Search

Αύριο στη Μυτιλήνη το δύο φορές αναβληθέν εφετείο των AMIR ZAHIRI και AKIF RAZULI

.

Οι δύο Αφγανοί μετανάστες Amir Zahiri και Akif Razuli καταδικάστηκαν σε 50 χρόνια φυλάκιση τον Σεπτέμβριο του 2020 για “διευκόλυνση της παράνομης εισόδου μεταναστών χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα”, δηλαδή κατηγορήθηκαν ως διακινητές, παρά την έλλειψη αποδεικτικών στοιχείων και το γεγονός ότι είναι πρόσφυγες που ζητούν άσυλο. Η δευτεροβάθμια δίκη τους (εφετείο), η οποία έχει ήδη αναβληθεί δύο φορές, θα διεξαχθεί στη Μυτιλήνη της Λέσβου στις 8 Δεκεμβρίου 2022. Το εφετείο τους διακόπηκε για πρώτη φορά στις 18 Μαρτίου 2022 και στη συνέχεια αναβλήθηκε στις 7 Απριλίου 2022, για λόγους που εγείρουν αρκετά ερωτηματικά. Το αίτημα να αφεθούν ελεύθεροι οι δύο κατηγορούμενοι μέχρι την επόμενη δικάσιμο απορρίφθηκε από το δικαστήριο, παρά το αίτημα των δικηγόρων τους και την θετική πρόταση από την εισαγγελία.  Αρκετές πρωτοβουλίες της κοινωνίας των πολιτών, ζητούν την απόσυρση των κατηγοριών και την άμεση απελευθέρωση των κατηγορουμένων.

Ο Amir Zahiri και ο Akif Razuli διέφυγαν από το Αφγανιστάν προσπαθώντας να φτάσουν στην Ευρώπη αναζητώντας μια ασφαλή ζωή. Με το συνεχώς εντεινόμενο κλείσιμο των συνόρων και την έλλειψη ασφαλών και νόμιμων τρόπων εισόδου στην Ευρώπη για την υποβολή αίτησης ασύλου, αναγκάστηκαν να ξεκινήσουν το επικίνδυνο ταξίδι με μια λαστιχένια βάρκα. Μεταξύ των άλλων ανθρώπων στη βάρκα ήταν επίσης η μικρή κόρη του Amir καθώς και η σύζυγός του σε προχωρημένη εγκυμοσύνη.

Πραγματοποίησαν το ταξίδι τους τον Μάρτιο του 2020, τον μήνα κατά τον οποίο η ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε την αναστολή ενός από τα πιο θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα – του δικαιώματος υποβολής αίτησης ασύλου – και κατά συνέπεια οι άνθρωποι που ζητούσαν προστασία βρίσκονταν κατηγορούμενοι για “παράνομη είσοδο”, κάτι που αντιβαίνει κατάφωρα το δίκαιο της ΕΕ και στη Σύμβαση της Γενεύης. Στο πρωτοβάθμιο δικαστήριο, ο Amir και ο Akif κατέθεσαν ότι η ελληνική ακτοφυλακή επιτέθηκε στο σκάφος μόλις εισήλθε στα ελληνικά χωρικά ύδατα και προσπάθησε να το σπρώξει πίσω στα τουρκικά ύδατα χρησιμοποιώντας μεταλλικούς στύλους. Με τον τρόπο αυτό, τρύπησαν το σκάφος, προκαλώντας την είσοδο νερού και θέτοντας σε κίνδυνο τις ζωές των ανθρώπων που επέβαιναν σε αυτό. Καθώς το σκάφος ήταν έτοιμο να βυθιστεί, η ακτοφυλακή τους πήρε τελικά στο σκάφος της.

Μετά από αυτή τη βαθιά τραυματική εμπειρία, η ακτοφυλακή προχώρησε σε βαρύ ξυλοδαρμό του Amir και του Akif, κατηγορώντας τους αυθαίρετα ότι ήταν οι διακινητές. Σύμφωνα με τη σύζυγο του Amir, η οποία αναγκάστηκε να παρακολουθήσει τον ξυλοδαρμό μαζί με την κόρη της, οι λιμενικοί σταμάτησαν μόνο όταν κράτησε το μικρό τους παιδί μπροστά στον άντρα της παρακαλώντας τους.

Μόλις έφτασαν στο ελληνικό νησί της Λέσβου, ο Amir Zahiri και ο Akif Razuli χωρίστηκαν από την υπόλοιπη ομάδα και οδηγήθηκαν στο αστυνομικό τμήμα. Έκτοτε κρατήθηκαν προφυλακισμένοι και καταδικάστηκαν σε 50 χρόνια φυλάκισης στις 8 Σεπτεμβρίου 2020. Παρόλο που δεν υπάρχουν στοιχεία εναντίον τους, και οι δύο κατηγορούμενοι βρίσκονται στη φυλακή εδώ και σχεδόν 3 χρόνια και περιμένουν την εκδίκαση της έφεσή τους.

Παρά την πληθώρα των αποδείξεων για συστηματικές παράνομες επαναπροωθήσεις (pushbacks) από την ελληνική ακτοφυλακή, έχουν γίνει προσπάθειες να μεταφερθεί η ευθύνη στους μετανάστες με την ποινικοποίησή τους. Αυτό έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την απόλυτη ατιμωρησία της βίας κατά των μεταναστών στα ελληνικά σύνορα.

Οι περιπτώσεις του Amir και του Razuli δεν είναι μοναδικές.

Οι άνθρωποι που κατηγορούνται για αδικήματα «διακίνησης» αποτελούν τον δεύτερο μεγαλύτερο πληθυσμό φυλακών στην Ελλάδα. Επιτέλους αυτές οι άδικες διαδικασίες έρχονται στο προσκήνιο. Πολλοί από τους μετανάστες μπαίνουν στο σωφρονιστικό σύστημα και καταδικάζονται χωρίς αξιόπιστα στοιχεία και χωρίς κανείς να γνωρίζει ή να ενδιαφέρεται για το ποιοι είναι.

CPT-Aegean Migrant Solidarity 

Όλοι οι παρατηρητές, οι συγγενείς και οι αλληλέγγυοι ελπίζουν ότι αυτή την εβδομάδα θα δοθεί τέλος στην παράνομη και πολιτική δίκη των Amir Zahiri και Akif Razuli.

Ο Amir και ο Razuli δεν θα έπρεπε ποτέ να έχουν συλληφθεί, πόσο μάλλον να καταδικαστούν και να φυλακιστούν χωρίς αποδείξεις για το υποτιθέμενο έγκλημα. Παρόλο που οι δύο τους δεν θα πάρουν ποτέ πίσω τα σχεδόν τρία χρόνια που πέρασαν στη φυλακή, ελπίζουμε ότι το δευτεροβάθμιο δικαστήριο θα αποφασίσει σύννομα με βάση τα στοιχεία που έχουν παρουσιαστεί.

Η Lorraine Leete από το Legal Centre Lesvos, το οποίο έχει αναλάβει την υπεράσπιση του Akif Razuli

Μακροχρόνιες ποινές φυλάκισης για πρόσφυγες επειδή τόλμησαν να φτάσουν στην Ευρώπη; Η μεταχείριση των ανθρώπων που βρίσκονται σε κίνηση τον 21ο αιώνα από την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι παρά ντροπιαστική και αξιολύπητη και πρέπει να την καταπολεμήσουμε μαζί.

Borderline-europe

Οι οργανώσεις Legal Centre Lesvos, Aegean Migrant Solidarity, borderline-europe e.V., You can’t evict Solidarity και Deportation Monitoring Aegean παρακολουθούν τη ίκη από την έναρξή της. Συνεχίζουμε να στεκόμαστε αλληλέγγυοι/ες στους κατηγορούμενους, ανεξάρτητα από το πόσος καιρός θα χρειαστεί για να είναι ξανά ελεύθεροι ο Amir Zahiri και ο Akif Razuli.

  • Απαιτούμε την απελευθέρωση του Amir Zahiri και του Akif Razuli και την αθώωση τους από όλες τις κατηγορίες!
  • Απαιτούμε την ελευθερία όλων όσων φυλακίστηκαν ως “οδηγοί σκαφών” και τον τερματισμό της ποινικοποίησης των ανθρώπων που μετακινούνται!
  • Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να τερματίσει την αυθαίρετη κράτηση προσφύγων και μεταναστών

Κοινό δελτίο τύπου των οργανώσεων Legal Centre Lesvos, Aegean Migrant Solidarity, borderline-europe e.V., You can’t evict Solidarity και Deportation Monitoring Aegean