόγω μιας τροποποίησης  που είχα επιφέρει ως Υπουργός Δικαιοσύνης σε μία μόνο από τις πολλές περιπτώσεις του Άρθρου 263Α του Ποινικού Κώδικα, υπέρ της οποίας είχε ταχθεί ο επιστημονικός κόσμος. Τότε εξυπηρετούσα συμφέροντα, σήμερα με το νέο Ποινικό Κώδικα, κατήργησαν όλες τις περιπτώσεις του άρθρου αυτού, χωρίς φυσικά να  νιώσουν την ανάγκη για έστω μια τυπική συγγνώμη.

 

Μιας που αναφερθήκατε στον Ποινικό Κώδικα, θεωρείτε και εσείς ότι είναι τόσο προβληματικός; Μήπως κινδυνολογούν τα μέσα και η παράταξή σας;

Ας ξεκινήσουμε από την αρχή του προβλήματος: ακόμα και αν ο Ποινικός Κώδικας και ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας ήταν οι καλύτεροι δυνατοί, πάλι η Κυβέρνηση δεν θα είχε το δικαίωμα να τους φέρει στη Βουλή κατά την συγκυρία που το έπραξε,  καθώς είχε προηγηθεί η δέσμευση του Πρωθυπουργού για παραίτηση της Κυβέρνησής του και επομένως, τυπικά και ουσιαστικά σύμφωνα με το Σύνταγμα μας, είχε χάσει τη δημοκρατική της νομιμοποίηση και επομένως δεν είχε δικαίωμα να φέρει στη Βουλή τέτοια νομοσχέδια.

Θυμίζω πως η Κυβέρνηση είχε 4,5 χρόνια μπροστά της να φέρει τους Κώδικες και δεν το έπραξε, με αποκλειστική της ευθύνη. Και γι’ αυτό η ΝΔ, αλλά και άλλες πολιτικές δυνάμεις, ορθώς αποχώρησαν από τη βουλή πριν νομιμοποιήσουν με την παρουσία τους αυτό το θεσμικό ατόπημα.

Από εκεί και πέρα, δεν έγινε η οφειλόμενη συζήτηση και πέρασαν οι Κώδικες με διαδικασίες fast track, κυρίως επειδή εμπεριέχουν διατάξεις με τις οποίες διαφωνούμε και οι οποίες  κρύβουν κινδύνους για την ασφάλεια των πολιτών. Κάποιες δεν θα έπρεπε να είναι τόσο επιεικείς με επικίνδυνους κακοποιούς (πχ συμμορίες που τελούν κλοπές) και άλλες δεν προβλέπουν ρητές εξαιρέσεις από την εφαρμογή τους για σκληρούς εγκληματίες ως όφειλαν (πχ υφ’ όρον απόλυση με «βραχιολάκι» για τρομοκράτες, παιδεραστές κλπ). Κάποιες άλλες νομοθετήθηκαν μεν, αλλά δεν έχει γίνει καμία προετοιμασία για την εφαρμογή τους και ως εκ τούτου  οι δικαστές που θα τις εφαρμόσουν από 1η Ιουλίου δεν γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν (π.χ. οι νέες διατάξεις για τον θεσμό της κοινωφελούς εργασίας).

Γι’ αυτό ορθά ο Πρόεδρος μας Κυριάκος Μητσοτάκης λέει ότι αμέσως μετά τις εκλογές πρέπει αμέσως να δούμε τα προβλήματα αυτά και να παρέμβουμε νομοθετικά οπού πρέπει.

 

Πώς αισθάνεσθε ενόψει της εκλογικής μάχης; Πολλοί λένε ότι πρόκειται για ένα πολύ ανταγωνιστικό ψηφοδέλτιο και το συνδέουν με τα όσα συνέβησαν κατά την περίοδο των Αυτοδιοικητικών Εκλογών. Άλλοι λένε ότι κάποιοι μετράνε τις δυνάμεις τους για τη διάδοχη κατάσταση αν και εφόσον κάποια στιγμή αποσυρθείτε από την ενεργό πολιτική.

Κάθε προεκλογικός αγώνας είναι κουραστικός, αλλά και ανταποδοτικός, καθώς σε λίγες μέρες έρχεται ο υποψήφιος σε πολύ στενή επαφή με τον κόσμο, ακούει τα προβλήματά του, εισπράττει αγάπη και εκτίμηση αλλά και παράπονα.

Όλα αυτά είναι καλοδεχούμενα. Όπως καλοδεχούμενος είναι και ο ανταγωνισμός. Όπως λέω άλλωστε πάντα, τα ψηφοδέλτια καταρτίζονται για να κερδίζουν εκλογές, όχι για να εξυπηρετούν τους υποψηφίους.  Προσωπικά δεν αισθάνομαι πως έχω αντίπαλο κανέναν Νεοδημοκράτη. Αντίθετα, διεξάγω έναν προεκλογικό αγώνα στη βάση των αξιών μου και των αναγκών του τόπου. Θεωρώ δε πως ακόμα και αν το ψηφοδέλτιο ήταν τελείως διαφορετικό, θα έκανα τα ίδια πράγματα.

Και αυτό γιατί στη ζωή μου έμαθα να  μην ετεροκαθορίζομαι από τις απόψεις κανενός, ακόμα και αν αυτές είναι κάποιες φορές κακοπροαίρετες. Δεν μπήκα στην πολιτική ως επαγγελματίας πολιτικός και ακόμα δε νιώθω τέτοιος, ούτε σκοπεύω να γινώ. Για αυτό και όσο νιώθω χρήσιμος για τα νησιά μας, θα προσφέρω στον τόπο μου από όποιο πόστο μπορώ.

 

Ποια πιστεύετε ότι πρέπει να είναι η επόμενη μέρα με την Ν.Δ. στο τιμόνι της χώρας για τα νησιά μας;

 

Χαίρομαι πάρα πολύ για την καμπάνια του κόμματος μου. Και αυτό γιατί, σε αντίθεση με ό,τι έκαναν άλλοι προτάσσοντας το συμφέρον τους,  δεν θα υποσχεθούμε ότι στις 8 Ιουλίου θα γίνουν θαύματα. Αλλά υποσχόμαστε σκληρή και συστηματική δουλειά και με τη συνεργασία όλων τα νησιά μας μπορούν να προχωρήσουν μπροστά.

Πρώτος σκοπός είναι η ανάπτυξη: να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας, ιδίως για τους νέους και νέες πηγές εισοδήματος για όλους.  Χρειάζεται να δημιουργήσουμε επενδυτικά κίνητρα και να επιφέρουμε θεσμικές αλλαγές, να παλέψουμε για την έναρξη ολοκλήρωση έργων και υποδομών που χρονίζουν (πχ  Σάρλιτζα, πύλες εισόδου Shengen, οδικό δίκτυο κλπ) και να διεκδικήσουμε όσα χάσαμε (πχ νησιωτικός ΦΠΑ). Πρέπει, βέβαια, παράλληλα να αντιμετωπίσουμε πιο αποτελεσματικά και το μεταναστευτικό -προσφυγικό ζήτημα. Τα νησιά μας ποτέ δεν αρνήθηκαν να βοηθήσουν τη χώρα, αλλά δεν πρέπει η συνεισφορά μας να είναι δυσανάλογη του μεγέθους μας και των δυνατοτήτων μας. Με αυτόν τον τρόπο και λόγω κακών κυβερνητικών χειρισμών φτάσαμε σε φαινόμενα τύπου Μόριας, που δεν πρέπει να επαναληφθούν. Ιδίως  τα νησιά μας πρέπει να αποσυμφορηθούν.

Αν υπάρχει  ένα μεγάλο στοίχημα είναι να παλέψουμε για μια ουσιαστική νησιωτική πολιτική που στη βάση της έχει τη «νησιωτικότητα» ως στρατηγικό πλεονέκτημα και όχι ως μειονέκτημα.

Δεν είναι λίγα όσα εν συντομία ανέφερα, αλλά θεωρώ πως με ισχυρή εκπροσώπηση στα κέντρα των αποφάσεων,  πρόκειται για δύσκολους αλλά εφικτούς στόχους και εφόσον εκλεγώ, θα παλέψω με όλες μου τις δυνάμεις για την υλοποίησή τους.

 

Ποια είναι τα πρώτα πράγματα που θα κάνει ο Χαράλαμπος Αθανασίου μόλις πληροφορηθεί την εκλογή του;

 

Δεν το έχω σκεφτεί ακόμα αλλά μπορώ να σας πω κάποια πράγματα που εύχομαι να κάνω τις πρώτες μέρες:

Να κοιμηθώ 7-8 ώρες με κλειστό το κινητό και να περάσω αρκετές ώρες με την οικογένειά μου, καθώς, λόγω των ημερών, δυστυχώς δεν τους έχω αφιερώσει το χρόνο που πρέπει και θέλω.

Αμέσως μετά, και εφόσον οι πολίτες του Νομού Λέσβου με εμπιστευθούν, αρχίζει ο αγώνας για να φέρουμε τα νησιά μας εκεί που πρέπει.