Search

Αποχωρεί και η PRAKSIS από τη Λέσβο-Αγωνία για τους ανήλικους ασυνόδευτους του ξενώνα

Ως το τέλος του Ιουνίου και η ΜΚΟ PRAKSIS αποχωρεί από τη Λέσβο που αναστέλλει σταδιακά την δραστηριότητά της στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης του Βορείου Αιγαίου καταγγέλοντας τις συνθήκες που επικρατούν στο νησί τους τελευταίους μήνες μετά και την δημιουργία των ΠΡΟΚΕΚΑ (Προαναχωρησιακά Κέντρα Κράτησης Αλλοδαπών) στα σημεία εισόδου.

Την ίδια στιγμή ωστόσο, η διακοπή της χρηματοδότησης για την λειτουργία του ξενώνα ασυνόδευτων ανηλίκων της Praksis, πρόγραμμα που στηριζόταν μέσω ιδιωτικής πρωτοβουλίας από τη “Save The Children” μία από τις 8 ΜΚΟ που διαχειρίζονταν χρήματα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά και του outreach, του διεπιστημονικού κλιμακίου που εργάζεται για τον εντοπισμό των ανηλίκων εκτός δομών, αιφνιδιάζει τα μέλη της οργάνωσης που σε τρεις μόλις εβδομάδες οφείλουν να εγκαταλείψουν τις υποθέσεις πάνω στις οποίες εργάζονται τον τελευταίο χρόνο μαζί και τα παιδιά.

Αυτή τη στιγμή ένας αγώνας δρόμου έχει στηθεί ώστε οι ασυνόδευτοι ανήλικοι της Μυτιλήνης που φιλοξενούνται στον ξενώνα της Praksis να μεταφερθούν στο Κέντρο Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων στην Αθήνα αλλά και αλλού καθώς δεν είναι δυνατή η άμεση εύρεση διαθέσιμων κλινών σε δομές φιλοξενίας λόγω πληρότητας. Την ίδια στιγμή εργαζόμενοι της ΜΚΟ που θα βρεθούν αντιμέτωποι με την ανεργία στο τέλος του μήνα, δίνουν τον δικό τους σιωπηλό κι ανεπίσημο αγώνα ώστε τα “παιδιά τους”να βρουν επειγόντως στέγη.

Τα παιδιά που φιλοξενούνται έχουν πραγματοποιήσει μακριά και επώδυνα ταξίδια (συχνά εμπιστευόμενα τις υποσχέσεις διακινητών ή έχουν απαχθεί από τις οικογένειές τους) και γίνονται αντικείμενο  εκμετάλλευσης: Εκμετάλλευσης Οργάνων (κυρίως σε τρίτες χώρες που οι διακινητές τα προωθούν),  σεξουαλικής Εκμετάλλευσης (οι διεθνείς έρευνες δείχνουν πως αγόρια ηλικίας 8 έως 14 ετών είναι ο κύριος όγκος διεθνικής σωματεμπορίας καθώς εκδηλώνεται αυξημένη ζήτηση από τα διεθνή κυκλώματα), εργασιακή εκμετάλλευση,  προώθηση στην παράνοµη αγορά εργασίας, σε κάκιστες και εξαντλητικές συνθήκες εργασίας και καθημερινής διαβίωσης).

” Η απόφαση της αποχώρησης της Praksis από τα ΚΥΤ είναι πολιτική. Η διακοπή όμως της λειτουργίας των ξενώνων ασυνόδευτων ανηλίκων προσφύγω  δεν έρχεται σε συνάρτηση με αυτή. Η χρηματοδότηση διακόπηκε και εμείς από την πλευρά μας δυστυχώς αδυνατούμε να την καλύψουμε ή να την εντάξουμε σε κάποιο άλλο πρόγραμμα” εξηγεί η Μαρία Μουδάτσου, δικαστική ψυχολόγος, υπεύθυνη θεσμικών χρηματοδοτήσεων της οργάνωσης που θέτει τον προβληματισμό της για την μετάβαση στο νέο εργαλείο της ΕΕ για το προσφυγικό. “Υπάρχουν  ευρύτερα πλάνα να ενταχθεί η χρημαροδότηση στο AMIF (Αsylum, Migration and Integration Fund) που αντικαθιστά το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσφύγων όμως αυτή η μετάβαση από τον ένα φορέα στον άλλο δεν γίνεται ομαλά με αποτέλεσμα τα παιδιά αυτά να βρεθούν στον δρόμο. Για άλλη μια φορά φανερώνεται η απουσία κεντρικού σχεδιασμού. Δουλεύουμε για να βρούμε την καλύτερη δυνατή λύση”.

Γιατί αποχωρούν:

“Οι δύσκολες συνθήκες που αντιμετώπισαν οι ομάδες μας στα σημεία υποδοχής έγιναν ακόμα πιο δυσμενείς μετά την υπογραφή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας στις 20 Μαρτίου 2016. Η πολύμηνη παραμονή των αιτούντων άσυλο σε καθεστώς γεωγραφικού περιορισμού, οι επαναπροωθήσεις, οι αρνητικές επιδόσεις αιτημάτων ασύλου, οι μη δομημένες διαδικασίες και οι επισφαλείς συνθήκες διαβίωσης οδήγησαν και οδηγούν στην απόλυτη παραίτηση, εξαθλίωση και θυμό του διαμένοντος πληθυσμού. Η απόγνωση, απόρροια της κατάστασης που περιγράφηκε, δημιούργησε συνθήκες καθημερινής κλιμακούμενης έντασης.

Σε αυτή την έκρυθμη κατάσταση ήρθε να προστεθεί και η ανακοίνωση και η λειτουργία των Προαναχωρησιακών Κέντρων Κράτησης Αλλοδαπών στα σημεία εισόδου, τα οποία οδηγούν σε στέρηση της ελευθερίας και παραβιάζουν θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα.

Η PRAKSIS σε αυτό το πλαίσιο ανακάλεσε πλήρως τη λειτουργία των κλιμακίων της και αποχώρησε από το ΚΥΤ της Χίου στις 30/04/2017 και από τα ΚΥΤ Λέρου, Κω, Φυλάκιο Ορεστιάδας στις 31/05/2017″,σημειώνουν από την οργάνωση. 

Οι ομάδες της PRAKSIS βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή, στο πλαίσιο της συνεργασίας με την Υπηρεσία Υποδοχής και Ταυτοποίησης και παρείχαν πρωτοβάθμια υγειονομική φροντίδα, ψυχοκοινωνική υποστήριξη και δράσεις υποστηρικτικές, στο σύνολο του πληθυσμού που εισήλθε στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης, φροντίζοντας για την άμεση υποστήριξη και διασύνδεση των ευάλωτων περιστατικών σε κατάλληλες δομές, στη βάση ενός ολιστικού μοντέλου παρέμβασης (που περιλαμβάνει δηλαδή την παροχή ιατρικών, ψυχοκοινωνικών υπηρεσιών και υπηρεσιών φροντίδας).

Η PRAKSIS, δραστηριοποιήθηκε ως το επίσημο κλιμάκιο της ΥΠΥΤ στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης στα σημεία:

  • Φυλάκιο Ορεστιάδας
  • Χίο
  • Λέρο
  • Κω
  • υποστηρίζοντας από τον Φεβρουάριο του 2016 έως τον Μάιο του 2017 πάνω από 20.000 ανθρώπους.

Για τη συγκεκριμένη απόφαση έχει γίνει μια σειρά επικοινωνιών με την Υπηρεσία Υποδοχής και Ταυτοποίησης, το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, το Υπουργείο Υγείας, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προκειμένου άμεσα να ενημερωθούν και η αποχώρηση των κλιμακίων να γίνει με τον ομαλότερο δυνατό τρόπο ώστε να μην παρεμποδιστεί η υποστήριξη του πληθυσμού, προασπίζοντας πρώτα από όλα τα δικαιώματά τους και διασφαλίζοντας τη βέλτιστη παροχή φροντίδας.

Αποχωρώντας, εκφράζουμε τις ανησυχίες μας σχετικά με τη κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί και αναμένουμε οι αρμόδιοι να προβούν άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία των κέντρων ενώ δηλώνουμε για ακόμη μια φορά πως εφόσον μας ζητηθεί, μπορούμε να ενημερώσουμε και να υποστηρίξουμε επί της διαδικασίας τους φορείς που αναλαμβάνουν μετά την αποχώρησή μας.

Η ανθρώπινη αξιοπρέπεια και η προστασία των θεμελιωδών ανθρώπινων δικαιωμάτων είναι κάτι που δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να μπει σε καθεστώς διαπραγμάτευσης ή απόλυτου κενού.

 

Οι υπηρεσίες που παρέχονται στο Κέντρο Φιλοξενίας, παράλληλα με τη στέγαση είναι:

  • ψυχοκοινωνική στήριξη
  • νομική συμβουλευτική
  • υπηρεσίες διαμεσολάβησης
  • εκμάθηση ελληνικών / ενισχυτική διδασκαλία
  • δημιουργική απασχόληση
  • οργάνωση διαπολιτισμικών δραστηριοτήτων
  • κάλυψη βασικών αναγκών διαβίωσης ( σίτιση, καθαριότητα, ασφάλεια)

Παράλληλα παρέχεται η ιατροφαρμακευτική και νοσηλευτική υποστήριξη των ωφελουμένων µέσω του Πολυϊατρείου και του Κέντρου Ημερήσιας Φροντίδας της PRAKSIS.

Μέσα από τη λειτουργία του Κέντρου Φιλοξενίας επιχειρείται να δημιουργηθούν εκείνες οι συνθήκες που θα προστατεύσουν τους ασυνόδευτους ανηλίκους από όλους αυτούς τους κινδύνους µε τη διαβίωσή τους σε σταθερό και προστατευμένο περιβάλλον και µε βασικό και κύριο σκοπό την επανασύνδεση µε τις οικογένειές τους. Το επιστημονικό προσωπικό έχει και την ευθύνη της εύρυθµης λειτουργίας του κέντρου, την παρακολούθηση και υποστήριξη των αναγκών των φιλοξενούμενων και ασφαλώς την διεκπεραίωση όλων των διαδικασιών που αφορούν στην επανασύνδεση του ασυνόδευτου ανηλίκου µε την οικογένειά του όπου αυτή και αν βρίσκεται, µε βάση το βέλτιστο συμφέρον του παιδιού.