Search

ΒΓΑΛΤΟ ΑΠΟ ΜΕΣΑ ΣΟΥ

Αγαπητοί αναγνώστες, ευχαριστώ για τα μηνύματά σας! Αυτήν τη φορά θα μιλήσουμε για το πώς φθείρει τις σχέσεις μας η εμμονή μας για δικαιοσύνη και θα αναφέρουμε ορισμένες τακτικές εγκατάλειψης αυτής της εμμονής. Θα πούμε επίσης και λίγα πράγματα για τη βουλιμία(την ανεξέλεγκτη κατανάλωση τροφής) και για ορισμένους τρόπους, που θα μας βοηθήσουν να περιορίσουμε τέτοιου είδους ξεσπάσματα.

«Θυμώνω πάρα πολύ όταν οι άνθρωποι είναι άδικοι μαζί μου. Και οι φίλοι μου και η μάνα μου κάνουν πράγματα που εγώ δε θα τους τα έκανα ποτέ. Πώς θα γίνει να το σταματήσω αυτό? Επίσης, πώς θα γίνει να μη ζηλεύω? Νομίζω ότι οι άλλοι είναι κτήμα μου κι όταν δεν είναι εκεί συνέχεια για μένα, ζηλεύω πάρα πολύ.»

Η ΠΑΓΙΔΑ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ-Απαλλαγείτε από την ανάγκη να μετατρέπετε τις σχέσεις σας σε λογιστικά βιβλία (μία σου και μία μου)

Ανατραφήκαμε αναζητώντας τη δικαιοσύνη στη ζωή κι όταν δεν τη βρίσκουμε, νιώθουμε θυμό, αγωνία, απογοήτευση. Δικαιοσύνη δεν υπήρξε κι ούτε θα υπάρξει, γιατί απλά ο κόσμος δε λειτουργεί κατ’ αυτόν τον τρόπο. Μια ματιά γύρω μας, στη φύση, θα μας κάνει να το συνειδητοποιήσουμε. Οι αράχνες τρώνε τις μύγες, τα πουλιά τρώνε τα σκουλήκια, οι τίγρεις τρώνε τα ελάφια, συμβαίνουν τυφώνες, πλημμύρες, ξηρασίες, όλα αυτά είναι άδικα. Οι άνθρωποι γινόμαστε καθημερινά άδικοι. Η έλλειψη δικαιοσύνης γύρω μας όμως, δεν πρέπει να συνδέεται με τη δυστυχία μας.

Η ανάγκη μας για δικαιοσύνη μπορεί να επηρεάσει και τις προσωπικές μας σχέσεις και να εμποδίσει την ουσιαστική επικοινωνία με τους συνανθρώπους μας. Συχνά χρησιμοποιούμε φράσεις όπως «Εγώ θα δε σου φερόμουν ποτέ έτσι, εσύ γιατί το κάνεις;» , «Δεν είναι δίκαιο να έχουν αυτοί περισσότερα από μένα» , «Αφού το κάνει αυτός, γιατί να μην το κάνω κι εγώ» και άλλες τέτοιου είδους συγκρίσεις. Αυτά είναι από τα συνηθέστερα και πιο καταστροφικά παράπονα ενός ατόμου προς ένα άλλο. Όμως, μ’ αυτόν τον τρόπο , δίνουμε την ευκαιρία στους άλλους να μας ελέγχουν, γιατί αποφασίζουμε τι είναι καλό και σωστό για μας βασιζόμενοι στη συμπεριφορά κάποιου άλλου.

Αντί να σκεφτόμαστε αν κάθε πράγμα είναι άδικο, μπορούμε να αποφασίσουμε τι θέλουμε για τη ζωή μας κι έπειτα να βρούμε τρόπους να το πετύχουμε, ανεξάρτητα απ’ το τι θέλει ή κάνει ο υπόλοιπος κόσμος. Όλοι οι άνθρωποι είμαστε διαφορετικοί κι όσο κι αν θυμώνουμε με τους άλλους, δεν πρόκειται να γίνουμε καλύτεροι, αν δεν αλλάξουμε εμείς.

Ζήλια

Στην πραγματικότητα, η ζήλια είναι το αίτημα να μας αγαπάνε με έναν ορισμένο τρόπο κι όταν αυτό δε συμβαίνει, λέμε «Δεν είναι δίκαιο». Η ζήλια προέρχεται από την έλλειψη αυτοπεποίθησης κι επιτρέπει στη συμπεριφορά των άλλων να γίνεται αιτία της συναισθηματικής μας δυσαρέσκειας.

Δεν μπορούμε να προβλέψουμε ποτέ πώς θα αισθανθεί κάποιος που αγαπάμε για κάποιον άλλον. Αν σκεφτούμε ότι η απόφαση του συντρόφου μας να πάει με άλλη γυναίκα ή η απόφαση της κολλητής μας να κάνει άλλες παρέες, έχει κάποια σχέση με μας, τότε θα αρχίσουμε να ρωτάμε «Τι λάθος έκανα;» , «Δεν ήμουν αρκετά καλή σύντροφος;», «Μήπως είμαι άσχημη;» , «Πού δεν ήμουν σωστή;» κι άλλα τέτοια ερωτήματα αυτοαμφισβήτησης. Ο καθένας κάνει τις επιλογές του. Δε χρειάζεται να ψάχνουμε το δίκαιο και το άδικο αυτών των επιλογών, γιατί δε δηλώνουν τίποτα για τη δική μας αξία ούτε σχετίζονται μ’ αυτήν.

 

Τακτικές εγκατάλειψης της εμμονής στη δικαιοσύνη

-Όταν πιάσετε τον εαυτό σας να λέει «Εγώ δε θα σου το έκανα ποτέ αυτό» ή κάποια παρόμοια φράση, αλλάξτε την σε «Είσαι διαφορετικός από μένα, παρ’ ότι μου είναι δύσκολο να το αποδεχτώ τώρα»

-Αρχίστε να θεωρείτε τη συναισθηματική σας ζωή ανεξάρτητη από ό, τι κάνουν οι άλλοι. Αυτό θα σας ανακουφίσει από τον πόνο που σας προκαλεί η διαφορετική συμπεριφορά των άλλων.

-Να έχετε δικούς σας στόχους και δικό σας πρότυπο συμπεριφοράς ανεξάρτητα απ’ το τι κάνουν ή θέλουν οι άλλοι. Προσέξτε μόνο να το κάνετε δίχως να παραβιάζετε τα δικαιώματα των άλλων.

-Όταν χρησιμοποιείτε μια φράση όπως «Εγώ πάντα σε παίρνω τηλέφωνο, όταν πρόκειται να αργήσω, εσύ γιατί δεν το κάνεις;» , διορθώστε την και πείτε «Θα ένιωθα καλύτερα αν μου είχες τηλεφωνήσει»

-Να είστε άνθρωποι της δράσης και να μην περιορίζεστε σε παράπονα. Για κάθε αδικία που υπομένετε, υπάρχει μια απόφαση που αναβάλλετε να πάρετε.

-Θυμηθείτε ότι η εκδίκηση είναι ένας άλλος τρόπος για να σας ελέγχουν οι άλλοι. Κάντε αυτό που εσείς αποφασίζετε και όχι οι άλλοι.

Δεν είναι η αδικία που μετράει, αλλά το τι κάνετε εσείς για αυτήν.

 

«Με πιάνει βουλιμία όταν είμαι στεναχωρημένη ή αναστατωμένη. Με πιάνει άγχος και πανικός και νιώθω κενή. Ο μόνος τρόπος για να ηρεμήσω είναι να φάω, να φάω ό,τι βρω μπροστά μου. Μετά όμως έχω πρήξιμο, εξάντληση και τύψεις.»

ΒΟΥΛΙΜΙΑ

Η λέξη βουλιμία σημαίνει υπερβολική κατανάλωση τροφής, όπου το άτομο τρώει μέσα σε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα(π.χ. μέσα σε μία ώρα) ποσότητα τροφής πολύ μεγαλύτερη από εκείνη που θα έτρωγαν οι περισσότεροι άνθρωποι στο ίδιο χρονικό διάστημα, έχοντας την αίσθηση απώλειας ελέγχου στην ποσότητα της τροφής που καταναλώνει (αισθάνεται για παράδειγμα ότι δεν μπορεί να σταματήσει ή να ελέγξει τι ή πόσο τρώει)

Τα πρώτα λεπτά ενός επεισοδίου βουλιμίας μπορεί να είναι ευχάριστα, όμως σύντομα αντικαθίστανται από άλλα αηδίας, καθώς το άτομο καταναλώνει όλο και περισσότερο φαγητό.

Αίτια των Επεισοδίων Βουλιμίας

-Επεισόδια βουλιμίας μπορούν να προκαλέσουν όλων των ειδών τα δυσάρεστα συναισθήματα, όπως το άγχος, η απόγνωση, η μοναξιά, η πλήξη, ο θυμός.

-Το αίσθημα του υπερβολικού βάρους προκαλεί ιδιαίτερα δυσάρεστη διάθεση σε ανθρώπους που ανησυχούν για το σώμα τους.

Αύξηση σωματικού βάρους (Οι περισσότεροι άνθρωποι που ανησυχούν για το σώμα τους, αντιδρούν άσχημα και στην παραμικρή αύξηση του σωματικού τους βάρους, συνήθως εγκαταλείπουν κάθε προσπάθεια ελέγχου του φαγητού και καταλήγουν σε βουλιμικό επεισόδιο)

Αίσθημα πείνας

Έλλειψη προγράμματος. Η έλλειψη οργάνωσης του χρόνου μπορεί να επιφέρει συναισθήματα πλήξης που προκαλεί την έναρξη επεισοδίων βουλιμίας.

Προεμμηνορυσιακή Υπερένταση. Ορισμένες γυναίκες δυσκολεύονται πολύ να ελέγξουν την όρεξή τους λίγες μέρες πριν ή κατά τη διάρκεια της περιόδου τους.

Το να είσαι μόνος. Άτομα που παρουσιάζουν βουλιμία, τρώνε πάντα στα κρυφά, οπότε το να είναι μόνοι τους συνιστά κίνδυνο, καθώς δεν έχουν κανέναν κοινωνικό περιορισμό.

Συνέπειες στη διάθεση και στις σχέσεις

Η ποιότητα ζωής των ατόμων που υποφέρουν από βουλιμία υποβαθμίζεται. Πολλοί άνθρωποι ντρέπονται για την έλλειψη αυτοπεποίθησης, νιώθουν ενοχές για τη βουλιμική συμπεριφορά και τα ψέματά τους. Κρίνουν αυστηρά τον εαυτό τους. Κάποιοι απελπίζονται τόσο που αυτοτραυματίζονται ή κάνουν απόπειρες αυτοκτονίας. Κάποιοι αποφεύγουν τις κοινωνικές εκδηλώσεις(μπορεί να χάσουν το γάμο ενός φίλου τους ή το πάρτι γενεθλίων των γονιών τους). Οι ψυχολογικές μεταπτώσεις είναι ιδιαίτερα συχνές. Ορισμένα άτομα γίνονται ευέξαπτα και άλλα είναι επιρρεπή στο άγχος.

Πώς να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα βουλιμίας – Επιλογές:

-Ξεκινήστε ένα πρόγραμμα αυτοβοήθειας είτε μόνοι σας είτε με τη συμμετοχή σας σε μια ομάδα αυτοβοήθειας. Αν προσπαθήσετε μόνοι σας, ακολουθήστε τα εξής βήματα:

  • Παρατηρείστε και καταγράψτε πότε σας συμβαίνει το βουλιμικό επεισόδιο, τι τροφές καταναλώνετε, σε ποιο χώρο βρίσκεστε, τι σας το προκάλεσε.
  • Τηρήστε μια εβδομαδιαία μέτρηση βάρους.
  • Ακολουθείστε ένα πρόγραμμα τακτικής διατροφής.
  • Σταματήστε να προκαλείτε έμετο, να χρησιμοποιείτε καθαρτικά  και διουρητικά.
  • Υποκαταστήστε τη βουλιμία με εναλλακτικές δραστηριότητες.
  • Εξασκηθείτε στην επίλυση των προβλημάτων που προκαλούν τα επεισόδια και αξιολογείστε την πρόοδό σας.
  • Αποφύγετε αυστηρές δίαιτες .

-Ζητήστε τη βοήθεια ειδικού. Ο ψυχολόγος σας υποστηρίζει, σας καθοδηγεί, σας ενθαρρύνει και σας βοηθά να ανακαλύψετε τις πιθανές λύσεις όποτε αντιμετωπίζετε δυσκολίες. Εστιάζει επίσης στην επίλυση των αιτιών που προκαλούν τα βουλιμικά επεισόδια με μια θεραπεία επικεντρωμένη για παράδειγμα στην αυτοεκτίμηση ή στις σχέσεις με τους άλλους.

 

Κουτσοτάσιου Ελίνα, Ψυχολόγος,

NLP, Συμβουλευτική Ψυχολογία, Ψυχοκινητική Αγωγή, Συντονισμός ομάδων αυτογνωσίας, Διαχείριση άγχους, κρίσεων πανικού

Elinakoutsotasiou.blogspot.gr

Τηλ. επικοινωνίας: 6955460177 / 2251047970

E-Mail: kouts.ae@gmail.com

Δ/νση: Δημητρίου Βερναρδάκη 15, Μυτιλήνη