Search

Αντιρατσιστικό Παρατηρητήριο Παν. Αιγαίου: Η «προστασία των συνόρων της ΕΕ» δεν μπορεί να εφαρμόζεται αδιακρίτως

Τον τελευταίο χρόνο έχουν υπάρξει επαναλαμβανόμενες καταγγελίες για περιστατικά επαναπροωθήσεων στα θαλάσσια αλλά και στα χερσαία ελληνικά σύνορα. Η τελευταία (14/1/2022) προέρχεται από μια ομάδα 25 Αφγανών, που, σύμφωνα με τους ίδιους, αποβιβάστηκε στα Τσόνια της Λέσβου στις 9/1/2022. Όπως καταγγέλλουν, συνελήφθησαν από ένοπλους μασκοφόρους, οι οποίοι τους επιβίβασαν δια της βίας σε περιπολικό σκάφος το οποίο τους εγκατέλειψε μέσα σε βάρκα χωρίς μηχανή, αφού τους αφαιρέθηκαν προσωπικά αντικείμενα, κινητά, χρήματα και μπουφάν, για να διασωθούν μετά από κάποιες ώρες από το τουρκικό λιμενικό που τους μετέφερε σε μια επαρχιακή πόλη κοντά στη Σμύρνη.

Αυτή η καταγγελία προστίθεται σε πολλά δημοσιεύματα του ελληνικού και ξένου Τύπου, σε εκθέσεις οργανώσεων διάσωσης στη θάλασσα, σε σχετικές καταγγελίες εκπροσώπων της κοινωνίας πολιτών στην Ελλάδα, αλλά και ευρωβουλευτών της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών της ΕΕ και τελευταία της Συμβουλευτικής Επιτροπής Μεταναστευτικών Υποθέσεων της Ολλανδίας. Κοινός παρονομαστής είναι η αναφορά ότι Έλληνες αστυνομικοί και συνοριοφύλακες αρνούνται συστηματικά την πρόσβαση στο έδαφος της χώρας, κάνοντας χρήση βίας και ενίοτε πυροβολώντας, τόσο στα χερσαία όσο και στα θαλάσσια σύνορά της. Αυτή η άποψη υποστηρίζεται από πολλαπλά δεδομένα που έρχονται στη δημοσιότητα, επομένως ενισχύει την πεποίθηση ότι οι αντίστοιχες δράσεις δεν είναι τυχαία και αποσπασματικά περιστατικά, αλλά συνδέονται με μια πολιτική αποτροπής που εφαρμόζει η ελληνική κυβέρνηση, πιθανόν και με τη διακριτική ανοχή της ΕΕ. Χαρακτηριστικά, συγκρίνοντας τα στοιχεία του Υπουργού Ναυτιλίας, σύμφωνα με τα οποία μέσα στο 2021 περισσότεροι από 29.000 άνθρωποι διασώθηκαν στη θάλασσα, με τα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ (τα οποία στηρίζονται στα στοιχεία των ελληνικών αρχών), που δείχνουν πως μόλις 8526 αφίξεις προσφύγων έχουν καταγραφεί στο αντίστοιχο διάστημα, διαπιστώνουμε ότι πάνω από 20.000 πρόσφυγες έχουν «εξαφανιστεί» μέσα στη χρονιά, ενώ μόνο μεταξύ 21 και 24 του περασμένου Δεκεμβρίου, τριάντα άνθρωποι πνίγηκαν στα παγωμένα νερά του Αιγαίου.

Το Αντιρατσιστικό Παρατηρητήριο Πανεπιστημίου Αιγαίου θεωρεί ότι κάθε πολιτική αποτροπής που παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι ανήθικη και επονείδιστη. Η «προστασία των συνόρων της ΕΕ» για την οποία κόπτεται η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να εφαρμόζεται αδιακρίτως εναντίον κατατρεγμένων ανθρώπων που μεταναστεύουν σε συνθήκες στέρησης, δίωξης και απειλής της ανθρώπινης ζωής και αξιοπρέπειας. Στο όνομα αυτής της «προστασίας» δεν είναι ανεκτό να γίνονται θύματα και να πεθαίνουν εκατοντάδες απόκληροι της γης, ιδιαίτερα με το δεδομένο ότι στην επισφαλή κατάστασή τους εντός των χωρών τους έχουν συνδράμει ενεργά οι χώρες της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, της Ελλάδας συμπεριλαμβανομένης, με τις πολιτικές και στρατιωτικές επεμβάσεις τους.